× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυτόφωρο για όσους δεν φορούν μάσκα

Για να μην πάρει διαστάσεις το κίνημα κατά της μάσκας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/9/2020

Αυτόφωρο για όσους δεν φορούν μάσκα
' χρόνος ανάγνωσης

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας ζητάει να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία και να σχηματίζεται ποινική δικογραφία για όσους αρνούνται τη χρήση μάσκας.

Παράλληλα, ζητάει οι εισαγγελικές αρχές να επαγρυπνούν για όσους διαπράττουν το αδίκημα της τέλεσης σε ανυπακοή και μέσω διαδικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, με την εγκύκλιο του, ο κ. Πλιώτας επαναλαμβάνει ότι όλοι οι εισαγγελείς της χώρας θα πρέπει να επαγρυπνούν σχετικά με τη τήρηση των μέτρων.

Aναλυτικά η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου έχει ως εξής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με τις υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας). Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης, εγρήγορσης, συνεχούς ενδιαφέροντος και κατά νόμο παρέμβασης των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές ενέργειες.

Με αφορμή, μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως επιμένουν να εμφανίζονται, προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (“κίνημα κατά της μάσκας”) και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες. Η διάρκεια της πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο “Δίκαιο της Ανάγκης” για προστασία από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2). Η λήψη του μέτρου αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.).

Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο “όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή”. Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ ΠΚ, υπό το άρθρο 183). Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ. 79-80). Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποζημιώσεις ζητά η παράταξη Χοχλάκα για τους κτηνοτρόφους

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ανάγκη ουσιαστικού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων – Περιφέρειας, Υπουργείου, κτηνιατρικών υπηρεσιών και συνεταιρισμών
Αποζημιώσεις ζητά η παράταξη Χοχλάκα για τους κτηνοτρόφους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι κτηνοτρόφοι της Χίου συμπαραστέκονται στη Λέσβο

«Στις δύσκολες αυτές συνθήκες, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη ουσιαστικών και ρεαλιστικών μέτρων στήριξης»
Οι κτηνοτρόφοι της Χίου συμπαραστέκονται στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απεργία διαρκείας: «Μη βιώσιμο το 90% των πρατηρίων»

Η Ένωση Βενζινοπωλών Λέσβου και ο Σύλλογος Βενζινοπωλών Λήμνου ζητούν τη διόρθωση του ισχύοντος πλαφόν
Απεργία διαρκείας: «Μη βιώσιμο το 90% των πρατηρίων»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι κρίσιμα ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή

Έκκληση για συντονισμό και συνεργασία από τη «Νέα Δυναμική»
Έξι κρίσιμα ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θυελλώδες σκηνικό στο Αιγαίο με ανέμους έως 8 μποφόρ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης καλεί σε αυξημένη προσοχή ενόψει θυελλωδών ανέμων και έντονου κυματισμού
Θυελλώδες σκηνικό στο Αιγαίο με ανέμους έως 8 μποφόρ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέο πολιτικό βήμα στη Λήμνο για τον Παναγιώτη Παρασκευαϊδη

Συνεχίζει ακάθεκτος μετά τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενισχύοντας την παρουσία του στη Μύρινα με τη λειτουργία γραφείου
Νέο πολιτικό βήμα στη Λήμνο για τον Παναγιώτη Παρασκευαϊδη
ΕΛΛΑΔΑ

Σύλληψη Τόμι Όλσεν στη Νορβηγία με ελληνικό ευρωπαϊκό ένταλμα

Ο ακτιβιστής του Aegean Boat Report κρατείται για 1 εβδομάδα ενώ αναμένεται η απόφαση για την έκδοσή του στην Ελλάδα -Το ελληνικό αίτημα έκδοσης βασίζεται σε παλαιότερη δικογραφία του Λιμενικού και προκαλεί αντιδράσεις
Σύλληψη Τόμι Όλσεν στη Νορβηγία με ελληνικό ευρωπαϊκό ένταλμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περιφέρειες και Επιμελητήρια συντονίζουν τα επόμενα βήματα για τη γραμμή Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου

Στοίχημα όχι μόνο η θερινή λειτουργία, αλλά η διασφάλιση βιωσιμότητας και για τα επόμενα έτη.
Περιφέρειες και Επιμελητήρια συντονίζουν τα επόμενα βήματα για τη γραμμή Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα παιδιά δεν είναι αριθμοί

Έντονη παρέμβαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου για την υποβάθμιση του Δημοτικού Κοντοπουλίου και την εγκατάλειψη του Τμήματος Ένταξης παρά τις 5 γνωματεύσεις μαθητών
Τα παιδιά δεν είναι αριθμοί
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν απεργία διαρκείας τα ταξί

«Υπάρχει απογοήτευση και αγανάκτηση από το υπουργείο και από όλη την κυβέρνηση»
Ξεκινούν απεργία διαρκείας τα ταξί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναπτυξιακός διάδρομος στη θάλασσα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Σε τροχιά υλοποίησης η γραμμή Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου μετά τις επαφές στην Αθήνα και το πράσινο φως για χρηματοδότηση και ώριμα έργα
Αναπτυξιακός διάδρομος στη θάλασσα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με συμμετοχή 224 μελών η διαδικασία ανάδειξης συνέδρων του ΠΑΣΟΚ στη Λήμνο

9 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν το νησί
Με συμμετοχή 224 μελών η διαδικασία ανάδειξης συνέδρων του ΠΑΣΟΚ στη Λήμνο