× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δύο δημιουργοί, δύο βιβλία, μία κοινή διαδρομή έκφρασης και ευαισθησίας

Η Νάσια Δαφιώτη και ο Γρηγόρης Μολυβιάτης για τα νέα τους βιβλία, τη δύναμη της τέχνης, την ανάγκη της έκφρασης και τις παρουσιάσεις που ενώνουν παραμύθι, ποίηση, μουσική και συναίσθημα.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/5/2026

Δύο δημιουργοί, δύο βιβλία, μία κοινή διαδρομή έκφρασης και ευαισθησίας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μέσα σε μια εποχή γεμάτη ένταση, αβεβαιότητα και καθημερινές δυσκολίες, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που επιμένουν να δημιουργούν. Να γράφουν, να μοιράζονται ιστορίες, σκέψεις και συναισθήματα, να δίνουν φως εκεί όπου κυριαρχεί το σκοτάδι. Η θεατρολόγος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Νάσια Δαφιώτη και ο μουσικός και ποιητής Γρηγόρης Μολυβιάτης ανήκουν σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Ζευγάρι στη ζωή, συνοδοιπόροι και στην τέχνη, παρουσιάζουν αυτές τις ημέρες τα νέα τους βιβλία, μεταφέροντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο μηνύματα ευαισθησίας, ανθρωπιάς και ελπίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μικρές καληνύχτες με γοργόνες και πριγκίπισσες 

Η Νάσια Δαφιώτη επιστρέφει στον κόσμο του παιδικού βιβλίου με το νέο της παραμύθι «Τα κοσμήματα της Γοργόνας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, στη σειρά «Μικρές Καληνύχτες». Ένα μικρό σε μέγεθος αλλά ιδιαίτερα προσεγμένο βιβλίο, με εικονογράφηση της Μερίλιας Φωτιάδου, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας περίπου 3 έως 8 ετών και συνοδεύεται από αφήγηση μέσω QR code, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό για γονείς και εκπαιδευτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια μίλησε με αγάπη για το νέο της δημιούργημα, εξηγώντας πως η έμπνευση έρχεται «σαν τα κύματα», αφού η θάλασσα αποτελεί σταθερό στοιχείο στη γραφή και στη ζωή της. Μετά το «Θαλασσολούλουδο», τη «Γοργόνα των Αβαγών» και τον «Κιθαρωδό του Αιγαίου», η θάλασσα επιστρέφει και πάλι ως σκηνικό και ως πηγή φαντασίας. Στο νέο παραμύθι, μια γοργόνα που δημιουργεί κοσμήματα από υλικά της θάλασσας συναντά μια πριγκίπισσα με πολύτιμα πετράδια και χρυσά στολίδια. Οι δύο κόσμοι μπλέκονται μέσα από την καλοσύνη, την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη, μεταφέροντας στα παιδιά ένα βαθύτερο μήνυμα για τη χαρά που γεννιέται όταν οι άνθρωποι μοιράζονται και συμπορεύονται.

Η Νάσια Δαφιώτη στάθηκε ιδιαίτερα και στον παιδαγωγικό χαρακτήρα του βιβλίου, επισημαίνοντας πως τα παραμύθια της λειτουργούν σαν «πολυεργαλεία», δίνοντας αφορμές για θεατρικό παιχνίδι, δημιουργικές δράσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η πολύχρονη εμπειρία της στον χώρο της εκπαίδευσης και των θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων αποτυπώνεται και σε αυτό το έργο, το οποίο συνοδεύεται από υλικό ειδικά σχεδιασμένο για σχολεία, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο γεννήθηκε η ιστορία. Όπως αποκάλυψε η συγγραφέας, το παραμύθι ξεκίνησε ως μια αυθόρμητη αφήγηση στα εγγόνια της, που ζητούσαν κάθε βράδυ «κάτι δικό της» πριν κοιμηθούν. Η ιστορία της γοργόνας και της πριγκίπισσας αγαπήθηκε τόσο πολύ από τα παιδιά, ώστε η ίδια αποφάσισε να την καταγράψει, να τη δουλέψει και τελικά να τη στείλει στις εκδόσεις Μεταίχμιο, οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα με ενθουσιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στο Book and Art, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων. Η συγγραφέας προετοιμάζει μια διαδραστική παρουσίαση με αφήγηση, τραγούδι, ζωγραφική και δημιουργία κοσμημάτων μαζί με τα παιδιά, σε μια γιορτή αφιερωμένη στη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

«Σύνεργα του Ονείρου» μια ποιητική συλλογή για την ειρήνη 

Από την άλλη πλευρά, ο Γρηγόρης Μολυβιάτης παρουσιάζει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Σύνεργα του Ονείρου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Το Συρτάρι». Πρόκειται για μια συλλογή 25 ποιημάτων που αγγίζουν δύσκολα και επίκαιρα ζητήματα όπως ο πόλεμος, η αδικία, ο ρατσισμός, η προσφυγιά και οι κοινωνικές διακρίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος εξήγησε πως η στροφή του προς την ποίηση ήρθε μέσα από την ανάγκη να εκφράσει πιο συμπυκνωμένα και άμεσα όσα τον απασχολούν. Μεγαλωμένος μέσα στη μουσική και τον στίχο, αλλά και επηρεασμένος από τη μητέρα του που ασχολήθηκε επίσης με την ποίηση, βρήκε στα ποιήματα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Όπως είπε, η ποίηση μπορεί μέσα σε λίγες γραμμές να χωρέσει εικόνες, συναισθήματα και σκέψεις που πολλές φορές ένα ολόκληρο μυθιστόρημα χρειάζεται εκατοντάδες σελίδες για να αναπτύξει.

Η συλλογή είναι βαθιά επηρεασμένη από τις εικόνες του πολέμου και της ανθρώπινης οδύνης. Ο Γρηγόρης Μολυβιάτης μίλησε ανοιχτά για τη Γάζα, για τους βομβαρδισμούς, για τα αθώα θύματα και για την ανάγκη να μιλήσει δημόσια μέσα από την τέχνη του απέναντι στη βία και την καταστροφή. Παράλληλα, συνδέει την ποίηση με τη μουσική και τη μνήμη, αφιερώνοντας ποιήματα σε ανθρώπους που τον σημάδεψαν, όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Μπομπ Μάρλεϊ, αλλά και σε ιστορικές μνήμες όπως η Σμύρνη και η προσφυγιά.

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Ιουνίου στο Book and Art, σε μια βραδιά όπου η ποίηση θα συναντήσει τη μουσική. Ο ίδιος θα συνοδεύσει με κιθάρα τις απαγγελίες, ενώ η Νάσια Δαφιώτη θα συμμετέχει διαβάζοντας ποιήματα από τη συλλογή. Μαζί τους θα βρίσκονται επίσης η Πέρθα Αικαλέμη, ο Δημήτρης Ονικορέτζος και η πρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας Αθήνας Ειρήνη Βεκρή.

Μέσα από δύο διαφορετικά βιβλία, ένα παιδικό παραμύθι και μια ποιητική συλλογή, η Νάσια Δαφιώτη και ο Γρηγόρης Μολυβιάτης συναντιούνται τελικά στο ίδιο σημείο. Στην ανάγκη για επικοινωνία, στη δύναμη του βιβλίου και στην πίστη πως ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει σαν καταφύγιο, σαν παρηγοριά και σαν ένας τρόπος να κρατηθεί ζωντανό το φως.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γιάννης Ζουγανέλης στη Bracciera με τραγούδι, χιούμορ και άμεση επαφή με το κοινό

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης μίλησε στο «Ν» 99 fm για την εμφάνιση του Σαββάτου 25 Ιουλίου, τη σχέση του με τη Λέσβο, την Ελλάδα, την τέχνη, τους νέους και τη δύναμη της δημιουργίας
Ο Γιάννης Ζουγανέλης στη Bracciera με τραγούδι, χιούμορ και άμεση επαφή με το κοινό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν η νέα γενιά «συνομιλεί» μέσα από τη μουσική

Θερμό χειροκρότημα για τα μέλη της Ορχήστρας Νέων και τον ταλαντούχο Δημήτρη Παπακυριαζή, στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
Όταν η νέα γενιά «συνομιλεί» μέσα από τη μουσική
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για μικρούς και μεγάλους που ανοίγουν παράθυρα στη ζωή

Η Δρ Αθανασία Δαφιώτη* προτείνει δύο ξεχωριστές παιδικές εκδόσεις και μια διεισδυτική μελέτη για τη νοσταλγία
Βιβλία για μικρούς και μεγάλους που ανοίγουν παράθυρα στη ζωή
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

13 χρόνια σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο με τη νέα έκθεση «SPECTRAL»

Ο επιμελητής Νικόλας Βαμβουκλής παρουσιάζει μια διοργάνωση που συνδυάζει διεθνείς δημιουργούς και νέες καλλιτεχνικές αναγνώσεις, διατηρώντας στο επίκεντρο τη σχέση της K-Gold Temporary Gallery με τη Λέσβο
13 χρόνια σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο με τη νέα έκθεση «SPECTRAL»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Πλατεία Σαπφούς μετατρέπεται σε υπαίθρια φωτογραφική γκαλερί

Τριάντα τρεις φωτογράφοι παρουσιάζουν 132 έργα στην ετήσια ομαδική έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, από τις 31 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου
Η Πλατεία Σαπφούς μετατρέπεται σε υπαίθρια φωτογραφική γκαλερί
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γιάννης Πλούταρχος έρχεται στη Μυτιλήνη για μια μεγάλη λαϊκή βραδιά

Το Σάββατο 1 Αυγούστου ανεβαίνει στη σκηνή του Κτήματος Οινοφόρος, έχοντας στο πλευρό του την Κατερίνα – Ένα πρόγραμμα γεμάτο διαχρονικές επιτυχίες, συναίσθημα και αγαπημένες μελωδίες
Ο Γιάννης Πλούταρχος έρχεται στη Μυτιλήνη για μια μεγάλη λαϊκή βραδιά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια συναυλία με τούρκικους και ελληνικούς ρυθμούς

Τα έργα του Tanburi Ali Efeldi γέμισαν με μουσική το τζαμί Τσαρσί Χαμάμ
Μια συναυλία με τούρκικους και ελληνικούς ρυθμούς
ΘΕΑΤΡΟ

«Εκκλησιάζουσες» στο Κάστρο Μυτιλήνης με τις γυναίκες στην εξουσία

Η ανατρεπτική κωμωδία του Αριστοφάνη παρουσιάζεται την Κυριακή 2 Αυγούστου, στο πλαίσιο του «Λεσβιακού Καλοκαιριού 2026», με πρωταγωνιστές τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη
«Εκκλησιάζουσες» στο Κάστρο Μυτιλήνης με τις γυναίκες στην εξουσία
ΘΕΑΤΡΟ

Η «Αντιγόνη» υψώνει το δικό της «όχι» στο Κάστρο Μυτιλήνης

Η πολυσυζητημένη παράσταση του Θέμη Μουμουλίδη έρχεται την Πέμπτη 30 Ιουλίου, με τη Λένα Παπαληγούρα και τον Μελέτη Ηλία στους πρωταγωνιστικούς ρόλους
Η «Αντιγόνη» υψώνει το δικό της «όχι» στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το 14ο Διεθνές φεστιβάλ κιθάρας «Αρίων» στην Αγία Παρασκευή

Άριες και τραγούδια της Αναγέννησης σε μια ατμοσφαιρική συναυλία με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Το 14ο Διεθνές φεστιβάλ κιθάρας «Αρίων» στην Αγία Παρασκευή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι «μικροί» μουσικοί συνεπαίρνουν και καθηλώνουν το κοινό

Στο θεατράκι της Επάνω Σκάλας σε μια συναυλία γεμάτη νεανικό πνεύμα
Οι «μικροί» μουσικοί συνεπαίρνουν και καθηλώνουν το κοινό
ΒΙΒΛΙΟ

Η «Χαλιούρω» της Γιάννας Γιαννοπούλου ταξιδεύει στη σκοτεινή Ελλάδα της δικτατορίας

Ένα κοινωνικό και ιστορικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης για μια νέα γυναίκα που εγκαταλείπει την επαρχία, αναμετριέται με τη φτώχεια και την καταπίεση και αγωνίζεται να κερδίσει τη ζωή της
Η «Χαλιούρω» της Γιάννας Γιαννοπούλου ταξιδεύει στη σκοτεινή Ελλάδα της δικτατορίας