× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που μας ταξιδεύουν

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 13/6/2026

Βιβλία που μας ταξιδεύουν
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

ΟΛΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ από τη βραβευμένη συγγραφέα του ‘’όλοι μετράμε’’ Κριστίν Ροσίφτε. Ένα εξαιρετικό βιβλίο από τις εκδόσεις susaeta. Ξετρελάθηκα! Από τα βιβλία που βοηθούν να καταλάβεις την αξία των ταξιδιών και των ανθρώπινων συναντήσεων στον κόσμο! Ταξίδι στον χρόνο αλλά και στον κόσμο! Με έναν τρόπο έξυπνο γραμμένο, παιχνιδιάρικο, από αυτούς που βάζουν το μυαλό να δουλεύει! Ταξιδέψτε μαζί με τα παιδιά σας μαζί του! ( Για παιδιά από 5 ετών). Μετάφραση από τα νορβηγικά Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.
Περιγραφή: Καθένας βιώνει τον κόσμο με τον δικό του τρόπο, αλλά όταν οι άνθρωποι συναντιούνται, μπορούν να δημιουργηθούν φιλίες, κοινοί κώδικες επικοινωνίας και να γεννηθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Παρατήρησε τα πρόσωπα του βιβλίου, ακολούθησέ τα στα μικρά και τα μεγάλα ταξίδια τους και δες πώς οι ιστορίες τους συνδέονται μεταξύ τους ταξιδεύοντας κι αυτές στον χώρο και τον χρόνο. ( Σελ. 72- Σκληρό εξώφυλλο- 25 x 34,5 εκ.)
 
ΤΟ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΚΙ πολύ ενδιαφέρον κείμενο της Μαρίας Βενιζελέα, που μας ταξιδεύει στην Χίο, σε μια άλλη εποχή, στα μαστιχοχώρια, στην ιστορία και στο μάζεμα της αγαπημένης και θαυματουργής μαστίχας! Γνωστής από την αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο! Φυλάσσονταν και ταξίδευε μέσα σε ένα πήλινο σκεύος το μπουρμπουλάκ! Η εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή, ξεχωριστή και πολύ ιδιαίτερη! Το βιβλίο είναι μια έκδοση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Περιγραφή: Η μικρή Μαρκέλλα μάς ταξιδεύει στα γραφικά σοκάκια ενός χιώτικου χωριού. Παράλληλα, ανακαλύπτει τη φροντίδα των σχίνων, το κέντημα των δέντρων και τις παραδοσιακές βεγγέρες, όπου η μαστίχα καθαρίζεται με τραγούδια και αφηγήσεις, δημιουργώντας δεσμούς φιλίας και κοινότητας. Η γνωριμία της Μαρκέλλας με τη Μαργαρίτα, κόρη του Γενουάτη Κυβερνήτη, φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη της φιλίας που ξεπερνά σύνορα και γενιές. Οι δυο ηρωίδες μεγαλώνουν μαζί, μοιράζονται εμπειρίες, χτίζουν έναν ισχυρό δεσμό. Όταν έρχεται η στιγμή του αποχωρισμού, ανακαλύπτουν πως οι αληθινές φιλίες μένουν για πάντα ζωντανές. Το μπουρμπουλάκι, μικρό πήλινο σκεύος που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για την προσφορά της μαστίχας, γίνεται σύμβολο μνήμης, φιλίας, πολιτισμού. (Σελ. 52, 25x22, σκληρό εξώφυλλο).
 
Βιβλίο ενηλίκων: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΙΟΥ της Λυδίας Βασιλειάδη, και τις εκδόσεις Κέδρος. Ένας χαμένος θησαυρός και το παιχνίδι που πλέκεται γύρω από την αναζήτηση του, ο έρωτας, και εν γένει οι ανθρώπινες σχέσεις που άλλες δοκιμάζονται και άλλες ανθούν, θα μας ταξιδέψει μέσα από μια ιστορία αλλιώτικη, σε ένα αλλιώτικο νησί! Ένα νησί κοσμοπολίτικο από τη μια, μα και ησυχαστήριο παράλληλα από την άλλη! (ΣΕΛ.: 208-Σχήμα: 14 Χ 20,6-Βάρος: 238.00 γραμ.-Μαλακό εξώφυλλο).
Περιγραφή: Στα βάθη της θάλασσας της Ίου, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός ηλικιωμένου Γερμανού ιστιοπλόου, βρίσκεται θαμμένο ένα αρχαίο ναυάγιο, στα σπλάχνα του οποίου κρύβεται ένας μεγάλος θησαυρός.

Δύο Γερμανοί, ο Πίτερ και ο Ντίτερ, καταφθάνουν στο νησί με σκοπό να αναζητήσουν τον θησαυρό, καθώς έχουν τη μεγάλη προσδοκία να τον ανακαλύψουν και να γίνουν πλούσιοι. Παράλληλα οι δύο φίλοι απολαμβάνουν τις όμορφες παραλίες και τη Χώρα της Ίου, όπως και την παρέα καινούργιων φίλων.
Η πορεία τους όμως έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και απογοητεύσεις. Η φιλία των δύο αντρών δοκιμάζεται όταν στο προσκήνιο εμφανίζεται ένας νέος έρωτας, απρόσκλητος, επίμονος και ανατρεπτικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πλούτος, ο έρωτας, η φιλία, η αυταπάρνηση, η απληστία, η ανάγκη, η προσήλωση στο καθήκον, οι επιθυμίες και οι επιδιώξεις των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία ανατρέπουν τους αρχικούς σχεδιασμούς των ηρώων, που θα βιώσουν αναπάντεχες και μεταφυσικές εμπειρίες.

 
*Τα βιβλία προτείνει η Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας Αθανασία Δαφιώτη

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία «Ένας Ολόκληρος Ανθρωπος Σχεδόν»

Ο Ευθύμης Kosemund-Σανίδης, με καταγωγή από τη Λέσβο, διακρίθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή του πορεία
Βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία «Ένας Ολόκληρος Ανθρωπος Σχεδόν»
ΒΙΒΛΙΟ

Μια ριζοσπαστική ματιά πίσω από τη βιτρίνα των μεγάλων δωρεών

Ο Δημήτρης Πατίλας γράφει για το βιβλίο του Παναγιώτη Σινιόρου «Φιλανθρωπία ή Εξαπάτηση;»
Μια ριζοσπαστική ματιά πίσω από τη βιτρίνα των μεγάλων δωρεών
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Πάνος Κιάμος ανοίγει το μουσικό καλοκαίρι στον Οινοφόρο με μία μεγάλη συναυλία

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου ο δημοφιλής λαϊκός ερμηνευτής ανεβαίνει στη σκηνή του Κτήματος Οινοφόρος, σε ένα grand opening που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα από τα κορυφαία μουσικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού
Ο Πάνος Κιάμος ανοίγει το μουσικό καλοκαίρι στον Οινοφόρο με μία μεγάλη συναυλία
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Χίος γίνεται διεθνές κέντρο πολιτισμού με το 5ο «The Chios festival»

Από τις 27 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου προσωπικότητες παγκόσμιου κύρους από την επιστήμη, την ιστορία, την τέχνη και την επιχειρηματικότητα δίνουν το «παρών» στη μεγάλη επετειακή διοργάνωση.
Η Χίος γίνεται διεθνές κέντρο πολιτισμού με το 5ο «The Chios festival»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία του «UndefinedShapes» στην Σκάλα Ερεσού

Στον χώρο του «LaIslaBonita», το Σάββατο, 16 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα
Συναυλία του «UndefinedShapes» στην Σκάλα Ερεσού
ΒΙΒΛΙΟ

Υπογραφές βιβλίων της Νάσιας Δαφιώτη και του Γρηγόρη Μολυβιάτη

Οι δύο δημιουργοί θα συναντήσουν το αναγνωστικό κοινό στο περίπτερο του Book and Art, στο πλαίσιο της 6ης Έκθεσης Βιβλίου του Δήμου Μυτιλήνης, την Τετάρτη 8 Ιουλίου
Υπογραφές βιβλίων της Νάσιας Δαφιώτη και του Γρηγόρη Μολυβιάτη
ΒΙΒΛΙΟ

Εκδήλωση για τον Αλμπέρ Καμύ στο Σίγρι

Διάλεξη του Γιώργου Αρχιμανδρίτη με σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα και αναγνώσεις έργων του νομπελίστα συγγραφέα το Σάββατο 18 Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους
Εκδήλωση για τον Αλμπέρ Καμύ στο Σίγρι
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αφιερωμένη στην «Γυναίκα» η 6η έκθεση «Στρατής Μυριβήλης»

Διοργανωμένη και φέτος από τον Δήμο Μυτιλήνης και συνοδευόμενη από πολλή μουσική
Αφιερωμένη στην «Γυναίκα» η 6η έκθεση «Στρατής Μυριβήλης»
ΘΕΑΤΡΟ

Διάθεση εισιτηρίων για Stavento και Τσαλιγοπούλου

Από το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης
Διάθεση εισιτηρίων για Stavento και Τσαλιγοπούλου
ΒΙΒΛΙΟ

«Θαλασσογραφίες» στην Καλλονή με λογοτεχνία, θεατρικό μονόλογο και μουσική

Συγγραφείς, καλλιτέχνες και φίλοι του πολιτισμού συναντιούνται σε μια βραδιά αφιερωμένη στη θάλασσα και την έμπνευση που αυτή γεννά
«Θαλασσογραφίες» στην Καλλονή με λογοτεχνία, θεατρικό μονόλογο και μουσική
ΒΙΒΛΙΟ

Με αιχμηρές τοποθετήσεις παρουσιάστηκε στη Λήμνο το νέο βιβλίο του Ιάσονα Πιπίνη

Ο συγγραφέας μίλησε για τη Βενεζουέλα, τον λαϊκισμό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες της Λατινικής Αμερικής, παρουσιάζοντας το νέο του έργο
Με αιχμηρές τοποθετήσεις παρουσιάστηκε στη Λήμνο το νέο βιβλίο του Ιάσονα Πιπίνη