× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο «κοριός» της ΕΥΠ, το τετράδιο του σκάφους και το αλισβερίσι ανθρώπων με την Τουρκία

Ποιες είναι οι ΜΚΟ και τι αναφέρει το διαβιβαστικό της υπόθεσης για τους 35 των ΜΚΟ που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, κατασκοπεία, και άλλα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/9/2020

Ο «κοριός» της ΕΥΠ, το τετράδιο του σκάφους και το αλισβερίσι ανθρώπων με την Τουρκία

«Στόχος ήταν το ξήλωμα ενός συστήματος που φέρεται να γνώριζε τα πάντα σε σχέση με τα δρομολόγια μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο  από τα απέναντι τουρκικά παράλια» λέει στέλεχος των διωκτικών αρχών για τους 35 των τεσσάρων ΜΚΟ που παραπέμπονται στον Εισαγγελέα με βαριές κατηγορίες  σε βαθμό κακουργήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για 33 άτομα, ανάμεσά τους εφτά μέλη διοικητικών συμβουλίων τεσσάρων ΜΚΟ και συγκεκριμένα των Mare Liberum e.v, Sea Watch e.v, FFM e.v και Josoor International Solidarity, και 24 άτομα κατά καιρούς μέλη πληρώματος σκάφους από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα (εκ των οποίων 19 Γερμανοί, δυο Ελβετοί, μία Γαλλίδα, μία Βουλγάρα και έναν Ισπανό). Τον κατάλογο συμπληρώνουν άλλα δυο άτομα υπήκοοι τρ’ιτων χωρών από τους οποίους ένας Ιρανός και ένας Πακιστανός.

Να σημειώσουμε ότι στις 5 Σεπτεμβρίου αστυνομικοί εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στο σκάφος Mare Liberum ήταν και ακόμα είναι δεμένο στη Σκάλα Λουτρών. Κατά την έφοδο, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατασχέθηκαν το επιχειρησιακό τετράδιο, χάρτες και σημειώσεις, και αντικείμενα που εξετάζονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Να σημειώσουμε ότι η παρουσία του σκάφους στη Λέσβο είχε προκαλέσει την αντίδραση ακραίων στοιχείων ενώ καταγγέλθηκε στις αρχές Μαρτίου η απόπειρα εμπρησμού τους σκάφους.

Όπως έχει διαρρεύσει, τα στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. φέρονται να εντυπωσιάστηκαν από τις επικοινωνίες μελών του πληρώματος του σκάφους με μέλη άλλων ΜΚΟ για ανταλλαγή πληροφοριών, σε σχέση με άτομα που ήρθαν ή θα έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο επιχειρησιακό τετράδιο υπήρχαν λεπτομέρειες για τον τόπο εκκίνησης στα τουρκικά παράλια, τον χρόνο ταξιδιών, την ηλικία, το φύλο και τη χώρα καταγωγής των επιβαινόντων στη λέμβο.

Μέλη ΜΚΟ φέρονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, να είχαν «λεπτομερείς χάρτες των ζωνών διαμονής αλλοδαπών στο μέχρι πρότινος Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Επίσης, διαπιστώθηκε προβολή της δράσης της ΜΚΟ σε μεγάλο αριθμό των μέχρι πρότινος διαβιούντων στον ΚΥΤ της Μόριας με τη διανομή έντυπου υλικού, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση και αξιοποίηση των διαδικασιών της παράνομης δράσης τους».

Πίνακες αφίξεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης βρέθηκαν «πίνακες αφίξεων λέμβων από 1 Μαρτίου 2020 στη Λέσβο. Πίνακες επιχειρούμενων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) από 1 Μαρτίου 2020 που δεν τελεσφόρησαν, με στοιχεία που προέρχονται από διαδικτυακή σελίδα και από τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες. Χάρτης της ακτογραμμής της νήσου Λέσβου με προσδιορισμένα τα σημεία ελλιμενισμού σε αυτές αλλά και τα αντίστοιχα σημεία εκκίνησης των ροών από τις τουρκικές ακτές».

Στο διαβιβαστικό της υπόθεσης αναφέρεται ότι «μέλη ΜΚΟ προέβαιναν στη συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αποτύπωση των επικοινωνιών του Λιμενικού Σώματος κατά την επιχειρησιακή του δράση για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων».

Ιστορία της έρευνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε στις 23 Μαΐου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο των ερευνών εξετάστηκε σειρά μαρτύρων, έγινε η προαναφερθείσα έφοδος στο σκάφος, όπως και άρση του απορρήτου των επικοινωνιών από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, προέκυψε διασύνδεση δύο ΜΚΟ, οι έδρες των οποίων βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση στο Βερολίνο Γερμανίας, σε χρήση τηλεφωνικού αριθμού σε κλειστή κρυπτογραφημένη ομάδα της εφαρμογής επικοινωνίας «Signal» που χρησιμοποιείται από μέλη του σκάφους με έδρα τη Λέσβο.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται, σύμφωνα με όσα τους αποδίδονται, να χρησιμοποιούσαν εφαρμογή τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με την ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, με σκοπό να δυσχεράνουν το επιχειρησιακό έργο του Λιμενικού κατά το χρόνο που εξελίσσονταν τα ταξίδια των προσφύγων και μεταναστών.

«Πραγματοποιούσαν κατά τη διάρκεια των διακινήσεων επικοινωνία με την… (αναφέρεται όνομα εφαρμογής) και με τους ευρισκόμενους στη λέμβο μετανάστες, δίνοντας εντολές και οδηγίες για συγκέντρωση και αποστολή στοιχείων που αφορούν σε αυτές (στίγματα, παραπλέοντα σκάφη, αριθμό επιβαινόντων, σύνθεση αυτών, φωτογραφίες των σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής που επιχειρεί στα σύνορα κλπ). Αναλάμβαναν τη συγκέντρωση των παραπάνω στοιχείων και τη διαβίβασή τους, ως ενδιάμεσα πρόσωπα στο… (αναφέρεται όνομα εφαρμογής), προκειμένου να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες κατά την εξέλιξη των ταξιδιών».

Στο διαβιβαστικό της υπόθεσης σημειώνεται:

«Παρέχουν (σ.σ. τα μέλη των ΜΚΟ) κάθε δυνατή συνδρομή κατά την εξέλιξη των ταξιδιών.  Αναζητούν και έρχονται σε επικοινωνία στην Τουρκία με αλλοδαπούς των οποίων η διεκπεραίωση στις ελληνικές ακτές δεν τελεσφόρησε με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού  της επιχειρησιακής δραστηριότητας της ελληνικής ακτοφυλακής. Διατηρούν επικοινωνία με αλλοδαπούς που έχουν ήδη διακινηθεί και βρίσκονται στην Ελλάδα με στόχο τη στρατολόγησή τους προς περαιτέρω εξυπηρέτηση των σκοπών της δράσης τους που συνίσταται στην αδιάκοπη συνέχιση εξέλιξης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα».

Τα σχετικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφουν ότι στόχος των κατηγορουμένων ήταν η άσκηση πίεσης στις ελληνικές Αρχές:

«Επιδίωκαν να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες για τη φύλαξη και ασφάλεια των συνόρων Αρχές που ενεργούν στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους δράσης για τη ματαίωση ανοίγματος από τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών νέων θαλάσσιων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ε.Ε.

Η αναφερόμενη πίεση που υποστηρίζεται επιχειρησιακά από μέλη του πληρώματος του αγκυροβολημένου στη νήσο Λέσβο σκάφους… , υλοποιείται τόσο με τηλεφωνικές κλήσεις στις συνδέσεις τους… προς τις αρμόδιες λιμενικές Αρχές όσο και με κλήσεις κατά τον χρόνο εξέλιξης των ταξιδιών και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ακριβούς σε τακτά χρονικά διαστήματα στίγματος της λέμβου με τους παράτυπους μετανάστες με την ειδικότερη επισήμανση ελληνικά/τουρκικά/ διεθνή ύδατα, τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στη λέμβο, τις θέσεις των παραπλεόντων πλοίων και φωτογραφίες αυτών, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά και των σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής που επιχειρεί , δημοσιοποιώντας την επιχειρησιακή για την προστασία των συνόρων δραστηριότητά τους, που δύναται αντικειμενικά λόγω του απορρήτου χαρακτήρα της αποστολής τους να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα της χώρας ή στις διεθνείς σχέσεις αυτής ή στα οικονομικά της συμφέροντα και στη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του Covid-19, διευκολύνοντας έτσι την κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών στο νησί της Λέσβου (σε απόπειρα 27 περιπτώσεις και πέντε τετελεσμένες)».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου