× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος για το ΚΥΤ Μόριας

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/9/2020

Για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος για το ΚΥΤ Μόριας
' χρόνος ανάγνωσης

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης παρουσιάσθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι τέσσερις ενήλικες κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας που συνελήφθησαν την Τρίτη.

Ο Εισαγγελέας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τους απήγγειλε κατηγορίες για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος και σύστασης εγκληματικής ομάδας σε βαθμό πλημμελήματος. Και οι τέσσερις ζήτησαν προθεσμία και θα απολογηθούν το ερχόμενο Σαββάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου, Δημήτρης Βασιλούδης, ανάμεσα στους τέσσερις δικηγόρους που ορίστηκαν αυτεπάγγελτα, τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν και δυο ανήλικοι 17 ετών οι οποίοι συνελήφθησαν για την ίδια υπόθεση μετά από την έκδοση εντάλματος σύλληψης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, στην Κατερίνη και στη Θεσσαλονίκη όπου είχαν μεταφερθεί με άλλους 204 ασυνόδευτους πρόσφυγες δεδομένης της καταστροφής του καταυλισμού. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη αν και η διαδικασία για αυτούς έχει διαχωριστεί αφού για αυτούς ισχύει η περί ανηλίκων νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι στον ανακριτή οδηγήθηκαν στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης οι 4 ενήλικοι Αφγανοί και ότι σε 6 συλλήψεις προχώρησε την Τρίτη η αστυνομία, δύο εκ των οποίων είναι ανήλικοι Αφγανοί 17 ετών. Οι εν λόγω, δύο την επομένη του εμπρησμού μεταφέρθηκαν μαζί με 320 ακόμα ασυνόδευτα ανήλικα στη Θεσσαλονίκη, με πτήσεις τσάρτερ. Ο ένας από τους 17χρονους εντοπίστηκε σε δομή φιλοξενίας στην Πιερία και ο δεύτερος σε αντίστοιχο χώρο στη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν στη Λέσβο.

Οι συλλήψεις

Πρόκειται για άτομα ηλικίας 19 έως 20 ετών, αιτούντες άσυλο που είχαν συμπληρώσει ένα χρόνο παραμονής εντός του ΚΥΤ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν χθες στην «Καθημερινή» ότι στα γεγονότα τη νύχτα της περασμένης Τρίτης μετείχαν και άλλα άτομα, τα οποία γίνεται προσπάθεια να ταυτοποιηθούν. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι οι έξι συλληφθέντες είναι αυτοί που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστροφή της δομής. Ο ένας μάλιστα από τους δύο 17χρονους απεικονίζεται σε βίντεο να πυρπολεί τη μια μετά την άλλη τις σκηνές του καταυλισμού χρησιμοποιώντας ένα αναμμένο χαρτόνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους έξι κατηγορουμένους έπειτα από επεξεργασία βίντεο που προβλήθηκαν στα ΜΜΕ, αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή περιήλθαν με άλλο τρόπο στα χέρια στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, τα στελέχη των διωκτικών αρχών πέτυχαν να συγκεντρώσουν κρίσιμες πληροφορίες για τα πρόσωπα που μετείχαν στα επεισόδια μέσα από προσαγωγές και ανακρίσεις αλλοδαπών στη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων. Από την προανάκριση επιβεβαιώθηκε ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την προσπάθεια εργαζομένων της δομής να θέσουν σε καραντίνα 35 Αφγανούς που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Ομοεθνείς τους παρενέβησαν για να εμποδίσουν τη μεταφορά τους στον χώρο καραντίνας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Στις 11 μ.μ. περίπου 500 αλλοδαποί προκάλεσαν πολλαπλές εστίες φωτιάς στον καταυλισμό, ενώ τα μεσάνυχτα επιτέθηκαν και βανδάλισαν το γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου.

Την επόμενη ημέρα μετέβη στη Λέσβο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας Αττικής για να βοηθήσουν τις αστυνομικές αρχές του νησιού, ενώ την έρευνα συνέδραμε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αντικείμενο ενδιαφέροντος αποτελεί ο ρόλος που διαδραμάτισαν στην υπόθεση εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αντάλλασσαν μηνύματα με τρόφιμους του καταυλισμού σε κλειστές ομάδες του Facebook καλώντας τους να αντιδράσουν σε ενδεχόμενη μετατροπή του ΚΥΤ σε κλειστή δομή με αφορμή την COVID-19.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της «Αλήθεια» Χίου για μεταφορά ΜΑΤ στη Λέσβο

Πληροφορίες για αναχώρηση του «Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ» με διμοιρίες
Δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της «Αλήθεια» Χίου για μεταφορά ΜΑΤ στη Λέσβο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμούς στη Μυτιλήνη

Παράσυρε 63χρονη σε διάβαση πεζών ένας νεαρός οδηγός δικύκλου. Στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκαν και οι δύο
Τροχαίο με τραυματισμούς στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύλληψη κτηνοτρόφου στη Λέσβο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας έβγαλε το κοπάδι του βόσκηση τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 16 Απριλίου
Σύλληψη κτηνοτρόφου στη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού με δράσεις στη Μυτιλήνη

Επίδειξη εξοπλισμού και εκπομπές από τον ΣΥΡΑΛ το Σάββατο 18 Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού με δράσεις στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ

Αύριο Παρασκευή 17 Απριλίου στις 10.00 το πρωί
Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου

Συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις αρχαιρεσίες της 28ης Μαρτίου
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας άνδρας στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.546 ευρώ
Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Λέσβο με λουκέτο παντού και το βλέμμα στην Αθήνα

Καθολική συμμετοχή στην παλλεσβιακή δράση και πίεση για άμεσες λύσεις. Κρίσιμη η σύσκεψη με τον Υπουργό Μαργαρίτη Σχοινά και τους φορείς του νησιού την Παρασκευή 17 Απριλίου στην Αθήνα
Μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Λέσβο με λουκέτο παντού και το βλέμμα στην Αθήνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κοντά στους κτηνοτρόφους της Λέσβου η ΠΟΕ ΟΤΑ

Στήριξη στις κινητοποιήσεις και αιχμές για την κυβερνητική πολιτική
Κοντά στους κτηνοτρόφους  της Λέσβου  η ΠΟΕ ΟΤΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μαζί με τους κτηνοτρόφους οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ

Συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση και μήνυμα στήριξης στον πρωτογενή τομέα
Μαζί με τους κτηνοτρόφους οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ
ΥΓΕΙΑ

«Ένα μεγαλο ευχαριστώ στον γιατρό Στέλιο Τσόχατζη»

Δημόσιο ευχαριστήριο από την Αναστασία Τσιλίκη προς τον χειρουργό του Βοστάνειου νοσοκομείου για την άμεση επέμβαση και την ανθρώπινη στάση του
«Ένα μεγαλο ευχαριστώ στον γιατρό Στέλιο Τσόχατζη»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήριξη των εργαζομένων ΕΛΤΑ στους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΤΑ Νομού Λέσβου
Στήριξη των εργαζομένων ΕΛΤΑ στους κτηνοτρόφους της Λέσβου