× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

150 αιτήσεις για το Leader‑ Δείτε ποιες εγκρίθηκαν στον προσωρινό πίνακα

«Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που ξεπέρασε κάθε προσδοκία»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/9/2020

150 αιτήσεις για το Leader‑ Δείτε ποιες εγκρίθηκαν στον προσωρινό πίνακα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης της 2ης Πρόσκλησης του Τοπικού Προγράμματος, Μέτρου 19.2 - έργων ιδιωτικού χαρακτήρα CLLD/LEADER με 150 αιτήσεις από το τέλος Οκτωβρίου 2019 έως τις αρχές Μαΐου 2020, «σε ένα εξάμηνο με έκτακτες και απροσδόκητα δύσκολες συνθήκες» επισημαίνει η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δειγματοληπτικού ελέγχου και την ανακοίνωση δυνατότητας υπερδέσμευσης δημοσιοποιείται ο Προσωρινός Πίνακας Αποτελεσμάτων που θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τυχόν υποβληθεισών ενδικοφανών προσφυγών, την οριστικοποίηση της βαθμολογικής ακολουθίας των δικαιούχων και την οριστικοποίηση της προγραμματικής υπερδέσμευσης.

Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ενδικοφανούς προσφυγής επί του Προσωρινού Πίνακα Αποτελεσμάτων, εισερχόμενοι στην ιστοσελίδα του Π.Σ.Κ.Ε www.ependyseis.gr, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών και σύμφωνα με τις Οδηγίες κατάθεσης αίτησης ενδικοφανούς προσφυγής CLLD / LEADER στο ΠΣΚΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H προσφυγή θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη και να αναφέρονται συνεκτικά οι λόγοι στα πεδία που αναφέρονται στο ΠΣΚΕ.

Η ενδικοφανής προσφυγή πρέπει να υποβληθεί αρχικά ηλεκτρονικά εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ατομικής επιστολής κοινοποίησης του Προσωρινού Πίνακα Αποτελεσμάτων, και στη συνέχεια κατόπιν να αποσταλεί στα γραφεία της ΕΤΑΛ Α.Ε., το αργότερο την επόμενη ημέρα της ηλεκτρονικής υποβολής, μαζί με τα συνημμένα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης, εφόσον υφίστανται.

Η προσφυγή θα εξετασθεί από την επιτροπή προσφυγών της ΕΤΑΛ. Α.Ε.. Για το αποτέλεσμα της εξέτασης της προσφυγής θα ενημερωθούν οι ενιστάμενοι ατομικά με επιστολή. Εκπρόθεσμη υποβολή προσφυγής (ηλεκτρονική και έντυπη) δεν γίνεται δεκτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, ζητείται από όλους τους υπαγώγιμους δικαιούχους να υποβάλλουν Ενυπόγραφη Δήλωση Πρόθεσης Υλοποίησης (σύμφωνα με υπόδειγμα που αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΛ Α.Ε."), αναφέροντας ότι σκοπεύουν ή ΔΕΝ σκοπεύουν να υλοποιήσουν το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο σύμφωνα με τους όρους, προϋποθέσεις και χρονοδιάγραμμα που δηλώνουν στην αίτηση στήριξης τους". Η δήλωση αυτή ΠΡΕΠΕΙ να κατατεθεί στην ΕΤΑΛ Α.Ε. και να πρωτοκολληθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα πέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης των προσωρινών αποτελεσμάτων.

«Η εικόνα που διαμορφώθηκε υπερβαίνει κάθε προσδοκία, κάθε εκτίμηση, με το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στη Λέσβο. Εφόσον υλοποιηθούν τα προτεινόμενα επενδυτικά σχέδια είναι γεγονός ότι θα υπάρξει εξαιρετικά μεγάλο όφελος για την τοπική επιχειρηματικότητα, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.

Η Πρόσκληση είχε συνολικό αρχικό εγκεκριμένο ποσό 4.227.500€, και συνολικά υπεβλήθησαν 150 προτάσεις - αιτήσεις στήριξης με 19.023.795,99€ ΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ υπερκαλύπτοντας κατά 450% το αρχικά διατιθέμενο ποσό. Η αξιολόγηση των 150 επενδυτικών σχεδίων διαμορφώνει 132 επιλέξιμες προτάσεις για ποσό δημόσιας δαπάνης 16.603.466,37€.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων δίδεται δυνατότητα προγραμματικής υπερδέσμευσης η οποία μαζί με τις μεταφορές αδιάθετων πόρων αυξάνουν το ποσό της πρόσκλησης συνολικά κατά 5.385.390 € διαμορφώνοντας το διαθέσιμο ποσό της Δημόσιας Δαπάνης της πρόσκλησης σε 9.612.890,00€

Ο προσωρινός πίνακας αναφέρεται σε μέρος αυτού έως την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με τους όρους του θεσμικού πλαισίου.

Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι το ποσό της προγραμματικής υπερδέσμευσης για τη Λέσβο σε απόλυτο αριθμό είναι ίσως από τα υψηλότερα σε εθνικό επίπεδο, όμως με τα σημερινά δεδομένα καλύπτεται μόνο το 57,9% των επιλέξιμων προτάσεων - του ενδιαφέροντος, σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο που υπερβαίνει το 85% και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει στο 100%.

Ειδικότερα στο υπομέτρο 19.2.3.1, η κάλυψη ανέρχεται σε ποσοστό 52,19% όσον αφορά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για επενδύσεις στη Μεταποίηση - Τυποποίηση -Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα που να μπορεί να υποστηρίξει μικρά επενδυτικά σχέδια, κάτω των 600 χιλιάδων ευρώ, στο συγκεκριμένο τομέα και η αρχική εκχώρηση ποσού για την μικρή μεταποίηση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ήταν αρκετά χαμηλή.

Θεωρούμε ότι με την δεδομένη και εξεφρασμένη βούληση του ΥΠΑΑΤ για ενίσχυση και συνολική κάλυψη του τομέα μεταποίησης -τυποποίησης - εμπορίας, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και εξέταση του ενδεχομένου αύξησης των διαθέσιμων πόρων ειδικότερα για τη Λέσβο.

Η ΕΤΑΛ Α.Ε. έχει κάνει πολλές ενέργειες και εντατικές διαβουλεύσεις σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους Θεσμικούς Φορείς του τόπου μας. Η ΕΤΑΛ Α.Ε. έχει τεκμηριώσει με επάρκεια την αναγκαιότητα αύξησης των πόρων για τη Λέσβο. Η δυνατότητα υπερδέσμευσης στα προγράμματα του CLLD/LEADER, σε εθνικό επίπεδο είναι ακόμη σε εξέλιξη και αναμένουμε εντός του επόμενου σύντομου χρονικού διαστήματος να υπάρξει θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για επιπλέον πόρους στο Τ.Π.

Η διαδικασίες πλέον των Τ.Π. CLLD/LEADER έχουν εξελιχθεί να είναι απροσδόκητα σύνθετες. Η ΕΤΑΛ Α.Ε. προσπαθεί να απορροφήσει και να αποσβέσει μεγάλο βάρος από αυτές και να υποστηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα και τους δικαιούχους θεωρώντας ότι η συνεκτική τοπική αναπτυξιακή στρατηγική του Τ.Π. Λέσβου θα δικαιώσει προσδοκίες για την τοπική ανάπτυξη αλλά και τους στόχους του ΠΑΑ 2014-2020.

Βασικός στόχος πλέον της ΕΤΑΛ Α.Ε. είναι η έναρξη υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, χωρίς καθυστερήσεις, να ξεκινήσουν οι πληρωμές δαπανών, για να δούμε άμεσα και ορατά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

Όπως πάντα, η Διοίκηση και η Υπηρεσιακή δομή της ΕΤΑΛ Α.Ε. είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για υποστήριξη και διευκρινήσεις. Οποιαδήποτε πληροφορία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Εταιρείας [www.etal-sa.gr]» επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του τοπικού προγράμματος, Παναγιώτης Τατάκης.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θετικό ξεκίνημα για την αεροπορική «γέφυρα» Μυτιλήνης ‑ Κρήτης

Περίπου 4.000 επιβάτες χρησιμοποίησαν τη νέα απευθείας γραμμή
Θετικό ξεκίνημα για την αεροπορική «γέφυρα» Μυτιλήνης ‑ Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια, αντιπαραβάλλοντας τις παροχές προς τα νοικοκυριά με τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για στρατιωτικούς εξοπλισμούς
Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ

Δωρεάν καλλιτεχνική δράση για παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος «Αιγαίου Αγλαΐσματα»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!

Η Μυτιλήνη τίμησε στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας τα θύματα και τις γενιές των προσφύγων που κράτησαν όρθια την ελπίδα
Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη

Πιθανό βραχυκύκλωμα σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο κινητοποίησε την Πυροσβεστική
Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Τα παιδία παίζει» ξανά στον αέρα με ανοιχτά μικρόφωνα και αιχμηρή επικαιρότητα

Δέσποινα Φραντζή, Θράσος Αβραάμ και Μαρία Χατζηγεωργίου σχολίασαν ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM το δημογραφικό, την ερήμωση των χωριών, τον αφθώδη πυρετό και την ανάγκη για απινιδωτές
«Τα παιδία παίζει» ξανά στον αέρα με ανοιχτά μικρόφωνα και αιχμηρή επικαιρότητα
ΧΩΡΙΑ

Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια

Τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά παιδιών με αναπηρία – Τι δήλωσε στο «Ν» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μεταφορων Κώστας Αστυρακάκης για τις συγκοινωνίες και τις γραμμές των χωριών
Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα

Την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ανακοίνωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος- Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προαναγγέλλει εργασίες στον δρόμο προς την Πέτρα και πλακοστρώσεις
Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παλιού Λιμεναρχείου – Η διαδρομή από την απένταξη του έργου επί δημοτικής αρχής Κύτελη μέχρι την αποκατάστασή του επί Χριστόφα – Ένας νέος χώρος τουρισμού και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης
Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς