× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Νέα Δυναμική»: Μέτρα τώρα για να σωθεί η κτηνοτροφία της Λέσβου

Προτάσεις στήριξης και αιχμές για καθυστερήσεις στην πρόληψη του αφθώδους πυρετού

Δημοσίευση 27/3/2026

«Νέα Δυναμική»: Μέτρα τώρα για να σωθεί η κτηνοτροφία της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου βρέθηκε η σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο μετά την εμφάνιση κρουσμάτων αφθώδους πυρετού, με την περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυναμική» να καταθέτει δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και να ασκεί κριτική για καθυστερήσεις σε επίπεδο πρόληψης.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαρτίου στη Μυτιλήνη, έπειτα από σχετικό αίτημα, με τους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης να θέτουν ερωτήματα για τις ενέργειες που προηγήθηκαν της εμφάνισης των κρουσμάτων, αλλά και να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων και της τοπικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άμεσες παρεμβάσεις και ενίσχυση υπηρεσιών

Μεταξύ των βασικών προτάσεων που κατατέθηκαν περιλαμβάνεται η άμεση ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με προσωπικό, ακόμη και μέσω έκτακτων λύσεων όπως συμβάσεις με ιδιώτες, αξιοποίηση στρατιωτικών κτηνιάτρων ή μετακινήσεις από άλλες περιοχές. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη μόνιμων προσλήψεων και ενίσχυσης των υποδομών, με σύγχρονο εξοπλισμό και οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη λήψη μέτρων βιοπροστασίας, όπως η δημιουργία απολυμαντικών τάφρων σε βασικά σημεία εισόδου του νησιού και στο οδικό δίκτυο, με δημόσια χρηματοδότηση, ώστε –όπως επισημαίνεται– να μην επιβαρύνονται οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι με το κόστος προστασίας των μονάδων τους.

Αποζημιώσεις και στήριξη της παραγωγής

Η «Νέα Δυναμική» ζητά την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί απώλειες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η οικονομική ενίσχυση δεν αρκεί χωρίς παράλληλη στήριξη για την ανασύσταση των κοπαδιών. Αντίστοιχα, προτείνεται η αποζημίωση των τυροκόμων, καθώς και η λήψη μέτρων για τη διατήρηση της παραγωγής και τη διαχείριση των αποθεμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό κατατίθενται προτάσεις όπως η θεσμική απορρόφηση προϊόντων ΠΟΠ μέσω κοινωνικών δομών, η δυνατότητα διάθεσης αποθεμάτων που έχουν ήδη παραχθεί, αλλά και η ελεγχόμενη μεταφορά γάλακτος εκτός νησιού για επεξεργασία.

Επιπλέον, τίθεται ζήτημα αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και παροχής ζωοτροφών με δημόσια δαπάνη, προκειμένου να στηριχθούν άμεσα οι πληττόμενες εκμεταλλεύσεις.

Κριτική για καθυστερήσεις στην πρόληψη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η τοποθέτηση της παράταξης σε ό,τι αφορά τις προληπτικές ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήδη από το 2025 για την αντιμετώπιση εξωτικών νοσημάτων, οι οποίες –όπως σημειώνεται– δεν εφαρμόστηκαν επαρκώς.

Μεταξύ των ερωτημάτων που τίθενται είναι ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν, αλλά και η μη υλοποίηση προτάσεων για σταθερά σημεία απολύμανσης στο οδικό δίκτυο, παρά τις σχετικές εισηγήσεις των υπηρεσιών.

Ανάγκη για σχέδιο και ευρωπαϊκή στήριξη

Η παράταξη προτείνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κτηνιατρικού εργαστηρίου στη Λέσβο, την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης, καθώς και την ανάπτυξη ενημερωτικής καμπάνιας για την ασφάλεια των προϊόντων, ώστε να περιοριστεί η ζημιά στην αγορά.

Παράλληλα, θέτει ζήτημα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, λόγω της γεωγραφικής θέσης των νησιών και της γειτνίασης με την Τουρκία, ζητώντας την υποβολή αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας και αποζημίωσης.

«Να αποτραπεί η καταστροφή της κτηνοτροφίας»

Κλείνοντας, η «Νέα Δυναμική» τονίζει ότι η κατάσταση απαιτεί άμεσο συντονισμό και ανάληψη ευθυνών, υπογραμμίζοντας ότι η κτηνοτροφία αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.

«Η καταστροφή της κτηνοτροφίας της Λέσβου θα σημάνει την ερήμωση της υπαίθρου και την απώλεια του μόχθου πολλών ετών για εκατοντάδες οικογένειες», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με την παράταξη να ζητά την εξάντληση κάθε δυνατότητας στήριξης ώστε να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στον «αγώνα» για καθαρές θάλασσες η Θερμή

Φοιτητές, Δήμος και εθελοντές ενώνουν δυνάμεις για καθαρότερες θάλασσες
Στον «αγώνα» για καθαρές θάλασσες η Θερμή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στηρίζουν τους κτηνοτρόφους οι μαθητές της Καλλονής

Το 15μελές του ΓΕΛ Καλλονής εκφράζει αγωνία και στηρίζει τη συγκέντρωση της Παρασκευής
Στηρίζουν τους κτηνοτρόφους  οι μαθητές της Καλλονής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Αγαπημένοι μας γείτονες», δράση αλληλεγγύης στη Μυτιλήνη

Εκδήλωση στην Ακαδημία ERGON για τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου
«Αγαπημένοι μας γείτονες»,  δράση αλληλεγγύης στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκληρή επίθεση του ΚΚΕ για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Κάνει λόγο για προδιαγεγραμμένο έγκλημα και ξεκινά περιοδείες σε χωριά του νησιού
Σκληρή επίθεση του ΚΚΕ για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο πλευρό του Συνεταιρισμού της Αντισσας η Papadellis olive oil

Η εταιρεία προχώρησε στη διάθεση ψεκαστήρων απολύμανσης και ειδικών απολυμαντικών, συμβάλλοντας άμεσα στην καθημερινή προσπάθεια των παραγωγών να προστατεύσουν τα κοπάδια τους
Στο πλευρό του Συνεταιρισμού της Αντισσας η Papadellis olive oil
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφυγε ο Ταξιάρχης Κοντός, ένας άνθρωπος που έζησε για τους άλλους

Από το Κεράμι στη βιοπάλη της Αθήνας και ξανά πίσω στη Λέσβο, μια ζωή αφιερωμένη στο ΚΚΕ και στο κίνημα
Έφυγε ο Ταξιάρχης Κοντός, ένας άνθρωπος που έζησε για τους άλλους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων οι γυναίκες της Μυτιλήνης

Κάλεσμα συμμετοχής από τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης στη συγκέντρωση της Παρασκευής 27 Μαρτίου έξω από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στήριξη των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων οι γυναίκες της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν υπάρχει λογική σε όσα γίνονται»

Η πρόεδρος της Κοινότητας Πελόπης μιλά για έλλειψη ενημέρωσης και οικογένειες σε αδιέξοδο
«Δεν υπάρχει λογική σε όσα γίνονται»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντονισμένη παρέμβαση για τον αφθώδη πυρετό ζητά η ΝΔ της Λέσβου

Η οργάνωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συμβολή του κ. Αθανασίου
Συντονισμένη παρέμβαση για τον αφθώδη πυρετό ζητά η ΝΔ της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λένε όχι στις άδικες σφαγές

Μαζική κινητοποίηση στην Πελόπη το πρωί της Πέμπτης
Λένε όχι στις άδικες σφαγές