× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

10 ατάκες του Τραμπ για τον κορονοϊό

Τι έλεγε ο Αμερικανός πρόεδρος πριν... νοσήσει!

Δημοσίευση 2/10/2020

10 ατάκες του Τραμπ για τον κορονοϊό
 Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποτιμήσει τη σοβαρότητα της επιδημίας επί μήνες, αποφεύγοντας να φορέσει μάσκα, επικρίνοντας άλλους που φοράνε και πραγματοποιώντας μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις με τους υποστηρικτές του να παρίστανται χωρίς να φορούν μάσκα.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι θετικός στον κορονοϊό, με το θέμα να κυριαρχεί στην επικαιρότητα παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επικρατεί «φρενίτιδα» κι ενώ τα μηνύματα συμπαράστασης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ πέφτουν βροχή, την ίδια πτωτική πορεία ακολουθούν και τα χρηματιστήρια παγκοσμίως.

Εντός Λευκού Οίκου επικρατεί τεράστια ανησυχία για το κατά πόσο έχει διεισδύσει ο κορονοϊός στο κυβερνητικό σχήμα και τους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας. Το πρώτο μέλημα είναι να φανεί εάν ο Μάικ Πενς έχει και εκείνος κορονοϊό, καθώς είναι ο αντικαταστάτης σε περίπτωση που ασθενήσει ο πρόεδρος. Τρίτη στην σειρά διαδοχής είναι η ηγέτιδα των Δημοκρατικών και της Γερουσίας Νάνσι Πελόζι και δεν αποκλείεται να τεθεί και η ίδια σε καραντίνα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Όμως, εκείνο που καταγράφεται εντόνως είναι η… ειρωνεία της τύχης, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες με τις απόψεις του για την πανδημία και την ίδια την ύπαρξη του ιού. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το tweet ανακοίνωσης έγραψε τη λέξη Covid και όχι china virus (κινέζικος ιός), όπως ρατσιστικά τον αποκαλούσε εδώ και καιρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία, με σχεδόν 208.000 νεκρούς και πάνω από 7,2 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο πρόεδρος και ο ιός

Ακολουθούν μερικές από τις πιο… χαρακτηριστικές ατάκες του Τραμπ για τον κορονοϊό από την έναρξη της πανδημίας.

  • 22 Ιανουαρίου στο CNBC: “Το έχουμε υπό πλήρη έλεγχο. Είναι ένας άνθρωπος που ήρθε από την Κίνα και το έχουμε υπό έλεγχο. Όλα θα πάνε καλά”.
  • 27 Φεβρουαρίου από τον Λευκό Οίκο: “Θα εξαφανιστεί. Μία ημέρα, είναι σαν θαύμα, θα εξαφανιστεί”.
  • 10 Μαρτίου έπειτα από συνάντηση με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές: “Δεν ήταν αναμενόμενο (…) Και έπληξε τον κόσμο. Και είμαστε προετοιμασμένοι και κάνουμε καταπληκτική δουλειά. Και θα εξαφανιστεί. Απλώς παραμείνετε ψύχραιμοι. Θα εξαφανιστεί”.
  • 18 Μαρτίου στο Twitter: “Πάντα αντιμετώπιζα σοβαρά τον κινέζικο ιό και έχω κάνει πολύ καλή δουλειά από την αρχή, περιλαμβανομένης της έγκαιρης απόφασής μου να κλείσω ‘τα σύνορα’ με την Κίνα, παρά την επιθυμία σχεδόν όλων”.
  • 3 Απριλίου σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο: “Με τις μάσκες, θα είναι στην πραγματικότητα κάτι προαιρετικό. Μπορείτε να το κάνετε, δεν είστε υποχρεωμένοι. Επιλέγω να μην το κάνω, αλλά κάποιοι άνθρωποι θέλουν να το κάνουν και είναι εντάξει (…) Όταν χαιρετώ προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες, βασίλισσες (…) Δεν το βλέπω σαν κάτι που να μου ταιριάζει”.
  • 23 Απριλίου σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο: “Βλέπω τα απολυμαντικά, που τον σκοτώνουν (τον κορονοϊό) σε ένα λεπτό, ένα λεπτό, υπάρχει κάποιος τρόπος να να κάνουμε κάτι τέτοιο κάνοντας ενέσεις ή έναν καθαρισμό; Διότι βλέπετε πηγαίνει στα πνευμόνια και τους κάνει πολύ κακό, οπότε θα ήταν ενδιαφέρον να το ελέγξουμε”. Όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια για το θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πιουν απολυμαντικά και εξήγησε ότι τα σχόλιά του ήταν σαρκαστικά.
  • 21 Μαΐου σε επίσκεψή του σε εργοστάσιο της Ford: “Φορούσα (μάσκα), αλλά δεν ήθελα να δώσω στους δημοσιογράφους την ικανοποίηση να τη δουν”.
  • 12 Ιουλίου όταν εμφανίστηκε να φορά δημοσίως φορώντας μάσκα για πρώτη φορά: “Όταν είσαι σε ένα νοσοκομείο (…) όταν μιλάς με στρατιώτες, ανθρώπους που σε κάποιες περιπτώσεις μόλις βγήκαν από το χειρουργείο, πιστεύω ότι είναι καταπληκτικό να φοράς μάσκα”.
  • 22 Ιουλίου σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου: “Ζητάμε από όλους, όταν δεν είστε σε θέση να τηρήσετε τις αποστάσεις, να φοράτε μάσκα, αγοράστε μία μάσκα. Είτε σας αρέσει είτε όχι, έχουν αποτέλεσμα (…) και χρειαζόμαστε ό,τι μπορούμε (…) θα τη χρησιμοποιήσω με χαρά (…) Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει είναι καλό”.
  • 29 Σεπτεμβρίου: “Φοράω μάσκα όταν χρειάζεται”. Κοροϊδεύοντας τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ είχε προσθέσει: “Δεν φοράω μάσκες όπως εκείνος. Κάθε φορά που τον βλέπουμε, φοράει μάσκα. Μπορεί να μιλάει 60 μέτρα μακριά τους και εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη μάσκα που έχω δει”. Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως ο κορονοϊός εξαπλωθεί στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις,ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: “Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και τις κάνουμε σε εξωτερικούς χώρους, μαζεύουμε τεράστια πλήθη (…) Σε μερικές από αυτές τις συγκεντρώσεις συμμετείχαν 35.000- 40.000 άνθρωποι”.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πασχαλινά γεύματα στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος

Τα γεύματα αυτά αποτελούν ελάχιστο δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης σε όσους υπηρετούν στην πρώτη γραμμή στα νησιά του Αιγαίου» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε... ο Αντώνης Τουρκογιώργης

Σε ηλικία 73 ετών, πέθανε ένας σημαντικός εκπρόσωπος της Ελληνικής ροκ σκηνής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατασχέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί

Το Μεγάλο Σάββατο στη Μύρινα της Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Τι ισχύει για όσους εργάζονται την Κυριακή του Πάσχα

Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ καταγράφει τους όρους εργασίας και τις προσαυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεύσεις από Βόρειο Αιγαίο σε εκδήλωση στο Βουκουρέστι

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει τις δράσεις προσέλκυσης τουριστών με όχημα τα τοπικά προϊόντα των νησιών
ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονικές πλημμύρες στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φαντασμαγορικές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στη Χίο

Περισσότεροι από 20.000 θεατές βρέθηκαν στο Βροντάδο για να παρακολουθήσουν το έθιμο
ΕΛΛΑΔΑ

Αναζήτηση νέων αγορών για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μιλά για την αγροτική διπλωματία και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου

Ως τον Αύγουστο του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες βυθού που εκπονούνται για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία:Παράταση στην απαγόρευση εξαγωγών χύμα ελαιολάδου

Δυσφορία από τους Τούρκους εμπόρους και ελαιοπαραγωγούς
ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση 17 εκατ. ευρώ θα πάρει η Fraport

Τo Ελληνικό δημόσιο θα αποζημιώσει την εταιρεία για διαφυγόντα κέρδη κατά την περίοδο της πανδημίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο