× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

12.082 μαθητές και εκπαιδευτικοί με μάσκες στη Λέσβο

54.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» στην ΚΕΔΕ για τους δύο δήμους- Τι είπε για τα μέτρα η υπουργός Παιδείας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/8/2020

12.082 μαθητές και εκπαιδευτικοί με μάσκες στη Λέσβο

Με 54.000 ευρώ που θα πάρουν από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και ο Δήμος Μυτιλήνης θα πρέπει να προμηθεύσουν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικού με μάσκες. Συγκεκριμένα στον λογαριασμό του Δήμου Δυτικής Λέσβου θα πιστωθούν 14.000 ευρώ για 2.998 μαθητές και εκπαιδευτικούς και στον λογαριασμό του Δήμου Μυτιλήνης θα πιστωθούν 40.000 ευρώ για 9.084 μαθητές και εκπαιδευτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά για όλη την Ελλάδα, με απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών κατανεμήθηκε ποσό ύψους 6.195.000 ευρώ από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για την προμήθεια μασκών των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Παράλληλα δίνονται και οι προδιαγραφές των υπό προμήθεια μασκών: Καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα πυκνής ύφανσης >180 TC. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της μάσκας. Είναι σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες κλπ. Διαστάσεις: για ηλικίες 4-10 ετών 12Χ20 εκατοστά περίπου. Ηλικίες > 10 ετών αρχικές διαστάσεις 15Χ25 εκατοστά περίπου. Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για την συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.

Για τα μέτρα με τα οποία θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία όλων των βαθμίδων, τη χρήση μάσκας αλλά και για την διαχείριση κρούσματος κοροναϊού στις σχολικές μονάδες, μίλησε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Κεραμέως ότι οι ειδικοί έχουν εξηγήσει αναλυτικά πως όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση μάσκας από τους μαθητές αλλά αντίθετα τα οφέλη είναι πάρα πολύ σημαντικά, πρωτίστως για τον κοροναϊός αλλά και για προστασία από άλλες λοιμώξεις.

Απευθύνθηκε σε γονείς που αντιδρούν λέγοντας ότι «το πιο σημαντικό που μπορούν να κάνουν για το παιδί τους είναι η χρήση της μάσκας» και θύμισε πως η μάσκα έχει ήδη μπει στην καθημερινότητά μας, τόσο των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων και τώρα μπαίνει και στο σχολείο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ένα μάθημα ζωής. Να μάθουν τα παιδιά μας να προσαρμόζονται στις νέες καταστάσεις. Η προσαρμοστικότητα είναι μια ειδική δεξιότητα στην οποία το σχολείο έχει να διαδραματίσει καίριο ρόλο», τόνισε η υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Γιατροί θα ενημερώσουν τους μαθητές για τη μάσκα

Η κ. Κεραμέως τόνισε πως ξεκινά συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου γιατροί να πηγαίνουν στα σχολεία και να εξηγούν στους μαθητές τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού αλλά και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ο ΕΟΔΥ θα εκδώσει αναλυτικές οδηγίες σταθμισμένες στην ηλικία των παιδιών για τη χρήση μάσκας και ετοιμάζονται βίντεο για μαθητές και εκπαιδευτικούς για το ίδιο θέμα.

Τι είπε για τις αντιδράσεις σχετικά με τον όρο των 17 ατόμων ανά τμήμα

Ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι 18 με 22

Για τις αντιδράσεις που εξέφρασε η αντιπολίτευση αναφορικά με τις δηλώσεις της για τον μέσο όρο μαθητών ανά τάξη, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι ο αριθμός είναι 17 στα σχολεία σε όλη την επικράτεια ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο μέσος όρος είναι «από 18 έως 22, όχι περισσότερο».

Ερωτηθείσα αν θα χρειαστούν και άλλα μέτρα προστασίας, τόνισε ότι η επιτροπή των ειδικών επικεντρώνει στην επισταμένη χρήση μάσκας, τους καθαρισμούς, τα διαφορετικά διαλείμματα, την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων, τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Πώς θα γίνει η διαχείριση κρούσματος

Για την διαχείριση τυχόν κρούσματος σε σχολείο, η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι με βάση το πρωτόκολλο θα κλείνει μόνο το τμήμα, ενώ σε περίπτωση που πρόκειται για εκπαιδευτικό που εισέρχεται σε περισσότερες από μια τάξεις, τότε η υπόθεση θα αξιολογείται από τον ΕΟΔΥ.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου