× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δεν με νοιάζουν τα ωραία τζιν, θέλω να με βοηθήσετε να ζήσω»

Έκκληση για να συγκεντρωθούν 4.000 ευρώ για τη Μαρία που πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και νοσογόνο παχυσαρκία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/9/2020

«Δεν με νοιάζουν τα ωραία τζιν, θέλω να με βοηθήσετε να ζήσω»
Κάμερα- βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας

Πριν από λίγες ημέρες, η Μαρία πήρε τηλέφωνο τη φίλη της τη Γιάννα, για να της πει, κλαμένη, «Δεν γίνεται, αν δεν βρω αυτά τα τέσσερα χιλιάρικα, θα πεθάνω». Η Γιάννα ήξερε καλά τι περνάει η Μαρία, ότι έφτασε να ζυγίζει 193 κιλά και ότι σε συνδυασμό με τη νόσο ΧΑΠ που παίρνει, κάθε άλλο παρά υπερβάλλει. Έτσι ξεκίνησε η πρώτη έκκληση. Αλλά και η Μαρία θέλησε να μοιραστεί την ιστορία της μαζί μας στο «Ν», με βίντεο για να μιλά ελεύθερα, αλλά να μη φαίνεται το πρόσωπό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ορθά κοφτά και με μπέσα σας λέω ότι ζητάμε χρηματική βοήθεια, η ιδέα ήταν δική μου και όχι της Μαρίας! Όσοι μπορέσετε βοηθήστε να μεγαλώσει το παιδί της υγιής» λέει η φίλη της η Γιάννα.

Τέλος Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η εγχείρηση για το γαστρικό μανίκι σε ιδιωτική κλινική στην Αθήνα. Εγχείρηση η οποία θα μειώσει το βάρος της. «Δεν με νοιάζουν τα ωραία τζιν ή τα ωραία μπλουζάκια, δεν το κάνω για να φαίνομαι όμορφη, το κάνω για να ζήσω, για τη μικρή μου και την οικογένειά μου», μας εξηγεί. Και το μόνο που σκέφτεται είναι να τα καταφέρει με τα χρήματα, να ταξιδέψει με ασφάλεια στην καμπίνα, να κάνει την εγχείρηση και να επιστρέψει να αγκαλιάσει την κόρη της που μέχρι σήμερα δεν έχει αποχωριστεί ποτέ.

Την εγχείρηση έχουν εγκρίνει επίσημα και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς υγείας τόσο στη Λέσβο, όσο και στην Αθήνα. Μέρος των εξόδων θα καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, τα υπόλοιπα χρήματα ελπίζει να συγκεντρωθούν μετά τη γνωστοποίηση της ιστορίας της. Είναι 4.000 ευρώ το ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί και μάλιστα άμεσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Iban, ALPHA BANK GR52 0140 9060 9060 0210 1109 642, Μαρία Χριστοδούλου

ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ και στα καταστήματα:
- Donats Nanou Προκυμαία Μυτιλήνης δίπλα στην Τράπεζα Πειραιώς
- Κρεοπωλειο Δριβας, επί της Στρατή Μυριβήλη πηγαίνοντας στην Καινούρια Αστυνομία
- Κατάστημα κοσμημάτων Zanzara στο στενό κάτω από το ξενοδοχείο μεγάλη Βρετανία.
- Express Market (Τσολος - Τσεγγου) (Σουραδα), (Πρώην Body Spa)
Και στο σούπερ μάρκετ Καρδαμηλας Φωτεινός στον Παπαδο Γερας
Και στο κατάστημα παιχνιδιών comfuzio στο παρκινγκ Μυτιλήνης

Γιατί σε ιδιωτική κλινική; Αναρωτηθήκαμε. Γιατί αλλιώς θα μπει σε λίστα και ίσως δεν προλάβει. Ίσως δεν προλάβει να ζήσει. Όπως τον πριν από έναν μήνα περίπου που η ζωή της κρέμονταν από μία κλωστή και γιατροί και προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, μαζί με τον άντρα της τον Μιχάλη, την κρατούσαν με νύχια και με δόντια για να σωθεί. Κόντεψε να φύγει από τη ζωή, εξαιτίας των πολλαπλών ληθαργικών της επεισοδίων. «Μου είπαν οι γιατροί να μην την αφήσω να κοιμηθεί και φοβόμουν μην μου πάθει τίποτα», λέει ο Μιχάλης στο «Ν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η Μαρία πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), κάτι που έμαθε μόλις πριν από λίγους μήνες, ανάμεσα στις πολλές εξετάσεις που έκανε. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνει το οξυγόνο που της χρειάζεται, ότι χωρίς την απαραίτητη μάσκα οξυγόνου μπορεί να κοιμηθεί ακόμα και όρθια- είναι μια ασθένεια που έχουν πολλοί άνθρωποι, και επιβαρύνεται η υγεία της με τα παραπάνω κιλά. Η ΧΑΠ είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως από το 2012, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ στην Ελλάδα, το 8,4% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 700.000 Έλληνες και Ελληνίδες, πάσχουν από αυτήν, με τους μισούς εξ αυτών να μη γνωρίζουν καν ότι πάσχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και «νοσογόνος παχυσαρκία»

Η Μαρία δεν είναι χοντροφοβική. Δεν μιλά με άσχημα λόγια δηλαδή για τους παχείς ανθρώπους, σε καμία περίπτωση.

Ανέκαθεν θυμάται τον εαυτό της «στρουμπουλό», όπως μας λέει. Αλλά αφού έμεινε για τρία χρόνια άνεργη, μετά τη γέννα, και έμεινε και άνεργος και ο άντρας της, το μόνο της καταφύγιο για την κατάθλιψη ήταν το φαγητό και οδηγήθηκε χωρίς να συνειδητοποιεί ότι χάνεται, στη νοσογόνο παχυσαρκία. Έφτασε τα 193 κιλά, εκατό κιλά παραπάνω δηλαδή, από όσο ζύγιζε.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι 36 και 37 χρονών γυναίκα, παντρεμένη με παιδί, μένω στους γονείς μου για να με ζουν», μας λέει και τα έβαζε με τον εαυτό της που δεν έβρισκε δουλειά- σε μια εποχή που η ανεργία και η κρίση μάστιζε, όπως και σήμερα την Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1981 στη Μυτιλήνη, είναι υπερήφανη για τους γονείς της και την αδερφή της, πάντα την στήριζαν. Σπούδασε στην ΕΠΑΣ βοηθός φυσικοθεραπευτή και βοηθός  φαρμακοποιού. Δούλεψε σε φαρμακείο της Μυτιλήνης και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη την ανάγκασαν να σταματήσει. Ευχαριστεί όσους της στάθηκαν να δουλέψει κάποια 5μηνα και δίμηνα στην κοινωφελή εργασία. Στη συνέχεια καθάριζε σπίτια με τον άντρα της. Όχι δεν έχει καμία λύπηση για κείνη. Είναι μαχήτρια και θέλει να επιβιώνει χωρίς να είναι εξαρτημένη. Στη συνέχεια όμως ο Μιχάλης, ο σύζυγός της «έπαθε ζημιά στην υγεία του» κι έτσι κλείστηκαν στο σπίτι.

Από τα 93 κιλά έφτασε στα 193. Κατόρθωσε να χάσει δεκάδες κιλά από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, ζυγίζοντας αλλά ο «κορονοϊός», η πανδημία και τα μέτρα δηλαδή την έκλεισαν στο σπίτι. Κι έφτασε πάλι τα 193 και με πολύ κόπο κατέβηκε στα 179.

Ζητά την κατανόηση του κόσμου, επαναλαμβάνει με κάθε τρόπο και με τα αποδεικτικά έγγραφα του κράτους, ότι είναι θέμα υγείας, και όχι εμφάνισης.

Ιban, ALPHA BANK GR52 0140 9060 9060 0210 1109 642, Μαρία Χριστοδούλου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ