× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος για το ΚΥΤ Μόριας

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/9/2020

Για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος για το ΚΥΤ Μόριας
' χρόνος ανάγνωσης

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης παρουσιάσθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι τέσσερις ενήλικες κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας που συνελήφθησαν την Τρίτη.

Ο Εισαγγελέας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τους απήγγειλε κατηγορίες για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος και σύστασης εγκληματικής ομάδας σε βαθμό πλημμελήματος. Και οι τέσσερις ζήτησαν προθεσμία και θα απολογηθούν το ερχόμενο Σαββάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου, Δημήτρης Βασιλούδης, ανάμεσα στους τέσσερις δικηγόρους που ορίστηκαν αυτεπάγγελτα, τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν και δυο ανήλικοι 17 ετών οι οποίοι συνελήφθησαν για την ίδια υπόθεση μετά από την έκδοση εντάλματος σύλληψης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, στην Κατερίνη και στη Θεσσαλονίκη όπου είχαν μεταφερθεί με άλλους 204 ασυνόδευτους πρόσφυγες δεδομένης της καταστροφής του καταυλισμού. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη αν και η διαδικασία για αυτούς έχει διαχωριστεί αφού για αυτούς ισχύει η περί ανηλίκων νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι στον ανακριτή οδηγήθηκαν στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης οι 4 ενήλικοι Αφγανοί και ότι σε 6 συλλήψεις προχώρησε την Τρίτη η αστυνομία, δύο εκ των οποίων είναι ανήλικοι Αφγανοί 17 ετών. Οι εν λόγω, δύο την επομένη του εμπρησμού μεταφέρθηκαν μαζί με 320 ακόμα ασυνόδευτα ανήλικα στη Θεσσαλονίκη, με πτήσεις τσάρτερ. Ο ένας από τους 17χρονους εντοπίστηκε σε δομή φιλοξενίας στην Πιερία και ο δεύτερος σε αντίστοιχο χώρο στη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν στη Λέσβο.

Οι συλλήψεις

Πρόκειται για άτομα ηλικίας 19 έως 20 ετών, αιτούντες άσυλο που είχαν συμπληρώσει ένα χρόνο παραμονής εντός του ΚΥΤ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν χθες στην «Καθημερινή» ότι στα γεγονότα τη νύχτα της περασμένης Τρίτης μετείχαν και άλλα άτομα, τα οποία γίνεται προσπάθεια να ταυτοποιηθούν. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι οι έξι συλληφθέντες είναι αυτοί που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστροφή της δομής. Ο ένας μάλιστα από τους δύο 17χρονους απεικονίζεται σε βίντεο να πυρπολεί τη μια μετά την άλλη τις σκηνές του καταυλισμού χρησιμοποιώντας ένα αναμμένο χαρτόνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους έξι κατηγορουμένους έπειτα από επεξεργασία βίντεο που προβλήθηκαν στα ΜΜΕ, αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή περιήλθαν με άλλο τρόπο στα χέρια στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, τα στελέχη των διωκτικών αρχών πέτυχαν να συγκεντρώσουν κρίσιμες πληροφορίες για τα πρόσωπα που μετείχαν στα επεισόδια μέσα από προσαγωγές και ανακρίσεις αλλοδαπών στη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων. Από την προανάκριση επιβεβαιώθηκε ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την προσπάθεια εργαζομένων της δομής να θέσουν σε καραντίνα 35 Αφγανούς που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Ομοεθνείς τους παρενέβησαν για να εμποδίσουν τη μεταφορά τους στον χώρο καραντίνας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Στις 11 μ.μ. περίπου 500 αλλοδαποί προκάλεσαν πολλαπλές εστίες φωτιάς στον καταυλισμό, ενώ τα μεσάνυχτα επιτέθηκαν και βανδάλισαν το γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου.

Την επόμενη ημέρα μετέβη στη Λέσβο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας Αττικής για να βοηθήσουν τις αστυνομικές αρχές του νησιού, ενώ την έρευνα συνέδραμε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αντικείμενο ενδιαφέροντος αποτελεί ο ρόλος που διαδραμάτισαν στην υπόθεση εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αντάλλασσαν μηνύματα με τρόφιμους του καταυλισμού σε κλειστές ομάδες του Facebook καλώντας τους να αντιδράσουν σε ενδεχόμενη μετατροπή του ΚΥΤ σε κλειστή δομή με αφορμή την COVID-19.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

70 χρόνια δράσης για τους Πολιχνιάτες της Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 70 χρόνια δράσης του Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας, στην αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημέρωση και πρόληψη για την οδική ασφάλεια στη Μυτιλήνη

Δράση στο Δημοτικό Θέατρο για τη χρήση προστατευτικού κράνους από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου το Τμήμα Τροχαίας Μυτιλήνης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Και οι εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στην 24ωρη απεργία

ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, την ημέρα που ψηφίζεται στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2026
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Λουκέτο στους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου την Δευτέρα 16 Δεκέμβρη

Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην πανελλαδική και πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία καταγγέλλοντας τον νέο κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης ως αντιλαϊκό και φορομπηχτικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ένταση και αντιδράσεις στη δίκη της Καράβας μετά την εισαγγελική πρόταση

Ενοχή για 20 από τους 24 κατηγορούμενους, αποχώρηση συνηγόρου υπεράσπισης και διακοπή για τις 19 Δεκεμβρίου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Λέσβος της αξιοπρέπειας και το πρόσωπο της αλληλεγγύης

Αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Έφη Λατσούδη και στο έργο του ΠΙΚΠΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φιλοτελική έκθεση Χριστούγεννα 2025 στη Μυτιλήνη

Γραμματόσημα, κάρτες και χριστουγεννιάτικες ιστορίες από όλο τον κόσμο στη Δημοτική Πινακοθήκη
ΥΓΕΙΑ

Ομάδα εκπαίδευσης και υποστήριξης φροντιστών ατόμων με άνοια στη Μυτιλήνη

Η ΑΜΚΕ «Αγκαλιά» σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης διοργανώνουν ομάδα εκπαίδευσης για φροντιστές
ΥΓΕΙΑ

Μετρά αντίστροφα για το Ακτινοδιαγνωστικό της Λέσβου

Σε τροχιά σχεδιασμού, μελέτης και υλοποίησης μπαίνει το μεγάλο έργο της δημιουργίας ακτινοδιαγνωστικού κέντρου στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης με την στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στη Λουτρόπολη Θερμής με δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Πολιτιστικοί σύλλογοι και τοπικοί φορείς ενώνουν δυνάμεις την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στην πλατεία του χωριού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στη Λέσβο

Στο επίκεντρο βρίσκονται η 24ωρη απεργία για τον προϋπολογισμό αλλά και οι δικαστικές διώξεις συνδικαλιστών και αγωνιστών για κινητοποιήσεις προηγούμενων ετών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών στη Λέσβο

Κάλεσμα της ΕΛΜΕ Λέσβου για μαζική συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥστις 16 και 17 Δεκεμβρίου