× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καμία ανοχή στη βία απέναντι στους υγειονομικούς»

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λήμνου συνδέει το σοβαρό περιστατικό στα Επείγοντα με τις χρόνιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας και ζητά άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου, προστασία των εργαζομένων και πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2026

«Καμία ανοχή στη βία απέναντι στους υγειονομικούς»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η βίαιη επίθεση που σημειώθηκε στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λήμνου, με θύμα μία νεαρή αγροτική γιατρό αλλά και άλλους εργαζόμενους της νοσηλευτικής μονάδας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το οποίο με ανακοίνωση – καταγγελία εκφράζει την απόλυτη καταδίκη του για το περιστατικό και αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά το δημόσιο σύστημα υγείας στις νησιωτικές περιοχές.

Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει την επίθεση απαράδεκτη, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι που υπηρετούν καθημερινά το δημόσιο σύστημα υγείας, δίνοντας μάχη κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, δεν μπορεί να γίνονται στόχος βίας και επιθετικών συμπεριφορών. Παράλληλα, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς τη νεαρή γιατρό και όλους τους εργαζόμενους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το περιστατικό, τονίζοντας ότι η ασφάλεια όσων υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα μεμονωμένο συμβάν. Αντίθετα, αποτελεί, όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, ακόμη μία συνέπεια της διαχρονικής υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων, ιδιαίτερα στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνεται, το Νοσοκομείο Λήμνου εξακολουθεί να λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι καλούνται καθημερινά να ανταποκριθούν σε αυξημένες ανάγκες, πραγματοποιώντας εξαντλητικές εφημερίες και εργάζονται κάτω από συνθήκες συνεχούς πίεσης, προσπαθώντας να καλύψουν ανάγκες που, όπως αναφέρεται, υπερβαίνουν τις ανθρώπινες αντοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ακόμη ότι η αγανάκτηση των πολιτών, που συχνά γεννιέται από τις καθυστερήσεις, τις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν μπορεί να στρέφεται απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους. Όπως σημειώνει, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό δεν ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Αντίθετα, αποτελούν και οι ίδιοι θύματα μιας πολιτικής που αφήνει τις δομές υγείας χωρίς επαρκείς πόρους και προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα, χάρη στην αυταπάρνηση, το φιλότιμο και την επαγγελματική τους ευσυνειδησία, συνεχίζουν να κρατούν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην ανακοίνωση ασκείται παράλληλα έντονη κριτική στις διαχρονικές κυβερνητικές επιλογές στον χώρο της υγείας. Όπως αναφέρεται, η έλλειψη μόνιμων προσλήψεων, η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση, η μη ενίσχυση των δημόσιων δομών και η απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας εργαζομένων και ασθενών έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία σε οριακή κατάσταση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ανασφάλειας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πολίτες.

Η ΑΔΕΔΥ Λήμνου διαμηνύει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό τα δημόσια νοσοκομεία να μετατρέπονται σε χώρους έντασης, αγωνίας και απόγνωσης, ούτε οι υγειονομικοί να εργάζονται εξαντλημένοι και ουσιαστικά απροστάτευτοι. Παράλληλα, τονίζει ότι οι κάτοικοι της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου δικαιούνται ισότιμη πρόσβαση σε πλήρεις, ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά την άμεση πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και όλων των κρίσιμων υπηρεσιών, καθώς και πλήρη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Κλείνοντας, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου, καλώντας τα σωματεία, τους φορείς και την τοπική κοινωνία να διεκδικήσουν από κοινού ένα πλήρως στελεχωμένο, ασφαλές και αποτελεσματικό δημόσιο νοσοκομείο, αντάξιο των αναγκών των κατοίκων του νησιού. Το μήνυμα με το οποίο ολοκληρώνεται η ανακοίνωση είναι σαφές: «Καμία ανοχή στη βία απέναντι στους εργαζόμενους. Καμία ανοχή στην πολιτική που διαλύει τη δημόσια υγεία».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φυτεύουν ανεμογεννήτριες στα μαστιχοχώραφα

Η παραγωγή της μαστίχας Χίου, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, απειλείται από χωροθέτηση αιολικών πάρκων
Φυτεύουν ανεμογεννήτριες στα μαστιχοχώραφα
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη 48χρονος αστυνομικός για βιασμό κατ’ εξακολούθηση

Η 51χρονη καταγγέλλει ότι την εξανάγκασε τέσσερις φορές σε γενετήσιες πράξεις, τη βιντεοσκοπούσε χωρίς τη συγκατάθεσή της και την απειλούσε
Συνελήφθη 48χρονος αστυνομικός για βιασμό κατ’ εξακολούθηση
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία πίσω από τους δύο νεκρούς στη Νέα Σμύρνη

Ο δράστης φέρεται να περίμενε την 45χρονη έξω από πολυκατοικία, να την πυροβόλησε θανάσιμα και στη συνέχεια να αυτοκτόνησε
Γυναικοκτονία πίσω από τους δύο νεκρούς στη Νέα Σμύρνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο με γρήγορο κινητό, αλλά αργό σταθερό Internet

Η νέα έκθεση της ΕΕΤΤ αποκαλύπτει δύο διαφορετικές ψηφιακές πραγματικότητες για τα νησιά, τα οποία βρίσκονται ψηλά στις ταχύτητες κινητής αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται στις σταθερές συνδέσεις
Βόρειο Αιγαίο με γρήγορο κινητό, αλλά αργό σταθερό Internet
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέτρα πρόληψης και αποζημιώσεις για τη φωτιά στο Θάνος ζητά το ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του κόμματος αποδίδει την εξάπλωση της πυρκαγιάς στις ελλείψεις του οδικού δικτύου και ζητά πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων
Μέτρα πρόληψης και αποζημιώσεις για τη φωτιά στο Θάνος ζητά το ΚΚΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη σύσκεψη για τη μεταφορά μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο

Ο Κώστας Μουτζούρης επιστρέφει εσπευσμένα στη Μυτιλήνη. Αντίδραση της Περιφερειακής Αρχής στην επικείμενη μεταφορά μεταναστών από άλλες περιοχές της χώρας
Έκτακτη σύσκεψη για τη μεταφορά μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

Στη «χαμηλή» τουριστική περίοδο κατευθύνεται το 71% των αιτήσεων – Ακολουθεί η κλήρωση, με στόχο την ενεργοποίηση των ψηφιακών καρτών στις αρχές Σεπτεμβρίου
Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρωμές 2,48 δις ευρώ από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 28 Αυγούστου

Περισσότεροι από 4,3 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας και μητρότητας
Πληρωμές 2,48 δις ευρώ από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 28 Αυγούστου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δηλώσεις ζημιών για τις καλλιέργειες που έπληξε η φωτιά στη Λήμνο

Οι παραγωγοί από τις περιοχές Θάνους και Πλατέως καλούνται στο Δημαρχείο στις 24 και 25 Αυγούστου. Θα ακολουθήσει αίτημα στον ΕΛΓΑ για καταγραφή και αποζημιώσεις
Δηλώσεις ζημιών για τις καλλιέργειες που έπληξε η φωτιά στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Aegean Regatta ανοίγει πανιά για 25η φορά

70 σκάφη και εκατοντάδες ιστιοπλόοι στη διαδρομή Χίος–Φούρνοι–Αγαθονήσι–Σάμος
Η Aegean Regatta ανοίγει πανιά για 25η φορά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώθηκε η κατάσβεση της φωτιάς στο Θάνος

Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια κάτοικοι και επισκέπτες – Έξι αεροσκάφη και πρόσθετες δυνάμεις συμμετείχαν στην επιχείρηση
Ολοκληρώθηκε η κατάσβεση της φωτιάς στο Θάνος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κινητοποίηση του Λιμενικού για δύο άτομα σανίδα όρθιας κωπηλασίας στη Λήμνο

Οι δύο χειριστές βγήκαν μόνοι τους στην παραλία του Αγίου Ιωάννη και δήλωσαν καλά στην υγεία τους
Κινητοποίηση του Λιμενικού για δύο άτομα σανίδα όρθιας κωπηλασίας στη Λήμνο