× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος για το ΚΥΤ Μόριας

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/9/2020

Για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος για το ΚΥΤ Μόριας

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης παρουσιάσθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι τέσσερις ενήλικες κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας που συνελήφθησαν την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Εισαγγελέας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τους απήγγειλε κατηγορίες για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος και σύστασης εγκληματικής ομάδας σε βαθμό πλημμελήματος. Και οι τέσσερις ζήτησαν προθεσμία και θα απολογηθούν το ερχόμενο Σαββάτο.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου, Δημήτρης Βασιλούδης, ανάμεσα στους τέσσερις δικηγόρους που ορίστηκαν αυτεπάγγελτα, τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν και δυο ανήλικοι 17 ετών οι οποίοι συνελήφθησαν για την ίδια υπόθεση μετά από την έκδοση εντάλματος σύλληψης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, στην Κατερίνη και στη Θεσσαλονίκη όπου είχαν μεταφερθεί με άλλους 204 ασυνόδευτους πρόσφυγες δεδομένης της καταστροφής του καταυλισμού. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη αν και η διαδικασία για αυτούς έχει διαχωριστεί αφού για αυτούς ισχύει η περί ανηλίκων νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι στον ανακριτή οδηγήθηκαν στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης οι 4 ενήλικοι Αφγανοί και ότι σε 6 συλλήψεις προχώρησε την Τρίτη η αστυνομία, δύο εκ των οποίων είναι ανήλικοι Αφγανοί 17 ετών. Οι εν λόγω, δύο την επομένη του εμπρησμού μεταφέρθηκαν μαζί με 320 ακόμα ασυνόδευτα ανήλικα στη Θεσσαλονίκη, με πτήσεις τσάρτερ. Ο ένας από τους 17χρονους εντοπίστηκε σε δομή φιλοξενίας στην Πιερία και ο δεύτερος σε αντίστοιχο χώρο στη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν στη Λέσβο.

Οι συλλήψεις

Πρόκειται για άτομα ηλικίας 19 έως 20 ετών, αιτούντες άσυλο που είχαν συμπληρώσει ένα χρόνο παραμονής εντός του ΚΥΤ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν χθες στην «Καθημερινή» ότι στα γεγονότα τη νύχτα της περασμένης Τρίτης μετείχαν και άλλα άτομα, τα οποία γίνεται προσπάθεια να ταυτοποιηθούν. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι οι έξι συλληφθέντες είναι αυτοί που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστροφή της δομής. Ο ένας μάλιστα από τους δύο 17χρονους απεικονίζεται σε βίντεο να πυρπολεί τη μια μετά την άλλη τις σκηνές του καταυλισμού χρησιμοποιώντας ένα αναμμένο χαρτόνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους έξι κατηγορουμένους έπειτα από επεξεργασία βίντεο που προβλήθηκαν στα ΜΜΕ, αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή περιήλθαν με άλλο τρόπο στα χέρια στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, τα στελέχη των διωκτικών αρχών πέτυχαν να συγκεντρώσουν κρίσιμες πληροφορίες για τα πρόσωπα που μετείχαν στα επεισόδια μέσα από προσαγωγές και ανακρίσεις αλλοδαπών στη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων. Από την προανάκριση επιβεβαιώθηκε ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την προσπάθεια εργαζομένων της δομής να θέσουν σε καραντίνα 35 Αφγανούς που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Ομοεθνείς τους παρενέβησαν για να εμποδίσουν τη μεταφορά τους στον χώρο καραντίνας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Στις 11 μ.μ. περίπου 500 αλλοδαποί προκάλεσαν πολλαπλές εστίες φωτιάς στον καταυλισμό, ενώ τα μεσάνυχτα επιτέθηκαν και βανδάλισαν το γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου.

Την επόμενη ημέρα μετέβη στη Λέσβο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας Αττικής για να βοηθήσουν τις αστυνομικές αρχές του νησιού, ενώ την έρευνα συνέδραμε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αντικείμενο ενδιαφέροντος αποτελεί ο ρόλος που διαδραμάτισαν στην υπόθεση εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αντάλλασσαν μηνύματα με τρόφιμους του καταυλισμού σε κλειστές ομάδες του Facebook καλώντας τους να αντιδράσουν σε ενδεχόμενη μετατροπή του ΚΥΤ σε κλειστή δομή με αφορμή την COVID-19.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι στις 24 Απριλίου

Αγωνίζονται ενάντια στην κατάργηση και συγχώνευση των δικαστικών υπηρεσιών
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Τυπική ανάπτυξη και δυσκολίες του παιδιού σχολικής ηλικίας»

Εκδήλωση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το παγκάκι της φιλίας»

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας