× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Πανευρωπαϊκό ρεζιλίκι οι παλινωδίες των αυτοδιοικητικών της Λέσβου

Ο «αραμπάς» με το νέο ΚΥΤ προκαλεί εκνευρισμό τους Ευρωπαίους που δηλώνουν «αδύνατον να συνεννοηθούμε». Στη Μυτιλήνη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2020

Πανευρωπαϊκό ρεζιλίκι οι παλινωδίες των αυτοδιοικητικών της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Η χωρίς προηγούμενο κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο με τις παλινωδίες των δέσμιων στο λαϊκισμό που οι ίδιοι δημιούργησαν, αυτοδιοικητικών, οδηγούν σε αδιέξοδο ακόμα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Πλέον αντιλαμβάνονται ότι και αυτές οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι σε άγνοια των τοπικών κοινωνιών δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα όχι λόγω αντιδράσεων αλλά λόγω πλήρους ασυνεννοησίας αλλά και ανικανότητας να υπάρξει εναλλακτικός λόγος σε σχέση με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας για τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού ΚΥΤ στη Λέσβο.

Από χθες Δευτέρα το πρωί, μέλη της Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται στο νησί προσπαθώντας να συνεννοηθούν. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει έστω μια κοινή συνάντηση των Αυτοδιοικητικών με τους Ευρωπαίους εκπροσώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μεν Δήμαρχος Μυτιλήνης αρνείται να συμμετάσχει σε συνάντηση με τη συμμετοχή και του Δημάρχου δυτικής Λέσβου και έτσι σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιηθούν δυο συναντήσεις στο κτήριο της Περιφέρειας. Και οι δύο με τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου αλλά μια με τη συμμετοχή του Στρατή Κύτελη και μια με τον Ταξιάρχη Βέρρο.

Εδώ ας σημειωθεί ότι για τις συναντήσεις αυτές στη Μυτιλήνη έρχεται το πρωί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο και αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό DG HOME Μπεάτε Γκμίντερ. Στις συναντήσεις θα πάρουν μέρος Ευρωπαίοι ειδικοί αλλά και στελέχη της ηγεσίας και τεχνοκράτες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι πέφτει στο τραπέζι
Από μεριάς αυτοδιοικητικών και δεδομένου ότι οι σχέσεις τους είναι μηδενικές δεν έχει γίνει κατορθωτό να υπάρξει μια ενιαία αντιπρόταση στην Ευρωπαϊκή βούληση για ένα νέο Ευρωπαϊκό ΚΥΤ στο νησί. Από το Δήμο Μυτιλήνης υπάρχει μια κατ’ αρχήν συναίνεση αλλά χωρίς να προτείνεται συγκεκριμένη θέση κοινής αποδοχής και αυτό έναντι «λίστας για ψώνια» όπου έχουν προστεθεί διάφορα «αντισταθμιστικά οφέλη», σχολεία, γήπεδα, αθλητικά κέντρα κλπ ότι ζητά ο κάθε κοινοτάρχης και προστίθεται στη λίστα.

Οι Ευρωπαίοι βέβαια έχουν ξεκαθαρίσει ότι το Κέντρο θα φτιαχτεί μόνο εφόσον υπάρξει πλήρης και από όλες τις πλευρές συναίνεση.Η λύση «Καμένο Δάσος» εγκαταλείφτηκε οριστικά αφού οι συνθήκες ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής δεν μπορούν να ξεπεραστούν και μάλιστα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η λύση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Καβακλή πολύ κοντά στην «καμένη» από την πολιτική που ακολουθήθηκε προκειμένου να επιβληθεί η λύση, θέση στην Καράβα, μάλλον είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.¨Ένας χώρος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο δεν μπορεί να φτιαχτεί «δίπλα στα σκουπίδια» και αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να ειπωθεί έστω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρίτη επιλογή είναι μια λύση που προτείνεται από το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου.
Πρόκειται για ιδιωτική έκταση 600 στρεμμάτων, γνωστή σαν «ιδιοκτησία Ελευθεράκου» ανατολικά του ΧΥΤΑ στη θέση Βάστρια δυσπρόσιτη από την περιοχή των Νέων Κυδωνιών αλλά και από το ΧΥΤΑ.

Η λύση αυτή θέλει χάραξη νέου δρόμου και προσκρούσει και στο δασικό χαρακτήρα μεγάλου μέρους της έκτασης. Τι μέλει γενέσθαι; Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ακόμα και αν παίζεται «κάτω από το τραπέζι»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Φοιτητές του καθαρίζουν το λιμανάκι της Βαρειάς

Κάλεσμα σε πολίτες για συμμετοχή σε περιβαλλοντική δράση την Κυριακή 9 Νοεμβρίου
ΥΓΕΙΑ

Να καταργηθεί το clawback ζητά η ΔΗΠΑΚ

«Τσακίζει τους μικρούς εργαστηριακούς γιατρούς, θησαυρίζουν οι αλυσίδες» αναφέρει σε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης των γιατρών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Συθνελήφθη άνδρας στην περιοχή της Πηγής στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Δεν πάει άλλο» φωνάζουν οι υγειονομικοί στη Λέσβο

Ελλείψεις, εξουθένωση και ασθενείς που αναγκάζονται να φεύγουν από το νησί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερις ημερίδες ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Λέσβο

Έμφαση στην πρόληψη, τη σωστή διατροφή και την άσκηση μέσα από ομιλίες και δωρεάν εξετάσεις. Η διοργάνωση έγινε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Ένωση Γονέων Μυτιλήνης ζητά λύσεις για τις ελλείψεις στην εκπαίδευση

Επιστολή διαμαρτυρίας στην Υπουργό Παιδείας με αιχμές για κενά προσωπικού, συγχωνεύσεις τμημάτων και ζητήματα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων
ΓΕΥΣΗ

Βόρειο Αιγαίο με γεύση και άρωμα στο κέντρο της Αθήνας

Η επιτυχημένη συμμετοχή της Περιφέρειας στη Γιορτή Μελιού και Τοπικών Προϊόντων ανέδειξε τη γαστρονομική παράδοση και τον επιχειρηματικό δυναμισμό των νησιών στο ευρύ κοινό της πρωτεύουσας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Χρήματα από απάτη σε ηλικιωμένη εντοπίστηκαν σε αποθήκη στη Γέρα

Συνελήφθη 33χρονος που εξαπάτησε γυναίκα από τα Πάμφιλα με πρόσχημα επείγουσα χειρουργική επέμβαση συγγενή της
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Αδικείται το προσωπικό των νοσοκομείων. Δεν λειτουργεί η Υγεία μόνο με γιατρούς»

Ο Στρατής Κλεάνθης, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, μιλά για τα αιτήματα των εργαζομένων, τις ανάγκες για προσλήψεις και την αδικία με τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευρωπαίοι φοιτητές και φοιτήτριες βλέπουν στην πράξη την Ανακύκλωση

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πανεπιστημιακής Συμμαχίας ERUA και της 5ης Συνόδου Κορυφής που φιλοξενείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Τι αφήνει Δημήτρης Βασιλούδης με τα κλειδιά του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

Δύο θητείες στην προεδρία, 26 χρόνια στο συμβούλιο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για οικοδομικές εργασίες χωρίς άδεια

Ο άνδρας που συνελήφθη κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος