
Με σύνθημα «Φτάνει πια! Δεν θα συνηθίσουμε να πεθαίνουν και να σακατεύονται εργάτες κάθε μέρα», η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιουνίου, στις 19:30, στην Πλατεία Σαπφούς, με βασικό αίτημα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση συνδέει το κάλεσμα με τα πρόσφατα περιστατικά εργατικών ατυχημάτων στη Λέσβο, κάνοντας αναφορά στον θάνατο συνταξιούχου οικοδόμου κατά τη διάρκεια εργασίας, αλλά και στον σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου στη Λαφιώνα. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί ακόμη εργατικά ατυχήματα στο Κάστρο Μυτιλήνης, στο λιμάνι και σε συνεργείο της «Εβίντα», επισημαίνοντας πως τα περιστατικά αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα.
Όπως υποστηρίζει, οι χώροι εργασίας μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε «παγίδες θανάτου», αποδίδοντας ευθύνες στην πολιτεία και στην εργοδοσία για την ελλιπή εφαρμογή μέτρων προστασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έλλειψη επαρκών μέτρων ασφαλείας, η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και οι αυξημένες απαιτήσεις της θερινής περιόδου δημιουργούν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο περιβάλλον για τους εργαζόμενους.
Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν ως «κανονικότητα» την έκθεσή τους σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και να βρίσκονται σε επαφή με το Σωματείο σε περιπτώσεις πίεσης ή παραβίασης των κανόνων ασφάλειας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι τόσο η ίδια όσο και το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις για τη διακοπή εργασιών όπου διαπιστώθηκαν επικίνδυνες συνθήκες.
Μεταξύ των βασικών αιτημάτων που προβάλλονται είναι η άμεση εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, η πλήρης καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, η διακοπή της εργασίας σε συνθήκες καύσωνα ή άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων με πλήρεις αποδοχές, η πλήρης αποζημίωση των θυμάτων εργατικών ατυχημάτων, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και μείωση του εργάσιμου χρόνου σε 7ωρο, 5ήμερο και 35ωρο.
Η Ένωση καλεί όλους τους εργαζόμενους του νησιού να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο της Τρίτης, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στους χώρους εργασίας αποτελεί υπόθεση όλων.