
Γύρω από τη φωτιά του ρακοκάζανου, με παραδοσιακές γεύσεις, τραγούδια και συζητήσεις για το μέλλον των χωριών, η Ανεμώτια ετοιμάζεται να υποδεχθεί κατοίκους και επισκέπτες σε ένα διήμερο αφιερωμένο στο αντάμωμα. Η 6η Συνάντηση Φιλίας & Επικοινωνίας – Γιορτή Χωρικής Απόσταξης 2026 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, στο Ρακοκάζανο στη Βρυσάρα, στις συνεταιριστικές εγκαταστάσεις του χωριού.
Τη διοργάνωση υπογράφουν ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», συνδέοντας την παράδοση της απόσταξης με τη γνωριμία με το αγροτικό τοπίο, τη μουσική και την αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.
Φέτος, ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα έχει η συνεργασία μεταξύ συνεταιριστικών και τοπικών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και κοινοτήτων. Όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές, η αμοιβαία υποστήριξη αποτελεί δύναμη που μπορεί να κρατήσει τα χωριά ζωντανά και να στηρίξει τους ανθρώπους που επιλέγουν να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.
Η χωρική απόσταξη θα βρίσκεται στην καρδιά των εκδηλώσεων και τις δύο ημέρες. Στο Μικρό Αποσταγματοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βιωματική επίδειξη της διαδικασίας και να δοκιμάσουν παραδοσιακά αποστάγματα.
Γύρω από το καζάνι και το κοινό τραπέζι, η γιορτή φιλοδοξεί να δημιουργήσει χώρο για γνωριμίες, ανταλλαγή ιστοριών και συναντήσεις ανθρώπων από διαφορετικά χωριά της Λέσβου. Η απόσταξη γίνεται έτσι η αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από την παραγωγή, την καθημερινή ζωή και τις δυνατότητες κοινής δράσης.
Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο και ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Από τη συνύπαρξη στη συνεργασία: Συνεταιριστικές και τοπικές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και κοινότητες για μια ανθεκτική Λέσβο».
Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι κοινές ανάγκες και οι δυνατότητες συνεργασίας συνεταιριστικών και συμβατικών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και κοινοτήτων. Στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή εμπειριών να οδηγήσει σε συγκεκριμένα βήματα αμοιβαίας υποστήριξης, με προοπτική την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας.
Το ερώτημα που διατρέχει τη δράση αφορά άμεσα τη ζωή στην ύπαιθρο. Πώς μπορούν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις ενός τόπου να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε η παραμονή στα χωριά να συνοδεύεται από δυνατότητες απασχόλησης και δημιουργίας;
Στο παλιό χαμάμ θα φιλοξενηθεί, και τις δύο ημέρες, η έκθεση φωτογραφίας της Όλγας Σαλιαμπούκου, με τίτλο «Από τη λάβα στο αμπέλι: Η καλδέρα του ηφαιστείου της Ανεμώτιας μέσα στον χρόνο».
Σπάνιες εικόνες και σύγχρονες φωτογραφίες θα παρουσιάσουν τη μεταμόρφωση του τοπίου, αναδεικνύοντας τις ξερολιθικές αναβαθμίδες, τα πέτρινα αγροτικά κτίσματα, τη βιοποικιλότητα και την καθημερινότητα των αμπελουργών.
Μέσα από αυτή τη φωτογραφική αφήγηση, η έκθεση συνδέει τη μνήμη με την εργασία και φωτίζει τη σχέση ανθρώπου και φύσης, αλλά και την αξία των πρακτικών που διατηρούν ζωντανό το αγροτικό τοπίο.
Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιβαλλοντικό περίπατο με θέμα «Μια βιωματική περιήγηση στην καλδέρα του ηφαιστείου της Ανεμώτιας».
Με τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Γεωπάρκο Λέσβου UNESCO, ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος και οι συνεργάτες του θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες σε μια γνωριμία με τα ηφαιστειακά εδάφη, τις αμπελουργικές πρακτικές και τις φυσικές μεθόδους διαχείρισης του νερού.
Η περιήγηση θα συνδυάζει τη γνώση με την εμπειρία στο πεδίο. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των καρπών, προβλέπεται συμμετοχή στη συλλογή βελανιδιών, όψιμων σταφυλιών και βατόμουρων από άγρια βάτα.
Η μουσική θα συνοδεύει το διήμερο, με οργανωμένες παρεμβάσεις αλλά και αυθόρμητα τραγουδίσματα γύρω από το ρακοκάζανο.
Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, οι Babajim the Band θα παρουσιάσουν παραδοσιακές μουσικές, με τη Φλώρα Αντωνοπούλου στο τραγούδι, τον Δημήτρη Καρπούζη στο βιολί, τον Αριστείδη Αποστολή στο ούτι και τον Ηλία Μάρκου στα κρουστά.
Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, τη σκυτάλη θα πάρουν ο Μάνος Σιμιτσής στην κιθάρα και το τραγούδι, ο Ισίδωρος Παπαγεωργίου στο μπουζούκι και ο Γρηγόρης Πατλάκας στα κρουστά, με έντεχνες και λαϊκές μουσικές παρεμβάσεις.
Παράλληλα, η δράση «Πιάσε το τραγούδι!» καλεί όσους το επιθυμούν να δώσουν τον τόνο ή να ενώσουν τη φωνή τους με την παρέα. Αγαπημένοι σκοποί, μνήμες και συναισθήματα θα περνούν από τον έναν στον άλλον, με χώρο για κάθε φωνή.
Η κουζίνα του διημέρου θα περιλαμβάνει ρεβιθάδα, τραχανά του καζανιού με πράσα και λουκάνικο, ζεστή μουσταλευριά και χειμωνιάτικα πεπόνια. Παράλληλα, η αίθουσα γευσιγνωσίας στο παλιό χαμάμ θα είναι ανοιχτή για δοκιμές των προϊόντων του Συνεταιρισμού.
Τις πολιτιστικές και βιωματικές δράσεις στηρίζουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Γεωπάρκο Λέσβου UNESCO, η Κοινότητα Ανεμώτιας, ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ανεμώτιας και ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Αθήνας.