× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ιστορική τροπολογία για το Brexit

Στη βρετανική βουλή ο έλεγχος της διαδικασίας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 26/3/2019

Ιστορική τροπολογία για το Brexit

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν χθες μια ιστορική τροπολογία -με 329 ψήφους υπέρ, έναντι 302 κατά- που τους δίνει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit, μέσω των αποκαλούμενων «ενδεικτικών ψηφοφοριών», οι οποίες θα κρίνουν το είδος της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ, που θα μπορούσε να τύχει της μεγαλύτερης υποστήριξης και αποδοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά, η τροπολογία που πέρασε ήταν ακόμα μία ήττα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι καθώς τρεις υπουργοί της κυβέρνησής της παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας.

Αυτοί που ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους ήταν: ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (υφυπουργός Βιομηχανίας)-στο μέσον, ο Άλιστερ Μπερτ (υφυπουργός Εξωτερικών)-αριστερά και ο Στιβ Μπράιν (υφυπουργός Υγείας) στα δεξιά.

Ο Χάρινγκτον κατηγόρησε την Τερέζα Μέι πως «παίζει στη ρουλέτα τις ζωές και το μέλλον της μεγάλης πλειοψηφίας των Βρετανών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις λεγόμενες ενδεικτικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν αύριο μπορούν να εμπεριέχονται και να εξεταστούν οι εξής επιλογές: Η υπερψήφιση της συμφωνίας που έχει συνάψει η Μέι με την ΕΕ και έχει ήδη απορριφθεί, η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, η ανάκληση του άρθρου 50 και η ακύρωση του Brexit, η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, η ψήφιση της συμφωνίας της Μέι μαζί με τελωνειακή ένωση και πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου όπως αυτή που έχει η ΕΕ με τον Καναδά.

Οι ενδεικτικές ψηφοφορίες δεν είναι δεσμευτικές και αποσκοπούν στο να παράσχουν στο Κοινοβούλιο την ευκαιρία να καταλάβει ποια συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Το βρετανικό Κοινοβούλιο είναι διχασμένο σε όλη τη διαδικασία Brexit. Οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι της εξόδου από την ΕΕ (Hardline Brexiteers) θέλουν απελπισμένα να φύγουν εδώ και τώρα, με ή χωρίς συμφωνία. Οι υπόλοιποι επιδιώκουν έναν τρόπο είτε να αντιστραφεί το Brexit – για παράδειγμα μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος – είτε να μετριάσουν τις επιπτώσεις του Brexit επιδιώκοντας πολύ στενότερους δεσμούς με την ΕΕ μετά την αποχώρηση. Οι υπόλοιποι βουλευτές κινούνται κάπου ενδιάμεσα κι είναι απρόβλεπτη η στάση που θα τηρήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά χθες σημειώθηκε μια πραγματική καμπή. Τα μέλη του κόμματος της Μέι συγκρούστηκαν μαζί της για να στηρίξουν αυτή την τροπολογία, που κατατέθηκε μάλιστα από βουλευτή των Συντηρητικών -τον Όλιβερ Λέτουιν- και ενώθηκαν με το Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν για να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη. Αυτό δείχνει πόσο αποδυναμωμένη είναι πλέον η Βρετανίδα πρωθυπουργός μέσα στο ίδιο της το κόμμα .

Πριν από την ψήφιση της τροπολογίας του Λέτουιν, η Μέι είχε τονίσει πως είναι κάθετα αντίθετη με το να πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες την Τετάρτη, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να δώσει «λευκή επιταγή» για ψηφοφορίες για τις οποίες δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα και για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση να πράξει κάτι τέτοιο.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζερέμι Κόρμπιν, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ψηφοφορία και επιτέθηκε και πάλι στην Μέι, λέγοντας πως έχει αποτύχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα του Brexit έχει εξελιχθεί σε εθνική ντροπή. Η κυβέρνηση και η πρωθυπουργός έχει αποτύχει σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας. Αρνούνται να ακούσουν και αρνούνται να βρουν μια συναινετική λύση που θα αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες και όχι μόνο το κόμμα τους».

Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από το δημοψήφισμα, με το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα εάν, πότε και πώς ακριβώς αυτό θα συμβεί, ακόμα και το αν θα συμβεί εντέλει.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους