× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρώτη προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά στη Δυτική Λέσβο!

Μελέτες ύψους 1,15 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθούν λύσεις σε ένα χρόνιο πρόβλημα και να αποφευχθούν μελλοντικές καταστροφές τύπου Εύβοιας

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 11/8/2020

Πρώτη προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά στη Δυτική Λέσβο!

Να δώσει λύση σε μια… πονεμένη ιστορία για το Λεκανοπέδιο Καλλονής επιχειρεί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, που ολοκλήρωσε το σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία είναι απαραίτητο να γίνουν σε μια περιοχή που, όπως επισημαίνει στο «Ν» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στρατής Ζαφείρης, «ανά τρία χρόνια περίπου δημιουργείται πρόβλημα και σχεδόν κάθε πέντε χρόνια βιώνει μεγάλες καταστροφές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αποκαλύπτει το «Ν», ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υπέβαλλε προς τη Διαχειριστική Αρχή μια σειρά από αιτήματα για την ένταξη μελετών, θέτοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα. Συγκεκριμένα, για τους χειμάρρους Αχέρωνα και Ποταμιά στην Καλλονή, αλλά και σε Ταξιάρχη (Παράκοιλα), Μυλοπόταμο (Αγ. Παρασκευή), Πεδής, Αλμυροπόταμο (Λισβόρι) και Λαγκάδα (Βρίσα). Πρόκειται για έργα που θα πραγματοποιηθούν σε θέσεις που παρουσιάζονται κατά καιρούς σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, είτε σε καλλιέργειες και οικισμούς, είτε σε γέφυρες διασταύρωσης με το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών, που ζουν σε κάθε δυνατή νεροποντή με το φόβο μιας καταστροφής.

Αναφερόμενος σχετικά ο κ. Ζαφείρης δηλώνει στο «Ν» πως «πρόκειται αναμφίβολα για ένα δύσκολο έργο, με τον επανασχεδιασμό όλης της Καλλονής, αφού ο χείμαρρος περνάει μέσα από τον οικισμό», προσθέτοντας πως «τώρα που ξεμπλέξαμε με το προσφυγικό, το οποίο απασχόλησε έντονα τον νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου στους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, μπορούμε πλέον να ασχοληθούμε με τα σημαντικά έργα, ειδικά αυτά που θέτουν ύψιστο ζήτημα ασφάλειας των κατοίκων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάσει των εκτιμώμενων στοιχείων, αναμένεται να υλοποιηθούν έργα διευθέτησης  σε μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων, με ανακατασκευή 5 γεφυρών που είναι ανεπαρκείς ως προς τις διατομές τους, ενώ θα διερευνηθεί και η εκτροπή του χειμάρρου Αχέρωνα προς τον χείμαρρο Τσικνιά, στην τοποθεσία Άγιος Γεώργιος, μέσω διώρυγας μήκους 400μ περίπου, με στόχο την οριστική αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων εντός του οικισμού της Καλλονής, λόγω ανεπαρκούς διατομής του επικαλυμμένου χειμάρρου.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υπέβαλλε προς τη Διαχειριστική Αρχή αίτημα χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 1.154.000 ευρώ, προκειμένου να συνταχθούν η υδραυλική μελέτη (723.000 ευρώ), η περιβαλλοντική μελέτη (254.000 ευρώ), η γεωτεχνική μελέτη (80.000 ευρώ), η τοπογραφική μελέτη (65.000 ευρώ) και η γεωλογική μελέτη (32.000 ευρώ).

«Κάνουμε τα βασικά, που είναι απαραίτητα, έστω κι αν είναι δύσκολα», επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Έργων Στρατής Ζαφείρης, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης των έργων –εφόσον δεν προκύψει κάτι συνταρακτικό– την επόμενη πενταετία. «Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια άλλες δημοτικές αρχές απέφευγαν να υλοποιήσουν έργα που υπερέβαιναν την τετραετία. Τα αντιπλημμυρικά είναι έργα βαριά, με δύσκολες μελέτες, που χρειάζονται και την κοινωνική αποδοχή για να υλοποιηθούν. Εμείς όμως σχεδιάζουμε με τέτοια λογική. Έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν για το καλό της κοινωνίας. Γιατί πρέπει.».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες