× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου: «Η ιατρική δεν είναι εμπόριο ελπίδας»

Με αφορμή τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου ζητά μηδενική ανοχή στην παράνομη και αντιεπιστημονική άσκηση της ιατρικής, αυστηρότερους ελέγχους και προστασία των πολιτών από επικίνδυνες ή μη τεκμηριωμένες πρακτικές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/10/2026

Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου: «Η ιατρική δεν είναι εμπόριο ελπίδας»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σαφή και αυστηρή θέση απέναντι στην παράνομη άσκηση της ιατρικής, στις επικίνδυνες αισθητικές παρεμβάσεις και στις θεραπευτικές πρακτικές που δεν στηρίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση παίρνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, με αφορμή τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει γύρω από την υπόθεση.

Ο δημοφιλής τραγουδιστής πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 54 ετών, μετά από καρδιακή ανακοπή και αφού είχε προηγουμένως βρεθεί σε ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Η υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας, ενώ οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε ο θάνατός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, χωρίς να υπεισέρχεται στην κρίση των δικαστικών αρχών για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αξιοποιεί τη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει προκειμένου να αναδείξει ένα, όπως σημειώνει, σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα.

«Η ιατρική επιστήμη δεν μπορεί να υποκαθίσταται από προσωπικές πεποιθήσεις, εμπορικές σκοπιμότητες, αυτοσχεδιασμούς ή υποσχέσεις θαυματουργών αποτελεσμάτων», τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η ανθρώπινη υγεία και ζωή δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο πειραματισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο τίτλος του ιατρικού δεν αποτελεί άλλοθι»

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ιατρικές και αισθητικές πράξεις που πραγματοποιούνται από πρόσωπα χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση ή νόμιμη αρμοδιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος, το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο σε μη ιατρούς που προχωρούν σε ενέσιμες αισθητικές εφαρμογές, όπως Botox και υαλουρονικό οξύ, στη χρήση ιατρικών laser ή σε άλλες επεμβατικές πράξεις.

Αφορά, σύμφωνα με τον Σύλλογο, και περιπτώσεις ιατρών που επιχειρούν να προσφέρουν υπηρεσίες πέρα από το αντικείμενο της ειδικότητάς τους ή χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση και επιστημονική επάρκεια.

«Η άσκηση της ιατρικής απαιτεί γνώση, εκπαίδευση, τεκμηρίωση, νόμιμη αρμοδιότητα και αυστηρή τήρηση των κανόνων δεοντολογίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, τονίζεται πως η ιδιότητα του γιατρού δεν μπορεί να παρέχει ασυλία απέναντι στον νόμο ούτε να αποτελεί δικαιολογία για αντιεπιστημονικές ή επικίνδυνες πρακτικές.

Μηδενική ανοχή σε επικίνδυνες πρακτικές 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου καταδικάζει την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων από μη ιατρούς όταν αυτές υπερβαίνουν τις νόμιμες αρμοδιότητές τους, αλλά και τη διενέργεια αισθητικών ή επεμβατικών πράξεων από πρόσωπα χωρίς την απαιτούμενη επιστημονική επάρκεια.

Αντίστοιχη θέση εκφράζει και για ιατρικές πράξεις που εκτελούνται από γιατρούς χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση, εμπειρία ή αρμοδιότητα για τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Στο στόχαστρο της ανακοίνωσης βρίσκονται, επίσης, οι αποκαλούμενες «θαυματουργές θεραπείες» και οι μέθοδοι που δεν διαθέτουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά παρουσιάζονται στους ασθενείς ως λύσεις δημιουργώντας, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, ψευδείς προσδοκίες.

Ιδιαίτερα αυστηρή είναι η αναφορά και στην οικονομική εκμετάλλευση της αγωνίας των ανθρώπων απέναντι στην ασθένεια, τον θάνατο και τη γήρανση.

«Η ιατρική δεν είναι εμπόριο ελπίδας. Δεν είναι χώρος προσωπικής προβολής, αυθαίρετων πειραματισμών ή εκμετάλλευσης της αγωνίας του ασθενούς», σημειώνεται.

Στις αρμόδιες αρχές κάθε σοβαρή καταγγελία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου προαναγγέλλει αυστηρή αντιμετώπιση κάθε καταγγελίας που αφορά πιθανή παράνομη άσκηση της ιατρικής, αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος ή εφαρμογή μη επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων.

Όπου διαπιστώνονται ενδείξεις παράβασης της νομοθεσίας ή κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όπως σημειώνει, οι σχετικοί φάκελοι θα αποστέλλονται χωρίς καθυστέρηση στις εισαγγελικές, διοικητικές και ελεγκτικές αρχές.

Παράλληλα, όπου υπάρχει σχετική αρμοδιότητα, θα ενεργοποιούνται και οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες.

«Καμία συγκάλυψη. Καμία ανοχή. Καμία έκπτωση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ζητά ενίσχυση των ελέγχων και νέο θεσμικό πλαίσιο 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου στρέφει παράλληλα το βλέμμα και προς την Πολιτεία, ζητώντας αυστηρότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους στον χώρο της υγείας.

Μεταξύ άλλων ζητά τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, τη διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας σχετικά με την άσκηση της ιατρικής και τη χρήση ιατρικών μηχανημάτων, καθώς και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε κάθε περίπτωση παράβασης.

Ο Σύλλογος τάσσεται ακόμη υπέρ της επαναλειτουργίας του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), υποστηρίζοντας ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν έχει αποδειχθεί επαρκής στον έλεγχο της νομιμότητας των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Προειδοποίηση και προς τους πολίτες

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην ενημέρωση των πολιτών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος καλεί το κοινό να αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη υποσχέσεις για εύκολες, άμεσες ή «θαυματουργές» θεραπείες και να ελέγχει πάντοτε τα προσόντα και τη νόμιμη αρμοδιότητα εκείνων στους οποίους απευθύνεται.

Παράλληλα, ζητά από τους πολίτες να ενημερώνονται για την επιστημονική τεκμηρίωση των θεραπευτικών ή αισθητικών πράξεων στις οποίες πρόκειται να υποβληθούν.

«Η ιατρική είναι λειτούργημα ευθύνης. Όποιος την ασκεί οφείλει να υπηρετεί την επιστήμη και τον ασθενή — όχι την αυθαιρεσία, την προβολή ή το κέρδος», καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι εμπειρίες Erasmus+ μαθητών της Λέσβου στο 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Επτά σχολικές μονάδες παρουσίασαν όσα αποκόμισαν από τις εκπαιδευτικές μετακινήσεις τους στο εξωτερικό
Οι εμπειρίες Erasmus+ μαθητών της Λέσβου στο 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα διαφορετικό μάθημα με άρωμα και γεύση ροδιού

Οι μαθητές της Δ΄ και της ΣΤ΄ τάξης γνώρισαν την ιστορία, τη διατροφική αξία και τα μυστικά καλλιέργειας του φθινοπωρινού καρπού με οδηγό τον γεωπόνο Θ. Αγγελέλλη
Ένα διαφορετικό μάθημα με άρωμα και γεύση ροδιού
ΥΓΕΙΑ

Έλεγχος βηματοδοτών Biotronik στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Τεχνικός της Biotronik θα βρεθεί στις 20 Νοεμβρίου στο «Βοστάνειο» με τον ειδικό εξοπλισμό - Κάλεσμα στους ασθενείς να προσέλθουν για έλεγχο
Έλεγχος βηματοδοτών Biotronik στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι της Λέσβου στις 21 Οκτωβρίου

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης - Στο επίκεντρο οι συντάξεις, η ακρίβεια, η Υγεία, οι μετακινήσεις και η λειτουργία του ΕΦΚΑ
Στους δρόμους οι συνταξιούχοι της Λέσβου στις 21 Οκτωβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «Ροζ Δύναμη» της Χαρίκλειας ζει

Μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της Χαρίκλειας, στις γυναίκες που δίνουν μάχη με τον καρκίνο και στη δύναμη της αλληλεγγύης
Η «Ροζ Δύναμη» της Χαρίκλειας ζει
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δίνοντας ξανά αξία στο λεσβιακό μαλλί

Διήμερη εκδήλωση σε Μυτιλήνη και Μεσότοπο στις 26 και 27 Οκτωβρίου με ευρωπαϊκές εμπειρίες, καλές πρακτικές και προτάσεις για μια πρώτη ύλη που σήμερα συχνά μένει αναξιοποίητη
Δίνοντας ξανά αξία στο λεσβιακό μαλλί
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σοβαρό περιστατικό οπαδικής βίας στη Μυτιλήνη

Εφτά άνδρες επιτέθηκαν σε έναν 25χρονο, τον έβρισαν, τον χτύπησαν και προσπάθησαν να του βγάλουν την μπλούζα που έφερε διακριτικά αθλητικού συλλόγου
Σοβαρό περιστατικό οπαδικής βίας στη Μυτιλήνη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Λέσβος στο επίκεντρο της συζήτησης για άσυλο, επαναπροωθήσεις και αλληλεγγύη

Εκδήλωση της RSA και της PRO ASYL την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου με τους Γιώργο Τσαρμπόπουλο, Pırıl Erçoban και Taner Kılıç για το άσυλο, τις επαναπροωθήσεις και τα δίκτυα αλληλεγγύης
Η Λέσβος στο επίκεντρο της συζήτησης για άσυλο, επαναπροωθήσεις και αλληλεγγύη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Νέα άφιξη 12 αιτούντων άσυλο στα Βατερά

Πρόκειται να μεταφερθούν στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ για ταυτοποίηση
Νέα άφιξη 12 αιτούντων άσυλο στα Βατερά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Μυτιλήνη στο Δικελί η φιλία αρχίζει στο σχολείο

Εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς και του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης επισκέφθηκαν τα αδελφοποιημένα σχολεία στην απέναντι ακτή, σχεδιάζοντας κοινές δράσεις και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Από τη Μυτιλήνη στο Δικελί η φιλία αρχίζει στο σχολείο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αναλαμβάνουν νέοι αναπληρωτές στα σχολεία της Λέσβου

16 νέοι αναπληρωτές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λέσβου - Παραμένουν κενά, στο τέλος Οκτωβρίου η Γ΄ φάση προσλήψεων
Αναλαμβάνουν νέοι αναπληρωτές στα σχολεία της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανεκπαιδευτική απεργία στις 21 Οκτωβρίου

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου καλεί δασκάλους, καθηγητές, γονείς και μαθητές σε κοινή κινητοποίηση για τα κενά, τους μισθούς και τη χρηματοδότηση των σχολείων
Πανεκπαιδευτική απεργία στις 21 Οκτωβρίου