× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιος βιολογικός της νότιας πόλης; Πρώτα η μονάδα!

Έπεται αγώνας δρόμου για την εξεύρεση 9 εκατομμυρίων ευρώ λέει στο «Ν» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γ. Φλώρος ενώ ο δήμαρχος Μυτιλήνης καμώνεται για την προεκλογική του εξαγγελία!

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 24/9/2020

Ποιος βιολογικός της νότιας πόλης; Πρώτα η μονάδα!

Με έκπληξη διαβάζει κανείς την ανακοίνωση του Δημάρχου Μυτιλήνης η οποία τιτλοφορείται ως «Δημοπρατήθηκε ο νότιος βιολογικός», ενώ τελικά πρόκειται για επικοινωνιακή… «φούσκα», κατά πάσα πιθανότητα για να δικαιολογηθεί και μόνο ο πρόλογος της ανακοίνωσης: «Ο Δήμος Μυτιλήνης ανακοινώνει ότι ακόμη μία προεκλογική εξαγγελία της Δημοτικής Αρχής και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της νότιας πλευράς της πόλης, γίνεται πραγματικότητα. Ένα έργο που θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και θα δώσει τέλος στην οικονομική αφαίμαξη των δημοτών.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από το επικοινωνιακό κομμάτι, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι δεν δημοπρατήθηκε ο βιολογικός της νότιας πόλης, αλλά η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, κι αυτό είναι κάτι θετικό, γιατί «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»! «Θα πρέπει να κάνουμε αγώνα δρόμου για να βρούμε ακόμα 9 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να ολοκληρωθούν τα δίκτυα και να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός» εξηγεί στο «Ν» ο  καθ’ ύλην αρμόδιος που «έτρεξε» και τη διαδικασία, Γιώργος Φλώρος, πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ. Μάλιστα ο κ. Φλώρος ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να βρει πόρους μέσω της Διαχειριστικής Αρχής στην επόμενη φάση. Με άλλα λόγια οι κάτοικοι των περιοχών Ακλειδιού, Βαρειάς, Ακρωτηρίου, Νεάπολης, Πληγωνίου, Κρατήγου, καθώς και των δημοτικών Κοινοτήτων Ταξιαρχών και Αγίας Μαρίνας που αφορά το έργο, θα πρέπει να περιμένουν. 

Κι ενώ η ανακοίνωση του δημάρχου έχει τίτλο ότι δημοπρατείται ο βιολογικός της νότιας πόλης, τεχνηέντως το περιεχόμενό της δεν αναφέρεται στο έργο, αλλά στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, η οποία αφορά κατά 90% απλώς τη μονάδα, όπως μας εξήγησε ο κ. Φλώρος.

 Ο προϋπολογισμός και οι απορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκπληξη ήταν η σχετική ανακοίνωση και για τον τέως πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Αντώνη Γιαννάκη, ο οποίος ανέφερε: «Ενημερώθηκα πριν λίγο ότι η ΔΕΥΑΛ.... επιτέλους ...μετά από  προσπάθεια πολλών ετών προκήρυξε το έργο του Βιολογικού της Νότιας πόλης. Το αναφέρω το γεγονός αυτό γιατί στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος δεν αναφέρεται πουθενά ότι η ένταξη του έργου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Γαληνού με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση...Καλή επιτυχία στην προκήρυξη και γρήγορα να ξεκινήσουν τα έργα... Προσοχή στην δεύτερη φάση υλοποίησης του έργου μέσω ΕΣΠΑ».

Πράγματι, «ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του παρόντος έργου ανέρχεται στο ποσό των 3.320.000 ευρώ και ο ανάδοχος οικονομικός φορέας που θα προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία διαθέτει 24 μήνες για την αποπεράτωση του έργου» λέει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. Πουθενά δεν αναφέρει όμως τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση που είχε εξασφαλίσει 5 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» και σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Σπύρου Γαληνού. Αλλά ο κ. Κύτελης παρουσιάζει το «έργο», που δεν είναι ούτε το μισό ακόμα, ως εκπλήρωση κάποιας προεκλογικής εξαγγελίας, την οποία είχε «κλειδώσει» η προηγούμενη Δημοτική Αρχή…

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες