× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που αξίζει να αγαπήσετε

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 30/5/2026

Βιβλία που αξίζει να αγαπήσετε
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ο αρκούδος που ψάρευε-Μια ιστορία για την αληθινή ευτυχία, το αγάπησα ιδιαίτερα και σας το προτείνω! Έχει πολλά να πει τόσο στα παιδιά όσο και σε μας τους μεγάλους, για το τι είναι τελικά η αληθινή ευτυχία! Μήπως κάποιοι ζούνε μια ευτυχισμένη ζωή  και δεν το έχουν συνειδητοποιήσει;  Μας λέει με παραμυθένιο και απλό τρόπο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ζωή μας η απλότητα και η χαρά της προσφοράς! Διαβάστε το! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις susaeta.

Περιγραφή: Ένας αρκούδος ζει ευτυχισμένος μια απλή ζωή, λιτή ζωή και κάθε μέρα μοιράζεται την ψαριά του με την οικογένεια του και τους φίλους του. Όμως όταν εμφανίζεται ο Τζέφρι, του προτείνει κάτι καλύτερο: γιατί να μην πιάνει περισσότερα ψάρια ώστε να αποκτήσει περισσότερα χρήματα. Τότε ο αρκούδος θα ήταν ακόμα πιο ευτυχισμένος, σωστά;
Ρουθ Κουέιλ
Μετάφραση Απόστολος Πάππος και Κατερίνα Χατζηαντρέου
Ηλικία από 5 ετών
Σκληρό εξώφυλλο
Σελ. 32

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο ερχομός του σιδερένιου γίγαντα, μια υπέροχη παραμυθένια ιστορία του Ted Hughes, εικονογράφηση Mini Grey, μετάφραση Μάνος Μπονάνος, εκδόσεις Παπαδόπουλος! Το λατρέυω! Είναι ένα διαχρονικό παραμύθι για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, την αγάπη για το περιβάλλον και την αξία της συγχώρεσης, κατάλληλο για παιδιά ηλικίας από 5 ετών.
Περιγραφή: «Γεια, κύριε Σιδερένιε Γίγαντα». Ο Σιδερένιος Γίγαντας δεν κουνήθηκε. «Κύριε Σιδερένιε Γίγαντα, έχουμε όσο φαγητό θες, και μπορείς να το πάρεις, αρκεί να σταματήσεις να ρημάζεις τα αγροκτήματα».
Η κλασική πια ιστορία του Ted Hughes με θέμα την απροσδόκητη φιλία ανάμεσα σε ένα αγόρι και έναν γίγαντα φτιαγμένο από σίδερο, σε μια έκδοση ειδικά για παιδιά.
«Μεγαλόπνοο». Michael Morpurgo-«Ιδιοφυές». Madeleine L’Engle-«Το συναρπαστικότερο έργο του Hughes». The Times
Σελ. 48- Σκληρό εξώφυλλο

Βιβλίο ενηλίκων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΚΑΘΑΡΜΟΣ του Σπύρου Πετρουλάκη, από τις εκδόσεις Μίνωας, έφτασε και στην Μυτιλήνη, όπου παρουσιάστηκε πρόσφατα!
Ο Σπύρος Πετρουλάκης, άνοιξε την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων στην πόλη μας και συγκεκριμένα στο βιβλιοπωλείο book and art! Ο συγγραφέας επισκέφτηκε για άλλη μια φορά το νησί της Λέσβου, όπου έχει φανατικούς αναγνώστες!
Τα είχε όλα η εκδήλωση, την παρουσία μελών της Ένωσης Ποντίων του νησιού, την Αλίκη και την Μυρτώ που διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου, ακόμα και στην ποντιακή ντοπιολαλιά, ποντιακή λύρα και τραγούδι, ένα παλικάρι ντυμένο με παραδοσιακή φορεσιά, και φυσικά τον συγγραφέα να μας μιλά για το κείμενό του και το πως γεννήθηκε αυτό! Αναφέρθηκε στους ανθρώπους που του έβαλαν την ιδέα για αυτό το βιβλίο!

Η ιστορία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα! Ένα παλιό Ποντιακό χωριό είναι βυθισμένο μέσα σε μια λίμνη, της οποίας τα νερά υποχωρούν και μυστικά και μυστήρια βγαίνουν στην επιφάνεια, μαζί με πέντε πτώματα, που ανακαλύπτονται μέσα σε ένα σπίτι! Τί έχει συμβεί; Και αρχίζει το ψάξιμο!

Όπως μας είπε το μυθιστόρημα έχει στοιχεία θρίλερ, χωρίς να είναι θρίλερ, έχει στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος, στοιχεία ερωτικού μυθιστορήματος, μιλάει για την φιλία και κυρίως για την αλληλεγγύη! Συνδέει τη μνήμη, το χθες και το σήμερα!
Η είδηση, είναι ότι ο εκδοτικός είναι σε διαβουλεύσεις για την μεταφορά του βιβλίου σε τηλεοπτική σειρά! Θα χαρούμε να το απολαύσουμε και δραματοποιημένο!


Περιγραφή: Στον βυθό μιας τεχνητής λίμνης στην Πέλλα το παρελθόν δεν αναπαύεται. Απλώς περιμένει τη στάθμη του νερού να πέσει. Όταν η υδρογεωλόγος Θεοδώρα Χαραλαμπίδου επιστρέφει στην Πάνω Λίμνη, το τοπίο της παιδικής της ηλικίας έχει μετατραπεί σε μια απόκοσμη έρημο λάσπης. Καθώς τα νερά υποχωρούν, ο παλιός οικισμός αναδύεται σαν φάντασμα, αποκαλύπτοντας ένα μακάβριο εύρημα: τα νεκρά σώματα μιας οικογένειας Ποντίων που χάθηκαν πριν από μισό αιώνα. Για το χωριό είναι ένα μυστικό θαμμένο στον βυθό. Για τη Θεο­δώρα, όμως, είναι μια αποκάλυψη που απειλεί να γκρεμίσει όσα γνωρίζει για τις ρίζες της. Ο αστυνόμος Ιορδάνης Σαλονικίδης καλείται να δώσει απαντήσεις σε μια υπόθεση που ο χρόνος θα έπρεπε να έχει παραγράψει. Όμως, στην Πάνω Λίμνη τα λουκέτα δεν σφάλιζαν μόνο πόρτες. Σφάλιζαν και στόματα. Και τώρα αυτά τα λουκέτα αρχίζουν να σπάνε. Από μέσα. Πόσο βαθιά μπορείς να βυθιστείς στην αλήθεια χωρίς να πνιγείς; Ο Καθαρμός είναι ένα οδοιπορικό στη μνήμη και την ενοχή. Εκεί όπου το κακό κληροδοτείται και η αλήθεια απαιτεί το απόλυτο τίμημα. (Σελ.528) 

*Τα βιβλία προτείνει η Αθανασία Δαφιώτη Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Η Λήμνος υποδέχεται 28 θεατρικές ομάδες από το Αιγαίο

Η 37η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου επιστρέφει στο νησί έπειτα από 12 χρόνια – Παραστάσεις σε Μύρινα, Πορτιανού και Μούδρο με ελεύθερη είσοδο
Η Λήμνος υποδέχεται 28 θεατρικές ομάδες από το Αιγαίο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση γραμματοσήμου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2026» για τα 50 χρόνια της «Φιλοτελικής Λέσβου»

Από τις 18 έως τις 25 Οκτωβρίου στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης - Συμμετέχουν 30 εκθέτες με 35 συλλογές, ενώ στα εγκαίνια θα χρησιμοποιηθεί ειδική αναμνηστική σφραγίδα των ΕΛΤΑ
Έκθεση γραμματοσήμου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2026» για τα 50 χρόνια της «Φιλοτελικής Λέσβου»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο 14χρονος Παναγιώτης Τράτας από τη Λέσβο ξεχωρίζει στα ντραμς με 95 στα 100

Ο μαθητής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης ολοκλήρωσε το Grade 8 της RSL Awards και συνεχίζει για επαγγελματικά διπλώματα, ενώ γράφει και ενορχηστρώνει μουσική για το συγκρότημά του
Ο 14χρονος Παναγιώτης Τράτας από τη Λέσβο ξεχωρίζει στα ντραμς με 95 στα 100
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι συλλογές του Τίτου Ξηρέλλη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2026

Ο Δήμος Μυτιλήνης συμμετέχει στον πανευρωπαϊκό θεσμό παρουσιάζοντας τις εργασίες διάσωσης και συντήρησης των συλλογών του διεθνούς φήμης βαρύτονου και της Δημοτικής Πινακοθήκης
Οι συλλογές του Τίτου Ξηρέλλη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2026
ΒΙΒΛΙΟ

«Όταν οι ελέφαντες ξεχνούν ρωτούν εμένα» του Νίκου Π. Τερζή

Η νέα ποιητική συλλογή του Νίκου Π. Τερζή παρουσιάζεται την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Πολύκεντρο του Δήμου Μυτιλήνης
«Όταν οι ελέφαντες ξεχνούν ρωτούν εμένα» του Νίκου Π. Τερζή
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γρηγόρης Σαμόλης έρχεται στον Οινοφόρο

Ο γνωστός λυράρης και ερμηνευτής της κρητικής μουσικής έρχεται στη Λέσβο το Σάββατο 14 Νοεμβρίου
Ο Γρηγόρης Σαμόλης έρχεται στον Οινοφόρο
ΒΙΒΛΙΟ

Κυκλοφόρησε βιβλίο για την ζωή του Αγίου Ιγνατίου του Αγαλλιανού

Διατίθεται από την Μονή Λειμώνος και τα γραφεία της Μητρόπολης Μηθύμνης στην Καλλονή
Κυκλοφόρησε βιβλίο για την ζωή του Αγίου Ιγνατίου του Αγαλλιανού
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε με τα παιδιά σας!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε με τα παιδιά σας!
ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρικό αντάμωμα του Αιγαίου στη Λήμνο

Από 15 έως 26 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η 37η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, με συμμετοχές από τη Λέσβο και άλλα νησιά και ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Θεατρικό αντάμωμα του Αιγαίου στη Λήμνο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Κάστρο Μυτιλήνης λόγω εργασιών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ενημερώνει ότι το μνημείο δεν θα είναι επισκέψιμο από 11 έως 16 Οκτωβρίου - Κανονικά η λειτουργία του από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου
Κλειστό το Κάστρο Μυτιλήνης λόγω εργασιών
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου

Τα «Τριβόλια 2026» έρχονται από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου με μουσικά εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδα και αναβίωση του πανηγυριού του Αγίου Δημητρίου στο Ρουσσοπούλι
Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου
ΘΕΑΤΡΟ

Ο ΕΘΟΚ Καλλονής ανεβάζει ρυθμούς και γεμίζει τον χειμώνα με θέατρο και χορό

Ο ιστορικός Όμιλος σχεδιάζει έως τρεις παραστάσεις τον χρόνο, δημιουργεί θεατρικό εργαστήριο ενηλίκων και λειτουργεί νέα τμήματα παραδοσιακού χορού
Ο ΕΘΟΚ Καλλονής ανεβάζει ρυθμούς και γεμίζει τον χειμώνα με θέατρο και χορό