× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ιστορική τροπολογία για το Brexit

Στη βρετανική βουλή ο έλεγχος της διαδικασίας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 26/3/2019

Ιστορική τροπολογία για το Brexit
' χρόνος ανάγνωσης

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν χθες μια ιστορική τροπολογία -με 329 ψήφους υπέρ, έναντι 302 κατά- που τους δίνει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit, μέσω των αποκαλούμενων «ενδεικτικών ψηφοφοριών», οι οποίες θα κρίνουν το είδος της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ, που θα μπορούσε να τύχει της μεγαλύτερης υποστήριξης και αποδοχής.

Φυσικά, η τροπολογία που πέρασε ήταν ακόμα μία ήττα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι καθώς τρεις υπουργοί της κυβέρνησής της παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτοί που ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους ήταν: ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (υφυπουργός Βιομηχανίας)-στο μέσον, ο Άλιστερ Μπερτ (υφυπουργός Εξωτερικών)-αριστερά και ο Στιβ Μπράιν (υφυπουργός Υγείας) στα δεξιά.

Ο Χάρινγκτον κατηγόρησε την Τερέζα Μέι πως «παίζει στη ρουλέτα τις ζωές και το μέλλον της μεγάλης πλειοψηφίας των Βρετανών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις λεγόμενες ενδεικτικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν αύριο μπορούν να εμπεριέχονται και να εξεταστούν οι εξής επιλογές: Η υπερψήφιση της συμφωνίας που έχει συνάψει η Μέι με την ΕΕ και έχει ήδη απορριφθεί, η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, η ανάκληση του άρθρου 50 και η ακύρωση του Brexit, η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, η ψήφιση της συμφωνίας της Μέι μαζί με τελωνειακή ένωση και πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου όπως αυτή που έχει η ΕΕ με τον Καναδά.

Οι ενδεικτικές ψηφοφορίες δεν είναι δεσμευτικές και αποσκοπούν στο να παράσχουν στο Κοινοβούλιο την ευκαιρία να καταλάβει ποια συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Το βρετανικό Κοινοβούλιο είναι διχασμένο σε όλη τη διαδικασία Brexit. Οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι της εξόδου από την ΕΕ (Hardline Brexiteers) θέλουν απελπισμένα να φύγουν εδώ και τώρα, με ή χωρίς συμφωνία. Οι υπόλοιποι επιδιώκουν έναν τρόπο είτε να αντιστραφεί το Brexit – για παράδειγμα μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος – είτε να μετριάσουν τις επιπτώσεις του Brexit επιδιώκοντας πολύ στενότερους δεσμούς με την ΕΕ μετά την αποχώρηση. Οι υπόλοιποι βουλευτές κινούνται κάπου ενδιάμεσα κι είναι απρόβλεπτη η στάση που θα τηρήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά χθες σημειώθηκε μια πραγματική καμπή. Τα μέλη του κόμματος της Μέι συγκρούστηκαν μαζί της για να στηρίξουν αυτή την τροπολογία, που κατατέθηκε μάλιστα από βουλευτή των Συντηρητικών -τον Όλιβερ Λέτουιν- και ενώθηκαν με το Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν για να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη. Αυτό δείχνει πόσο αποδυναμωμένη είναι πλέον η Βρετανίδα πρωθυπουργός μέσα στο ίδιο της το κόμμα .

Πριν από την ψήφιση της τροπολογίας του Λέτουιν, η Μέι είχε τονίσει πως είναι κάθετα αντίθετη με το να πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες την Τετάρτη, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να δώσει «λευκή επιταγή» για ψηφοφορίες για τις οποίες δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα και για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση να πράξει κάτι τέτοιο.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζερέμι Κόρμπιν, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ψηφοφορία και επιτέθηκε και πάλι στην Μέι, λέγοντας πως έχει αποτύχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα του Brexit έχει εξελιχθεί σε εθνική ντροπή. Η κυβέρνηση και η πρωθυπουργός έχει αποτύχει σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας. Αρνούνται να ακούσουν και αρνούνται να βρουν μια συναινετική λύση που θα αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες και όχι μόνο το κόμμα τους».

Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από το δημοψήφισμα, με το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα εάν, πότε και πώς ακριβώς αυτό θα συμβεί, ακόμα και το αν θα συμβεί εντέλει.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν

Επιθέσεις σε τάνκερ, τελεσίγραφο Ισραήλ στον Λίβανο, πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια και ο Τραμπ μιλά για «τελείωμα της δουλειάς»
Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης

Οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αιτήσεων για λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση
Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας

Στη Λέσβο οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Χίου και Σάμου μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Βουτσινά με επίκεντρο τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες

Έκτακτες ανακοινώσεις Χατζηδάκη – Παπασταύρου – Θεοδωρικάκου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης στο Πρωινό του ΑΝΤ1
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος
ΚΟΣΜΟΣ

Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

Η προειδοποίηση της Saudi Aramco για καταστροφικές συνέπειες, οι απειλές του Ιράν για πλήρη μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ και η διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίων στον Περσικό Κόλπο εντείνουν την ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση αθλητικών έργων και το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας
Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο

Μείωση ατυχημάτων και τραυματισμών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων

Ο Καθηγητής του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός μιλά στο ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM για την εξάρτηση των ελληνικών μέσων, την πολεμική ρητορική και τον κίνδυνο που δημιουργείται για τη χώρα
Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο

Η πτώση των ποσοστών της ανεργίας οφείλεται κατά 50% περίπου στην εργασιακή αποστράτευση χιλιάδων κατοίκων των νησιών της περιφέρειας
Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο