× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρώτη προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά στη Δυτική Λέσβο!

Μελέτες ύψους 1,15 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθούν λύσεις σε ένα χρόνιο πρόβλημα και να αποφευχθούν μελλοντικές καταστροφές τύπου Εύβοιας

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 11/8/2020

Πρώτη προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά στη Δυτική Λέσβο!
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Να δώσει λύση σε μια… πονεμένη ιστορία για το Λεκανοπέδιο Καλλονής επιχειρεί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, που ολοκλήρωσε το σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία είναι απαραίτητο να γίνουν σε μια περιοχή που, όπως επισημαίνει στο «Ν» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στρατής Ζαφείρης, «ανά τρία χρόνια περίπου δημιουργείται πρόβλημα και σχεδόν κάθε πέντε χρόνια βιώνει μεγάλες καταστροφές».

Όπως αποκαλύπτει το «Ν», ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υπέβαλλε προς τη Διαχειριστική Αρχή μια σειρά από αιτήματα για την ένταξη μελετών, θέτοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα. Συγκεκριμένα, για τους χειμάρρους Αχέρωνα και Ποταμιά στην Καλλονή, αλλά και σε Ταξιάρχη (Παράκοιλα), Μυλοπόταμο (Αγ. Παρασκευή), Πεδής, Αλμυροπόταμο (Λισβόρι) και Λαγκάδα (Βρίσα). Πρόκειται για έργα που θα πραγματοποιηθούν σε θέσεις που παρουσιάζονται κατά καιρούς σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, είτε σε καλλιέργειες και οικισμούς, είτε σε γέφυρες διασταύρωσης με το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών, που ζουν σε κάθε δυνατή νεροποντή με το φόβο μιας καταστροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος σχετικά ο κ. Ζαφείρης δηλώνει στο «Ν» πως «πρόκειται αναμφίβολα για ένα δύσκολο έργο, με τον επανασχεδιασμό όλης της Καλλονής, αφού ο χείμαρρος περνάει μέσα από τον οικισμό», προσθέτοντας πως «τώρα που ξεμπλέξαμε με το προσφυγικό, το οποίο απασχόλησε έντονα τον νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου στους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, μπορούμε πλέον να ασχοληθούμε με τα σημαντικά έργα, ειδικά αυτά που θέτουν ύψιστο ζήτημα ασφάλειας των κατοίκων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάσει των εκτιμώμενων στοιχείων, αναμένεται να υλοποιηθούν έργα διευθέτησης  σε μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων, με ανακατασκευή 5 γεφυρών που είναι ανεπαρκείς ως προς τις διατομές τους, ενώ θα διερευνηθεί και η εκτροπή του χειμάρρου Αχέρωνα προς τον χείμαρρο Τσικνιά, στην τοποθεσία Άγιος Γεώργιος, μέσω διώρυγας μήκους 400μ περίπου, με στόχο την οριστική αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων εντός του οικισμού της Καλλονής, λόγω ανεπαρκούς διατομής του επικαλυμμένου χειμάρρου.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υπέβαλλε προς τη Διαχειριστική Αρχή αίτημα χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 1.154.000 ευρώ, προκειμένου να συνταχθούν η υδραυλική μελέτη (723.000 ευρώ), η περιβαλλοντική μελέτη (254.000 ευρώ), η γεωτεχνική μελέτη (80.000 ευρώ), η τοπογραφική μελέτη (65.000 ευρώ) και η γεωλογική μελέτη (32.000 ευρώ).

«Κάνουμε τα βασικά, που είναι απαραίτητα, έστω κι αν είναι δύσκολα», επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Έργων Στρατής Ζαφείρης, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης των έργων –εφόσον δεν προκύψει κάτι συνταρακτικό– την επόμενη πενταετία. «Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια άλλες δημοτικές αρχές απέφευγαν να υλοποιήσουν έργα που υπερέβαιναν την τετραετία. Τα αντιπλημμυρικά είναι έργα βαριά, με δύσκολες μελέτες, που χρειάζονται και την κοινωνική αποδοχή για να υλοποιηθούν. Εμείς όμως σχεδιάζουμε με τέτοια λογική. Έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν για το καλό της κοινωνίας. Γιατί πρέπει.».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης

Αιτία η βλάβη στον παλαιό κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας της Κρατήγου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη

Η Τροχαία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος
Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους οι τρεις νέοι χώροι αναψυχής που κατασκεύασε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Γέρας
Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη

Έως τις 19 Αυγούστου οι δηλώσεις συμμετοχής – Οι κατηγορίες και όλα τα στοιχεία της διοργάνωσης
Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι

Η ομάδα «Παραμυθοκαμώματα» παρουσιάζει μια παράσταση αφήγησης και μουσικής για μικρούς και μεγάλους
Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα

Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής σε κτίριο που βρίσκεται υπό ανακαίνιση
Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης

Στο σημείο μεταβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις
Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης