× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Με την εντιμότητα απέναντι στη διαφθορά»

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «Ηθική Επανάσταση», κοινωνική δικαιοσύνη και μια νέα σχέση κράτους και πολίτη από το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΛ.Α.Σ.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/6/2026

«Με την εντιμότητα απέναντι στη διαφθορά»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με μία ομιλία που είχε χαρακτήρα ιδρυτικής πολιτικής διακήρυξης, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές προγραμματικές και ιδεολογικές θέσεις της ΕΛ.Α.Σ. κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της παράταξης. Ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να περιγράψει όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο φιλοδοξεί να οργανωθεί η νέα πολιτική δύναμη, αλλά κυρίως το όραμά του για τη χώρα, θέτοντας ως κεντρικό στόχο μια συνολική πολιτική και θεσμική ανασυγκρότηση που, όπως είπε, θα οδηγήσει σε μια «Νέα Μεταπολίτευση».

Στην ομιλία του, που κινήθηκε σε υψηλούς πολιτικούς τόνους, υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς, η οικονομική ανασφάλεια και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για μια νέα πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και τους πολίτες. Όπως ανέφερε, η ΕΛ.Α.Σ. δημιουργήθηκε για να εκφράσει αυτή την ανάγκη και να αποτελέσει την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση απέναντι στη σημερινή κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν ιδρύσαμε ακόμη ένα κόμμα»

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε από την αρχή της ομιλίας του ότι η δημιουργία της ΕΛ.Α.Σ. δεν αποτελεί ακόμη μία κομματική πρωτοβουλία, αλλά την αφετηρία μιας ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής προσπάθειας. Όπως είπε, η χώρα δεν χρειάζεται απλώς μια αλλαγή κυβέρνησης, αλλά μια αλλαγή πολιτικής κουλτούρας και τρόπου διακυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για τη συγκρότηση του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου, έκανε λόγο για μια νέα αρχή «από την κοινωνία, με την κοινωνία και για την κοινωνία», τονίζοντας ότι στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη Μεταπολίτευση αποκατέστησε τη δημοκρατική ομαλότητα μετά τη δικτατορία, ενώ σήμερα απαιτείται μια νέα μεταπολιτευτική τομή που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Η «Ηθική Επανάσταση» και ο «Νέος Πατριωτισμός»

Κεντρικό άξονα της πολιτικής του πρότασης αποτέλεσε αυτό που χαρακτήρισε «Ηθική Επανάσταση». Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η διαφθορά δεν αποτελεί απλώς ζήτημα παραβατικότητας ή σκανδάλων, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα λειτουργίας που μεταφέρει πλούτο και ευκαιρίες από τους πολλούς προς τους λίγους, υπονομεύοντας τόσο την οικονομία όσο και τη δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε, η μάχη κατά της διαφθοράς δεν αποτελεί μόνο ζήτημα ηθικής τάξης, αλλά βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας, καθώς κάθε δημόσιος πόρος που χάνεται στερεί χρηματοδότηση από τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Παράλληλα, εισήγαγε την έννοια του «Νέου Πατριωτισμού», υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αγάπη για την πατρίδα εκφράζεται μέσα από τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τον σεβασμό στους θεσμούς και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και όχι μέσα από μεγάλα λόγια και επικοινωνιακές διακηρύξεις.

Ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής οργάνωσης

Σημαντικό μέρος της ομιλίας αφιερώθηκε στη λειτουργία της ίδιας της ΕΛ.Α.Σ. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η νέα παράταξη δεν επιθυμεί να αντιγράψει τα παραδοσιακά κομματικά μοντέλα, αλλά να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ώστε τα μέλη να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε, η λειτουργία του κόμματος θα βασιστεί σε ένα υβριδικό μοντέλο συμμετοχής, στο οποίο τα μέλη θα μπορούν να συμμετέχουν σε ψηφιακές διαβουλεύσεις και ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, διαμορφώνοντας τις πολιτικές επιλογές της παράταξης. Κατά την εκτίμησή του, η δημοκρατία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην εκλογική διαδικασία κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά πρέπει να αποτελεί καθημερινή διαδικασία συμμετοχής των πολιτών.

Η καθημερινότητα στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, υποστηρίζοντας ότι η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, το υψηλό ενεργειακό κόστος και η στεγαστική κρίση έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε πρωτοφανή πίεση.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε πέντε βασικές παρεμβάσεις που, όπως είπε, μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα από μια νέα κυβέρνηση. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η καθιέρωση δωρεάν δημόσιων μεταφορών για όλους, η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η δημιουργία δημόσιου φορέα στέγης ώστε η κατοικία να γίνει ξανά προσιτή, η αντικατάσταση των Πανελλαδικών Εξετάσεων με νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η σημαντική αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων στην Παιδεία και στην Υγεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που μπορούν να δώσουν άμεσες λύσεις στα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών, επισημαίνοντας ότι η πολιτική οφείλει να αποδεικνύει από την πρώτη ημέρα πως βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία και όχι απέναντί της.

Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα

Σημαντικό κεφάλαιο της ομιλίας αφορούσε την οικονομία και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας ότι χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Αντί αυτού, παρουσίασε την πρόταση δημιουργίας ενός Εθνικού Ταμείου Σύγκλισης, το οποίο θα λειτουργήσει ως μόνιμος αναπτυξιακός μηχανισμός για την ενίσχυση των επενδύσεων, της καινοτομίας, της παραγωγής και της περιφερειακής ανάπτυξης. Όπως τόνισε, η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όμως αυτά παραμένουν αναξιοποίητα εξαιτίας της απουσίας ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδίου.

Κατά τον ίδιο, η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στη γνώση, στην καινοτομία, στις εξαγωγές, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό και στις ποιοτικές θέσεις εργασίας, ώστε να ανακοπεί και η φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Δίκαιη φορολογία και αιχμές για τις τράπεζες

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε απέναντι στις τράπεζες και στο ισχύον φορολογικό πλαίσιο. Υποστήριξε ότι οι τράπεζες, παρά τη στήριξη που έλαβαν από την ελληνική κοινωνία κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δεν ανταποδίδουν αυτή τη στήριξη χρηματοδοτώντας επαρκώς την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, έκανε λόγο για στρεβλώσεις που δημιουργεί το καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου, ζητώντας να συμβάλουν περισσότερο στα δημόσια έσοδα. Υποστήριξε ακόμη ότι η φορολογική δικαιοσύνη πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο της νέας οικονομικής πολιτικής, επισημαίνοντας πως όσοι συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο πλούτο οφείλουν να συνεισφέρουν περισσότερο στη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους.

Το πολιτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να προσδώσει σαφές πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, υποστηρίζοντας ότι το πραγματικό δίλημμα δεν αφορά μόνο το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, αλλά ποιο μοντέλο δημοκρατίας, οικονομίας και κοινωνίας θα επικρατήσει.

Όπως ανέφερε, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στη συνέχιση της σημερινής κατάστασης και σε μια νέα πολιτική πορεία που, κατά την άποψή του, θα στηρίζεται στην εντιμότητα, τη λογοδοσία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Κλείνοντας την ομιλία του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και να ανοίξει έναν νέο πολιτικό κύκλο, καλώντας τα στελέχη της ΕΛ.Α.Σ. να εργαστούν ώστε η νέα παράταξη να αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και να αποτελέσει αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Όχι στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου κατήγγειλε ελλείψεις σε περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ δήλωσε τη στήριξή της σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, οδικής ασφάλειας και δημόσιων υποδομών
«Όχι στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Κουτουλάκης νέος πρόεδρος του Σ.Α.Σ.

Πρόκειται για το όργανο που γνωμοδοτεί για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των Ελληνικών νησιών
Ο Κουτουλάκης νέος πρόεδρος του Σ.Α.Σ.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεκάδες εκδηλώσεις τον Ιούλιο στη Λήμνο

Συναυλίες, φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, αθλητικές δράσεις και γαστρονομικές γιορτές συνθέτουν το πρόγραμμα του Δήμου Λήμνου
Δεκάδες εκδηλώσεις τον Ιούλιο στη Λήμνο
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος ο δεύτερος γύρος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Με εντάσεις η ψηφοφορία στη βουλή για τον νέο Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Τέλος ο δεύτερος γύρος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σε Χιο και Ψαρά ο Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επισκέπτεται τη Χίο για τις εξελίξεις στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις στα Ψαρά
Σε Χιο και Ψαρά ο Μουτζούρης
ΕΛΛΑΔΑ

Συντονίζουν τις δυνάμεις τους κατά των μεγάλων ενεργειακών έργων στα βουνά

Συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα, μεταξύ τους και η Κίνηση για Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα για τις επιπτώσεις σε οικοσυστήματα και βιοποικιλότητα
Συντονίζουν τις δυνάμεις τους κατά των μεγάλων ενεργειακών έργων στα βουνά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παραμένει το «Λευκά Όρη» στο Βόρειο Αιγαίο

Το πλοίο της Superfast Ferries θα συνεχίσει τα δρομολόγιά του στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τουλάχιστον έως τις 9 Ιουλίου
Παραμένει το «Λευκά Όρη» στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι σε συνεργασίες με δυνάμεις που έκλεισαν τον κύκλο τους»

Την πρώτη του συνέντευξη, μετά την ίδρυση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο Αλέξης Τσίπρας -Με αιχμή τη φορολογία, τους μισθούς και την αναδιανομή του πλούτου, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το πρώτο στίγμα
«Όχι σε συνεργασίες με δυνάμεις που έκλεισαν τον κύκλο τους»
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνεται το μεταφορικό ισοδύναμο καυσίμων του 2024…

Σχεδόν 4.000.000 ευρώ θα καταβληθούν σε νησιώτες και επιχειρήσεις
Πληρώνεται το μεταφορικό ισοδύναμο καυσίμων του 2024…
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αδικος ο τρόπος αξιολόγησης στο πρόγραμμα «ανακαίνιση κατοικίας»

Ο Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου ζητά συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων και προειδοποιεί για αποκλεισμούς πολιτών από τις απομακρυσμένες περιοχές
Αδικος ο τρόπος αξιολόγησης στο πρόγραμμα «ανακαίνιση κατοικίας»
ΕΛΛΑΔΑ

Έπεσε πυροσβεστικό ελικόπτερο στη Λίμνη Αώου

Πυροσβεστικό ελικόπτερο που πραγματοποιούσε υδροληψία έπεσε στη Λίμνη Αώου, κοντά στο Μέτσοβο - Σώοι οι χειριστές
Έπεσε πυροσβεστικό ελικόπτερο στη Λίμνη Αώου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο επίκεντρο οι καθυστερήσεις και τα ανοιχτά μέτωπα στο Βόρειο Αιγαίο

Η «Νέα Δυναμική» έθεσε στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητήματα για το Ελαιοκομικό Μητρώο, τα κουνούπια, τον αφθώδη πυρετό και τις υποδομές των νησιών
Στο επίκεντρο οι καθυστερήσεις και τα ανοιχτά μέτωπα στο Βόρειο Αιγαίο