× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου

Διήμερη εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με επίκεντρο τη γεωλογική κληρονομιά, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη βιωματική μάθηση των νέων

Δημοσίευση 28/7/2026

Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ξεχωριστές εμπειρίες γνώσης και εξερεύνησης έζησαν οι Πρόσκοποι του 3ου Συστήματος Τούφας Χαλανδρίου, οι οποίοι συμμετείχαν στη διήμερη εκπαιδευτική δράση που συνδιοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις 27 και 28 Ιουλίου, με στόχο τη γνωριμία των νέων με τη μοναδική γεωλογική και φυσική κληρονομιά της Λέσβου, ενός από τα αναγνωρισμένα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.

Στη δράση συμμετείχαν 14 Πρόσκοποι ηλικίας 15 έως 18 ετών και τέσσερα ενήλικα στελέχη, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη γεωποικιλότητα του νησιού μέσα από επισκέψεις, παρουσιάσεις, περιηγήσεις και βιωματικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας

Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε στο νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας του Μουσείου, όπου φιλοξενήθηκε η ομάδα. Τα στελέχη του Μουσείου υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες και τους παρουσίασαν το πρόγραμμα της διήμερης δράσης.

Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση «Μνήμες Γαίας», από τον Μανώλη Αντωνάκη, μέσα από την οποία οι νέοι γνώρισαν τις βασικές έννοιες της γεωλογικής κληρονομιάς, τις προϋποθέσεις ένταξης μιας περιοχής στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν τα Γεωπάρκα στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα δέκα ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, ενώ παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα γεωμνημεία της περιοχής της Άντισσας, όπως το Σπήλαιο Σπήλιος, ο ηφαιστειακός δόμος Σκαμιούδας, το Ρήγμα της Άντισσας, οι απολιθωματοφόρες θέσεις Γαβαθά και Λιώτας, καθώς και η κοιλάδα και το δέλτα του Βούλγαρη.

Η αξία του Απολιθωμένου Δάσους

Την ομάδα καλωσόρισε ο Διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις των Προσκόπων και εξήγησε γιατί το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί έναν μοναδικό φυσικό θησαυρό διεθνούς σημασίας. Όπως τόνισε, τα απολιθώματα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη της βιοποικιλότητας, τις κλιματικές συνθήκες και την παλαιογεωγραφία του Αιγαίου πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο παραδοσιακό χωριό της Άντισσας, όπου οι συμμετέχοντες γνώρισαν την ιστορία και την αρχιτεκτονική του οικισμού, καθώς και με επίσκεψη στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους και στους χώρους του Μουσείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περπατώντας ανάμεσα σε απολιθωμένες σεκόιες

Το πρωί της δεύτερης ημέρας οι Πρόσκοποι επισκέφθηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση «Μπαλή – Αλώνια», όπου περιηγήθηκαν στις ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές και γνώρισαν από κοντά τις δεκάδες απολιθωματοφόρες θέσεις της περιοχής.

Περπατώντας ανάμεσα σε γιγάντιες απολιθωμένες σεκόιες ηλικίας περίπου 20 εκατομμυρίων ετών, αλλά και σε απολιθωμένες πευκίδες και κυπαρισσίδες, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη μοναδικότητα του φυσικού αυτού μνημείου.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου ενημερώθηκαν για τη διαδικασία της απολίθωσης, τα είδη των απολιθωμένων φυτών που έχουν εντοπιστεί στη Λέσβο και τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μανώλης Αντωνάκης παρουσίασε τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις του Μουσείου, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους και στην εντυπωσιακή αναπαράσταση του υποτροπικού δάσους που κάλυπτε τη Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Εκπαίδευση μέσα από την εμπειρία

Η διήμερη δράση αποτέλεσε μια ουσιαστική εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, δίνοντας στους νέους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον φυσικό και γεωλογικό πλούτο της Λέσβου, να κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας της γεωλογικής κληρονομιάς και να έρθουν σε επαφή με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις πεδίου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, επιδιώκοντας να προσελκύσει νέους και οργανωμένες ομάδες από όλη την Ελλάδα και να ενισχύσει, μέσα από βιωματικές εμπειρίες, τη σύνδεσή τους με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες της Λέσβου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η μετακίνηση τριών εκπαιδευτικών από τη Λήμνο στη Λέσβο

Η Μαρία Κομνηνάκα και ακόμα δυο βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ως αναφορά την επιστολή της ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης
Στη Βουλή η μετακίνηση τριών εκπαιδευτικών από τη Λήμνο στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Καλοκαιρινή γιορτή γεμάτη όμορφες στιγμές υπόσχεται η Τσιχράντα

Την Παρασκευή, 21 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα με τα τραγούδια του Σταύρου Λιάργκοβα και καλεσμένους-έκπληξη, στην ταβέρνα «Καμίνια»
Καλοκαιρινή γιορτή γεμάτη όμορφες στιγμές υπόσχεται η Τσιχράντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Αλβανική Κοινότητα δημιουργεί εθελοντική ομάδα για την προστασία του νησιού

Δώδεκα οχήματα βρίσκονται ήδη στη διάθεση της νέας εθελοντικής ομάδας, που δηλώνει έτοιμη να συνδράμει Πυροσβεστική και αρμόδιες αρχές σε πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και έκτακτες ανάγκες
Η Αλβανική Κοινότητα δημιουργεί εθελοντική ομάδα για την προστασία του νησιού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη μπαίνει σε ρυθμούς 3on3

Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τη διοργάνωση του Δήμου Μυτιλήνης στην πλατεία «Μηλένα Κοντού» – Μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού κάτω από τις μπασκέτες
Η Μυτιλήνη μπαίνει σε ρυθμούς 3on3
ΧΩΡΙΑ

Η γαλανόλευκη υψώθηκε στο Κάστρο της Μήθυμνας

Παρουσία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της σημαίας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου
Η γαλανόλευκη υψώθηκε στο Κάστρο της Μήθυμνας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μελέτες για ουσιαστικές παρεμβάσεις σε 11 λιμάνια της Λέσβου

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενέκρινε τις προγραμματικές συμβάσεις για λιμένες των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου – Προετοιμάζονται οι αναγκαίες μελέτες για αναμορφώσεις, επισκευές και ενισχύσεις υποδομών
Μελέτες για ουσιαστικές παρεμβάσεις σε 11 λιμάνια της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Οι Μιστεγνιώτες ανταμώνουν ξανά στη Σκάλα Μιστεγνών

Ζωντανή μουσική και παραδοσιακοί χοροί τη Δευτέρα 17 Αυγούστου στο Πάρκο Αναψυχής
Οι Μιστεγνιώτες ανταμώνουν ξανά στη Σκάλα Μιστεγνών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μουσική και χορός μέχρι το πρωί στη Λουτρόπολη Θερμής

Οι «ΑΝΩ ΚΑΤΩ» δίνουν τον ρυθμό σε μια μεγάλη καλοκαιρινή βραδιά στον Άη Γιώργη, με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από το Ίππειος και την Πηγή
Μουσική και χορός μέχρι το πρωί στη Λουτρόπολη Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το μήνυμα του Παναγιώτη Χριστόφα για τον θάνατο του δημάρχου Φούρνων

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης αποχαιρετά τον Δημήτρη Καρύδη και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και την κοινωνία των Φούρνων
Το μήνυμα του Παναγιώτη Χριστόφα για τον θάνατο του δημάρχου Φούρνων
ΧΩΡΙΑ

Μανταμάδος – Πέτρα – Μόλυβος, μια διαδρομή γεμάτη ιστορίες

Περπατώντας στα μονοπάτια της Βόρειας Λέσβου
Μανταμάδος – Πέτρα – Μόλυβος, μια διαδρομή γεμάτη ιστορίες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναβάλλεται λόγω πένθους το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Η συνεδρίαση μετατίθεται για τις 3 Σεπτεμβρίου στη Χίο – Ειδική συνεδρίαση στους Φούρνους στη μνήμη του δημάρχου Δημήτρη Καρύδη
Αναβάλλεται λόγω πένθους το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υποχωρεί το μελτέμι και επιστρέφει η ζέστη στη Λέσβο

Ηλιοφάνεια σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έως τους 37 βαθμούς ο υδράργυρος στα θερμότερα τμήματα του νησιού
Υποχωρεί το μελτέμι και επιστρέφει η ζέστη στη Λέσβο