× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Απέκλεισαν το λιμάνι της Μυτιλήνης και προσέγγισαν το πλοίο οι κτηνοτρόφοι

Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Λέσβου λόγω των περιορισμών για τον αφθώδη πυρετό και της οικονομικής ασφυξίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/4/2026

Απέκλεισαν το λιμάνι της Μυτιλήνης και προσέγγισαν το πλοίο οι κτηνοτρόφοι
' χρόνος ανάγνωσης

2:40 μ.μ. Σε σκηνικό έντονης αναταραχής εξελίσσονται αυτή την ώρα τα γεγονότα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου ομάδα κτηνοτρόφων προχώρησε σε δυναμική είσοδο στον χώρο, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό που είχε στηθεί από νωρίς το μεσημέρι.Οι συγκεντρωμένοι, εμφανώς αγανακτισμένοι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον πρωτογενή τομέα, κινήθηκαν συντεταγμένα προς το εσωτερικό του λιμανιού, με σκοπό να προσεγγίσουν συναδέλφους τους που ήδη έχουν προχωρήσει σε κατάληψη στον καταπέλτη πλοίου.

Λίγο μετά σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και απόγνωσης, προχώρησαν στο να ρίξουν ποσότητες γάλακτος έξω από το πλοίο, καταγγέλλοντας την αδυναμία διάθεσης της παραγωγής τους και την οικονομική ασφυξία που βιώνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2:00 μ.μ. Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα εξελίσσονται οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου, με την κατάσταση να κλιμακώνεται μετά τις 14.00 το μεσημέρι, όταν αγανακτισμένοι παραγωγοί εισήλθαν στον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης, προσεγγίζοντας το πλοίο. Μάλιστα, νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από αυτούς είχαν φτάσει στο σημείο να προτείνουν ακόμη και τον αποκλεισμό του αεροδρομίου, δείχνοντας το μέγεθος της οργής που επικρατεί.

12:00 μ.μ Οι κτηνοτρόφοι, που είχαν προηγουμένως συγκεντρωθεί στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, προχώρησαν σε αποκλεισμό του λιμανιού, επιτρέποντας την αποβίβαση επιβατών αλλά μπλοκάροντας τη διέλευση φορτηγών και οχημάτων. Με τη στάση τους επιχειρούν να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση για άμεσες λύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αγανάκτηση πηγάζει από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω του αφθώδους πυρετού, τα οποία έχουν ουσιαστικά «παγώσει» τη λειτουργία της αγοράς, αφήνοντας τους παραγωγούς χωρίς διέξοδο.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την ένταση της αγανάκτησης που επικρατεί στον κλάδο, με τους παραγωγούς να επιλέγουν δυναμικές μορφές διαμαρτυρίας προκειμένου να καταστήσουν σαφές το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Νωρίτερα, οι κτηνοτρόφοι είχαν συγκεντρωθεί στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της κτηνοτροφίας στο νησί. Με συνθήματα και παρουσία πλήθους παραγωγών, ζήτησαν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει από τα περιοριστικά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τονίζουν οι ίδιοι, οι περιορισμοί στη διακίνηση προϊόντων, το κλείσιμο της αγοράς και η αδυναμία διάθεσης γάλακτος και κρέατος έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο, με πολλές εκμεταλλεύσεις να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.Η απουσία άμεσων αποζημιώσεων και συγκεκριμένου σχεδίου στήριξης εντείνει το κλίμα ανασφάλειας, ενώ οι παραγωγοί κάνουν λόγο για καθυστερήσεις και ελλείψεις στον σχεδιασμό των μέτρων.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου κάνει λόγο για απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης, σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και σχεδιασμό, καθώς και για επιλογές που –όπως υποστηρίζουν– οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τους κτηνοτρόφους του νησιού. Παράλληλα, προχωρούν σε συγκρίσεις με τη διαχείριση της ίδιας ζωονόσου σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, αναδεικνύοντας διαφορετικές πρακτικές ως προς την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος.

Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και αιτήματα, η ΟΑΣ Λέσβου διεκδικεί άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την αναπλήρωση των απωλειών και τη στήριξη της τοπικής κτηνοτροφίας, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα έχει η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί το πλήρες υπόμνημα–καταγγελία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου:

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ - Η επιλογή «στραγγαλισμού» των κτηνοτρόφων της Λέσβου.

Κύριε Υπουργέ,

Η κτηνοτροφία της Λέσβου δεν πεθαίνει από τον αφθώδη πυρετό· δολοφονείται από τη συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να «περιχαρακώσει» το νησί, αφήνοντάς το χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, χωρίς προσωπικό, χωρίς σχέδιο για τον έλεγχο της ζωονόσου και την επόμενη ημέρα του κτηνοτρόφου.

Δεν είμαστε εδώ για να εξωραΐσουμε καμία άλλη κυβέρνηση ή κράτος. Γνωρίζουμε καλά ότι και στην Κύπρο οι συνάδελφοί μας δίνουν τη δική τους μάχη, τόσο με τη ζωονόσο όσο και με το νομικό πλαίσιο της ΚΑΠ αλλά και τον εκεί κρατικό μηχανισμό.

Όμως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ορισμένες διαφορές που "βγάζουν μάτι" σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της νόσου, ειδικά σε μια χώρα όπως η Κύπρος όπου δεν υπήρχε η "εύκολη" λύση της φυσικής απομόνωσης της πληγείσας περιοχής, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Λέσβου λόγω της νησιωτικότητάς της.

Αυτές οι διαφορές αποδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε προφανή συνεννόηση με τις μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις –που μονοπωλούν τις εξαγωγές φέτας– αλλά και την ΕΕ, έχει επιλέξει τον πλήρη στραγγαλισμό της Λέσβου για να εξυπηρετήσει συμφέροντα που δεν έχουν καμία σχέση με την επιβίωση του κτηνοτρόφου.

1. Το Έγκλημα της Χωματερής: Είναι η απόλυτη κατάντια: Εν έτει 2026, οδηγείτε τους κτηνοτρόφους της Λέσβου να χύνουν το γάλα τους στις χωματερές. Ενώ στην Κύπρο, παρά τα όποια προβλήματα, επιλέχθηκε η συνέχιση της μεταποίησης του γάλακτος με κατάλληλη θερμική επεξεργασία και της διοχέτευσης των προϊόντων όχι μόνο στην κυπριακή αλλά και στη διεθνή αγορά. Το γάλα στη φέτα και το λαδοτύρι υφίσταται θερμική επεξεργασία, ενώ τα προϊόντα αυτά ωριμάζουν από 2 έως 6 μήνες. Στερείται κάθε επιστημονικής λογικής ο αποκλεισμός τους, τη στιγμή που ο ιός επιβιώνει μόλις 1 μήνα στο εξωτερικό περιβάλλον.

Διεκδικούμε: Οργάνωση μονάδων για τη θερμική επεξεργασία του γάλακτος εντός των ζωνών καραντίνας και, στη συνέχεια, διάθεσή του και εκτός ζωνών με τα κατάλληλα μέτρα βιοασφάλειας.

2. Εμβολιασμός: Η Κύπρος προχώρησε σε προστατευτικό εμβολιασμό για τον έλεγχο της ζωονόσου, καθώς υπάρχουν ασφαλή εμβόλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

3. Δίνετε 8 εκατομμύρια στους μεταποιητές και τίποτα στον παραγωγό: Η απόφαση της 9ης Απριλίου 2026 (ΑΔΑ: ΕΩ1Ο4653ΠΓ-864) αποτελεί την απόλυτη πρόκληση. Δεσμεύετε 8.000.000€ για τα τυροκομεία μέσω De Minimis, την ίδια στιγμή αφήνεται το κτηνοτρόφο να πνίγεται στα χρέη.

Στην Κύπρο, η αναπλήρωση εισοδήματος δίνεται απευθείας στον κτηνοτρόφο.

Στη Λέσβο, αφήνετε τον παραγωγό στο έλεος των τυροκομείων με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να δοθούν τα χρήματα απευθείας στον κτηνοτρόφο εξαιτίας της κατάστασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση σας και όχι οι κτηνοτρόφοι.

Διεκδικούμε:

Άμεση αναπλήρωση εισοδήματος στον ίδιο τον κτηνοτρόφο, με βάση το παραγόμενο γάλα και την τιμή που έπαιρνε πριν την κρίση (ή εναλλακτικά με βάση τα περυσινά τιμολόγια γάλακτος όπως δίνεται στην Κύπρο), σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η αβεβαιότητα στη παραλαβή γάλακτος.

Αντίστοιχη κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τα σφάγια του Πάσχα, με βάση τις ποσότητες των περυσινών τιμολογίων και τις φετινές τιμές της υπόλοιπης Ελλάδας.

Επίσης, στην Κύπρο δίνονται στους κτηνοτρόφους άμεσες προκαταβολές αποζημίωσης έως 50.000€ και καλύπτεται σε μηνιαία βάση η απώλεια εισοδήματος. Στη Λέσβο, μας έχετε «κλειδώσει» χωρίς ούτε ένα ευρώ.

Διεκδικούμε:

Άμεση καταβολή προκαταβολών για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου και εισοδήματος.

Πλήρες «πάγωμα» οφειλών σε τράπεζες, εφορία και ΕΦΚΑ, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.

4. Ανασύσταση Ζωικού Κεφαλαίου: Καταγγέλλουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη ανυπαρξία οποιασδήποτε πρόβλεψης για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου στο νησί μας. Στην Κύπρο, έχει ήδη εξαγγελθεί διαδικασία για την αντικατάσταση των ζώων και την επαναλειτουργία των μονάδων. Στη Λέσβο, το Υπουργείο σας περιορίζεται στις θανατώσεις, αφήνοντας τις στάνες άδειες και τους κτηνοτρόφους χωρίς κανένα μέλλον. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση, κανένα κονδύλι και καμία πρόβλεψη για το πώς και με τι χρήματα θα ξαναχτίσουμε τα κοπάδια μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα την εξαγγελία ολοκληρωμένου σχεδίου ανασύστασης των εκτροφών με 100% κρατική χρηματοδότηση και ελεγμένα ζώα, όπως επιτάσσει η ανάγκη για την επιβίωση του τόπου.

Επίσης, πέρα από τα παραπάνω: Συνεχίζετε το αίσχος της μετατροπής των κτηνιάτρων σε «περιοδεύοντα θίασο». Αντί για μόνιμες προσλήψεις, επιβάλλετε αναγκαστικές μετακινήσεις υπαλλήλων κάτω από την απειλή πειθαρχικών κυρώσεων. Η παραδοχή ότι το νησί αφέθηκε με μόνο 9 κτηνιάτρους είναι ομολογία εγκλήματος. Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κρίση με εμβαλωματικές λύσεις «δανεικού» προσωπικού που μετακινείται με το ζόρι.

Απαιτούμε:

Άμεσες μόνιμες προσλήψεις ΤΩΡΑ.

Υποχρεωτικές απολυμάνσεις στα λιμάνια με ευθύνη του κράτους.

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση για όλα τα μέτρα βιοασφάλειας.

Κύριε Υπουργέ, Η στρατηγική σας είναι ο συνειδητός στραγγαλισμός ενός ολόκληρου νησιού προς όφελος των λίγων και των ισχυρών της μεταποίησης.

Η ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση είναι εγκληματική και δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων ο Περιφερειάρχης μετέφερε στην κυβέρνηση τα τέσσερα κρίσιμα αιτήματα για αποζημιώσεις και στήριξη
Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα

Την ώρα που η Λέσβος φλέγεται από τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και την καταστροφή της τοπικής οικονομίας, ο Υπουργός Μαργαρίτης Σχοινάς επέλεξε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για... συναντήσεις!
Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου για την επιβίωσή τους

Διαμαρτυρία στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην τοπική παραγωγή και οικονομία
Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου για την επιβίωσή τους
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θέσεις εργασίας σε νέο κατάστημα LC Waikiki στη Μυτιλήνη

Σε πωλήσεις, ταμείο και αποθήκη
Θέσεις εργασίας σε νέο κατάστημα LC Waikiki στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απολυμάνσεις οχημάτων ενόψει της κινητοποίησης

Συνεργείο της Περιφέρειας παρεμβαίνει στο ύψος των Λαμπών Μύλων με τη συνδρομή της Αστυνομίας
Απολυμάνσεις οχημάτων ενόψει της κινητοποίησης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει

Χωρίς επαρκείς κτηνιάτρους, χωρίς ουσιαστική στήριξη, χωρίς καμία σοβαρή πολιτική διαχείρισης των επιπτώσεων από τον αφθώδη πυρετό
Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον της κτηνοτροφίας της Λέσβου

Τυροκόμοι και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί του νησιού συζήτησαν για «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» παρουσία του Αθανασίου
Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον της κτηνοτροφίας της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κι οι τυροκόμοι της Λέσβου στο συλλαλητήριο της Τρίτης

«Διεκδικούμε ένα βιώσιμο μέλλον όπου η τυροκομία και η κτηνοτροφία θα παραμείνουν ζωντανές» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου
Κι οι τυροκόμοι της Λέσβου στο συλλαλητήριο της Τρίτης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δουδωνής: «Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο Βασίλης Χιώτης»

Έτοιμος να καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά του διευθυντή του ΣΚΑΪ 100,3 δηλώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Δουδωνής: «Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο Βασίλης Χιώτης»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η κτηνοτροφία της Λέσβου δολοφονείται από την κυβέρνηση»

Δριμύ κατηγορώ κατά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της κυβερνητικής πολιτικής στην διαχείριση του αφθώδους πυρετού από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
«Η κτηνοτροφία της Λέσβου δολοφονείται από την κυβέρνηση»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μέτρα βιοασφάλειας για το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων

Κοινή ανακοίνωση από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ανεμώτιας, Ερεσού, Καλλονής και Αγίας Παρασκευής
Μέτρα βιοασφάλειας για το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων
ΚΟΣΜΟΣ

Ο χρυσός σε καθοδική τροχιά με φόντο τη Μέση Ανατολή

Η άνοδος του δολαρίου και του πετρελαίου αλλάζει τις προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική της Fed
Ο χρυσός σε καθοδική τροχιά με φόντο τη Μέση Ανατολή