× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δεν με νοιάζουν τα ωραία τζιν, θέλω να με βοηθήσετε να ζήσω»

Έκκληση για να συγκεντρωθούν 4.000 ευρώ για τη Μαρία που πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και νοσογόνο παχυσαρκία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/9/2020

«Δεν με νοιάζουν τα ωραία τζιν, θέλω να με βοηθήσετε να ζήσω»
Κάμερα- βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Πριν από λίγες ημέρες, η Μαρία πήρε τηλέφωνο τη φίλη της τη Γιάννα, για να της πει, κλαμένη, «Δεν γίνεται, αν δεν βρω αυτά τα τέσσερα χιλιάρικα, θα πεθάνω». Η Γιάννα ήξερε καλά τι περνάει η Μαρία, ότι έφτασε να ζυγίζει 193 κιλά και ότι σε συνδυασμό με τη νόσο ΧΑΠ που παίρνει, κάθε άλλο παρά υπερβάλλει. Έτσι ξεκίνησε η πρώτη έκκληση. Αλλά και η Μαρία θέλησε να μοιραστεί την ιστορία της μαζί μας στο «Ν», με βίντεο για να μιλά ελεύθερα, αλλά να μη φαίνεται το πρόσωπό της.

«Ορθά κοφτά και με μπέσα σας λέω ότι ζητάμε χρηματική βοήθεια, η ιδέα ήταν δική μου και όχι της Μαρίας! Όσοι μπορέσετε βοηθήστε να μεγαλώσει το παιδί της υγιής» λέει η φίλη της η Γιάννα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η εγχείρηση για το γαστρικό μανίκι σε ιδιωτική κλινική στην Αθήνα. Εγχείρηση η οποία θα μειώσει το βάρος της. «Δεν με νοιάζουν τα ωραία τζιν ή τα ωραία μπλουζάκια, δεν το κάνω για να φαίνομαι όμορφη, το κάνω για να ζήσω, για τη μικρή μου και την οικογένειά μου», μας εξηγεί. Και το μόνο που σκέφτεται είναι να τα καταφέρει με τα χρήματα, να ταξιδέψει με ασφάλεια στην καμπίνα, να κάνει την εγχείρηση και να επιστρέψει να αγκαλιάσει την κόρη της που μέχρι σήμερα δεν έχει αποχωριστεί ποτέ.

Την εγχείρηση έχουν εγκρίνει επίσημα και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς υγείας τόσο στη Λέσβο, όσο και στην Αθήνα. Μέρος των εξόδων θα καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, τα υπόλοιπα χρήματα ελπίζει να συγκεντρωθούν μετά τη γνωστοποίηση της ιστορίας της. Είναι 4.000 ευρώ το ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί και μάλιστα άμεσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Iban, ALPHA BANK GR52 0140 9060 9060 0210 1109 642, Μαρία Χριστοδούλου

ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ και στα καταστήματα:
- Donats Nanou Προκυμαία Μυτιλήνης δίπλα στην Τράπεζα Πειραιώς
- Κρεοπωλειο Δριβας, επί της Στρατή Μυριβήλη πηγαίνοντας στην Καινούρια Αστυνομία
- Κατάστημα κοσμημάτων Zanzara στο στενό κάτω από το ξενοδοχείο μεγάλη Βρετανία.
- Express Market (Τσολος - Τσεγγου) (Σουραδα), (Πρώην Body Spa)
Και στο σούπερ μάρκετ Καρδαμηλας Φωτεινός στον Παπαδο Γερας
Και στο κατάστημα παιχνιδιών comfuzio στο παρκινγκ Μυτιλήνης

Γιατί σε ιδιωτική κλινική; Αναρωτηθήκαμε. Γιατί αλλιώς θα μπει σε λίστα και ίσως δεν προλάβει. Ίσως δεν προλάβει να ζήσει. Όπως τον πριν από έναν μήνα περίπου που η ζωή της κρέμονταν από μία κλωστή και γιατροί και προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, μαζί με τον άντρα της τον Μιχάλη, την κρατούσαν με νύχια και με δόντια για να σωθεί. Κόντεψε να φύγει από τη ζωή, εξαιτίας των πολλαπλών ληθαργικών της επεισοδίων. «Μου είπαν οι γιατροί να μην την αφήσω να κοιμηθεί και φοβόμουν μην μου πάθει τίποτα», λέει ο Μιχάλης στο «Ν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η Μαρία πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), κάτι που έμαθε μόλις πριν από λίγους μήνες, ανάμεσα στις πολλές εξετάσεις που έκανε. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνει το οξυγόνο που της χρειάζεται, ότι χωρίς την απαραίτητη μάσκα οξυγόνου μπορεί να κοιμηθεί ακόμα και όρθια- είναι μια ασθένεια που έχουν πολλοί άνθρωποι, και επιβαρύνεται η υγεία της με τα παραπάνω κιλά. Η ΧΑΠ είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως από το 2012, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ στην Ελλάδα, το 8,4% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 700.000 Έλληνες και Ελληνίδες, πάσχουν από αυτήν, με τους μισούς εξ αυτών να μη γνωρίζουν καν ότι πάσχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και «νοσογόνος παχυσαρκία»

Η Μαρία δεν είναι χοντροφοβική. Δεν μιλά με άσχημα λόγια δηλαδή για τους παχείς ανθρώπους, σε καμία περίπτωση.

Ανέκαθεν θυμάται τον εαυτό της «στρουμπουλό», όπως μας λέει. Αλλά αφού έμεινε για τρία χρόνια άνεργη, μετά τη γέννα, και έμεινε και άνεργος και ο άντρας της, το μόνο της καταφύγιο για την κατάθλιψη ήταν το φαγητό και οδηγήθηκε χωρίς να συνειδητοποιεί ότι χάνεται, στη νοσογόνο παχυσαρκία. Έφτασε τα 193 κιλά, εκατό κιλά παραπάνω δηλαδή, από όσο ζύγιζε.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι 36 και 37 χρονών γυναίκα, παντρεμένη με παιδί, μένω στους γονείς μου για να με ζουν», μας λέει και τα έβαζε με τον εαυτό της που δεν έβρισκε δουλειά- σε μια εποχή που η ανεργία και η κρίση μάστιζε, όπως και σήμερα την Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1981 στη Μυτιλήνη, είναι υπερήφανη για τους γονείς της και την αδερφή της, πάντα την στήριζαν. Σπούδασε στην ΕΠΑΣ βοηθός φυσικοθεραπευτή και βοηθός  φαρμακοποιού. Δούλεψε σε φαρμακείο της Μυτιλήνης και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη την ανάγκασαν να σταματήσει. Ευχαριστεί όσους της στάθηκαν να δουλέψει κάποια 5μηνα και δίμηνα στην κοινωφελή εργασία. Στη συνέχεια καθάριζε σπίτια με τον άντρα της. Όχι δεν έχει καμία λύπηση για κείνη. Είναι μαχήτρια και θέλει να επιβιώνει χωρίς να είναι εξαρτημένη. Στη συνέχεια όμως ο Μιχάλης, ο σύζυγός της «έπαθε ζημιά στην υγεία του» κι έτσι κλείστηκαν στο σπίτι.

Από τα 93 κιλά έφτασε στα 193. Κατόρθωσε να χάσει δεκάδες κιλά από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, ζυγίζοντας αλλά ο «κορονοϊός», η πανδημία και τα μέτρα δηλαδή την έκλεισαν στο σπίτι. Κι έφτασε πάλι τα 193 και με πολύ κόπο κατέβηκε στα 179.

Ζητά την κατανόηση του κόσμου, επαναλαμβάνει με κάθε τρόπο και με τα αποδεικτικά έγγραφα του κράτους, ότι είναι θέμα υγείας, και όχι εμφάνισης.

Ιban, ALPHA BANK GR52 0140 9060 9060 0210 1109 642, Μαρία Χριστοδούλου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λιακάδα και ήπιες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο

Το βράδυ το θερμόμετρο πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς κελσίου
Λιακάδα και ήπιες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλήψεις ανήλικων αγοριών στη Μυτιλήνη για εμπόριο χασίς

Βρέθηκε στην κατοχή τους ποσότητα κάνναβης και ζυγαριά ακριβείας
Συλλήψεις ανήλικων αγοριών στη Μυτιλήνη για εμπόριο χασίς
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέα υπηρεσία EMS με ραδιοσυχνότητες στο Beauty House Μυτιλήνης

Προσφορά έως 31 Μαρτίου με 120 ευρώ τον μήνα και απεριόριστες επισκέψεις για αύξηση μυϊκής μάζας, μείωση τοπικού πάχους και σύσφιξη της επιδερμίδας
Νέα υπηρεσία EMS με ραδιοσυχνότητες στο Beauty House Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Ο κόμβος της Βατούσας σε 24ωρη βάρδια φωτισμού

Ας παρέμβει κάποιος πριν καούν οι λάμπες
Ο κόμβος της Βατούσας σε 24ωρη βάρδια φωτισμού
ΧΩΡΙΑ

Υπεγράφη η σύμβαση για την υδροδότηση του Πολυχνίτου

Έργο 427.722,59 ευρώ για αξιοποίηση γεωτρήσεων
Υπεγράφη η σύμβαση για την υδροδότηση του Πολυχνίτου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου

Συμμετείχαν στην προετοιμασία και συσκευασία γευμάτων της Μητρόπολης
Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα ενότητας και μαζικής συμμετοχής από τη Βάσω Χοχλάκα

Αυξημένο ενδιαφέρον για την εκλογή συνέδρων, απάντηση σε αιτιάσεις περί αποκλεισμών και κάλεσμα στη βάση του ΠΑΣΟΚ
Μήνυμα ενότητας και μαζικής συμμετοχής από τη Βάσω Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

Νέα εποχή καθαριότητας στο Πλωμάρι

Με την υπογειοποίηση των κάδων από τον Δήμο Μυτιλήνης ο χώρος αναβαθμίζεται και τα σκουπίδια μένουν εκεί που πρέπει
Νέα εποχή καθαριότητας στο Πλωμάρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ

Ο Συντονιστής Γ. Μήλιος απαντά στον Σταύρο Πολίτη και επισημαίνει ότι η υποψηφιότητα αποσύρθηκε με email προς την ΕΔΕΚΑΠ
Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και ανάπλαση γειτονιών σε ένα έργο που δίνει φως, ασφάλεια και προοπτική στο κέντρο -Η δημοτική αρχή Χριστόφα σχεδιάζει ενιαία πολιτιστική διαδρομή και μεγάλη ανάπλαση 4.890.000 ευρώ στο ιστορικό κέντρο
Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη μετά από ατυχημα στην είσοδο του αερολιμένα Οδυσσέας Ελύτης
«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης με φόντο τον φετινό βροχερό χειμώνα, μιλά για την κατάσταση στην ύδρευση του νησιού, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις καθώς και τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν
Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή