× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ιστορική τροπολογία για το Brexit

Στη βρετανική βουλή ο έλεγχος της διαδικασίας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 26/3/2019

Ιστορική τροπολογία για το Brexit
' χρόνος ανάγνωσης

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν χθες μια ιστορική τροπολογία -με 329 ψήφους υπέρ, έναντι 302 κατά- που τους δίνει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit, μέσω των αποκαλούμενων «ενδεικτικών ψηφοφοριών», οι οποίες θα κρίνουν το είδος της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ, που θα μπορούσε να τύχει της μεγαλύτερης υποστήριξης και αποδοχής.

Φυσικά, η τροπολογία που πέρασε ήταν ακόμα μία ήττα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι καθώς τρεις υπουργοί της κυβέρνησής της παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτοί που ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους ήταν: ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (υφυπουργός Βιομηχανίας)-στο μέσον, ο Άλιστερ Μπερτ (υφυπουργός Εξωτερικών)-αριστερά και ο Στιβ Μπράιν (υφυπουργός Υγείας) στα δεξιά.

Ο Χάρινγκτον κατηγόρησε την Τερέζα Μέι πως «παίζει στη ρουλέτα τις ζωές και το μέλλον της μεγάλης πλειοψηφίας των Βρετανών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις λεγόμενες ενδεικτικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν αύριο μπορούν να εμπεριέχονται και να εξεταστούν οι εξής επιλογές: Η υπερψήφιση της συμφωνίας που έχει συνάψει η Μέι με την ΕΕ και έχει ήδη απορριφθεί, η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, η ανάκληση του άρθρου 50 και η ακύρωση του Brexit, η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, η ψήφιση της συμφωνίας της Μέι μαζί με τελωνειακή ένωση και πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου όπως αυτή που έχει η ΕΕ με τον Καναδά.

Οι ενδεικτικές ψηφοφορίες δεν είναι δεσμευτικές και αποσκοπούν στο να παράσχουν στο Κοινοβούλιο την ευκαιρία να καταλάβει ποια συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Το βρετανικό Κοινοβούλιο είναι διχασμένο σε όλη τη διαδικασία Brexit. Οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι της εξόδου από την ΕΕ (Hardline Brexiteers) θέλουν απελπισμένα να φύγουν εδώ και τώρα, με ή χωρίς συμφωνία. Οι υπόλοιποι επιδιώκουν έναν τρόπο είτε να αντιστραφεί το Brexit – για παράδειγμα μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος – είτε να μετριάσουν τις επιπτώσεις του Brexit επιδιώκοντας πολύ στενότερους δεσμούς με την ΕΕ μετά την αποχώρηση. Οι υπόλοιποι βουλευτές κινούνται κάπου ενδιάμεσα κι είναι απρόβλεπτη η στάση που θα τηρήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά χθες σημειώθηκε μια πραγματική καμπή. Τα μέλη του κόμματος της Μέι συγκρούστηκαν μαζί της για να στηρίξουν αυτή την τροπολογία, που κατατέθηκε μάλιστα από βουλευτή των Συντηρητικών -τον Όλιβερ Λέτουιν- και ενώθηκαν με το Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν για να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη. Αυτό δείχνει πόσο αποδυναμωμένη είναι πλέον η Βρετανίδα πρωθυπουργός μέσα στο ίδιο της το κόμμα .

Πριν από την ψήφιση της τροπολογίας του Λέτουιν, η Μέι είχε τονίσει πως είναι κάθετα αντίθετη με το να πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες την Τετάρτη, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να δώσει «λευκή επιταγή» για ψηφοφορίες για τις οποίες δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα και για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση να πράξει κάτι τέτοιο.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζερέμι Κόρμπιν, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ψηφοφορία και επιτέθηκε και πάλι στην Μέι, λέγοντας πως έχει αποτύχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα του Brexit έχει εξελιχθεί σε εθνική ντροπή. Η κυβέρνηση και η πρωθυπουργός έχει αποτύχει σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας. Αρνούνται να ακούσουν και αρνούνται να βρουν μια συναινετική λύση που θα αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες και όχι μόνο το κόμμα τους».

Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από το δημοψήφισμα, με το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα εάν, πότε και πώς ακριβώς αυτό θα συμβεί, ακόμα και το αν θα συμβεί εντέλει.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λεσβιακή Φάλαγγα στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απόδημου Ελληνισμού Παντελής Μπουρνιάς σε εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη του Κλαπάδου και τη θυσία των Λέσβιων αποδήμων που συνέβαλαν καθοριστικά στην Απελευθέρωση της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέλι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο μεγάλο φεστιβάλ της Αθήνας

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας με δεκάδες επιχειρήσεις και βραβεύσεις παραγωγών που ανέδειξαν την αξία της νησιωτικής μελισσοκομίας