× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο κόκκινο οι δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου

Στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη παρουσιάστηκαν οι ελλείψεις προσωπικού στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, η λειτουργία με 50% προσωπικό στην Εισαγγελία και η οριακή κατάσταση στη Λήμνο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/3/2026

Στο κόκκινο οι δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών του νομού Λέσβου και ιδίως η οριακή κατάσταση που διαμορφώνεται στην Περιφερειακή Έδρα Λήμνου τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου και του βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνάντηση συμμετείχε η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Μυρσίνη Γιαννάκα, η οποία κλήθηκε να παρουσιάσει αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στις δικαστικές υπηρεσίες του νησιού. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί με πρωτοβουλία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κ. Σάββα, με βασικό αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την έλλειψη προσωπικού.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Περιφερειακή Έδρα Λήμνου του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, η οποία, όπως επισημάνθηκε, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να μείνει με έναν μόλις επιμελητή. Μία υπάλληλος συνταξιοδοτείται, ενώ δεύτερη έχει ήδη υποβάλει αίτηση μετάθεσης για λόγους συνυπηρέτησης. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, το ζήτημα έχει αναδειχθεί επανειλημμένα, με διαδοχικές παρεμβάσεις και υπομνήματα, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ουσιαστική λύση, παρότι η συγκεκριμένη έδρα εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός ολόκληρου νησιού.

 

Αναλυτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν και για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Εκεί προβλέπονται 20 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων 16 γραμματέων, 3 επιμελητών και 1 πληροφορικής. Σήμερα υπηρετούν μόλις 10 υπάλληλοι, δεν υπάρχει κανένας επιμελητής, ενώ η θέση πληροφορικής παραμένει κενή. Όπως επισημάνθηκε, η υπηρεσία λειτουργεί με το 50% της προβλεπόμενης δύναμης, χωρίς τεχνική υποστήριξη σε μια περίοδο κατά την οποία οι απαιτήσεις της ψηφιακής μετάβασης αυξάνονται διαρκώς. Παράλληλα, η χορήγηση κανονικών αδειών χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δυσχερής έως και αδύνατη, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για αναπλήρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Αντίστοιχα πιεστική είναι η εικόνα και στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Από τις 42 οργανικές θέσεις που προβλέπονται, καλυμμένες είναι οι 24, ενώ 18 παραμένουν κενές. Η υπηρεσία λειτουργεί έτσι με λιγότερο από τα 2/3 της προβλεπόμενης δύναμης, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα αυξημένο όγκο υποθέσεων. Στα δεδομένα που επιβαρύνουν το έργο των υπαλλήλων περιλαμβάνονται ο πληθυσμός της Λέσβου που ανέρχεται σε περίπου 85.000 κατοίκους, οι ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικότητας, οι υποθέσεις προηγούμενων ετών που συνδέονται με τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και οι αυξημένες διοικητικές απαιτήσεις που συνεπάγεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρθηκαν στον Υπουργό, επίκεινται και νέες αποχωρήσεις υπαλλήλων λόγω συμπλήρωσης διετίας και αιτήσεων μετάθεσης, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι στο Πρωτοδικείο, όπως αναφέρθηκε, εργάζονται συστηματικά πέραν του ωραρίου, αναλαμβάνουν την εκπαίδευση νεοδιοριζόμενων συναδέλφων με απώλεια παραγωγικού χρόνου και συχνά αδυνατούν να κάνουν χρήση των αδειών που δικαιούνται. Η συνθήκη αυτή περιγράφηκε ως κατάσταση διαρκούς επαγγελματικής εξουθένωσης και όχι απλώς ως διοικητική δυσχέρεια.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν εκ νέου υπομνήματα και αναφορές του Συλλόγου, καθώς και επιστολές των διοικήσεων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, με αίτημα την άμεση κάλυψη των οργανικών κενών. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκεται η ανακατανομή και προκήρυξη θέσεων με βάση τον πραγματικό όγκο υποθέσεων και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε μια νησιωτική περιοχή.

 

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου επαναφέρει με αυτόν τον τρόπο το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας ότι η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την κοινωνική συνοχή και την εξυπηρέτηση των πολιτών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καλοκαιρινό εργαστήρι γερμανικών για παιδιά 7 ως 10 ετών

Θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές ως την Τετάρτη 1 Ιουλίου
Καλοκαιρινό εργαστήρι γερμανικών για παιδιά 7 ως 10 ετών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ρήξη Αρείου Πάγου ‑ Κοβέσι: Ανοίγει ο δρόμος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το ζήτημα αγγίζει τα όρια μεταξύ εθνικού και ενωσιακού δικαίου και αναμένεται να κριθεί πλέον από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ρήξη Αρείου Πάγου ‑ Κοβέσι: Ανοίγει ο δρόμος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
ΥΓΕΙΑ

Σε εξέλιξη η διερεύνηση για τον θάνατο της 36χρονης γιατρού

Η διοίκηση του νοσοκομείου επιβεβαίωσε ότι η 36χρονη γέννησε υγιές κοριτσάκι στις 19 Ιουνίου και παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές τις επόμενες ημέρες
Σε εξέλιξη η διερεύνηση για τον θάνατο της 36χρονης γιατρού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ανησυχία για αποκλεισμούς στα νησιά από το νέο Εξοικονομώ

Το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου θεωρεί ότι η χρονική προτεραιότητα μετατρέπει ένα πρόγραμμα ενεργειακής πολιτικής σε «διαγωνισμό ταχύτητας»
Ανησυχία για αποκλεισμούς στα νησιά από το νέο Εξοικονομώ
ΥΓΕΙΑ

Και ο Ιατρικός Σύλλογος θρηνεί την απώλεια της Μαγδούλας

«Η παρουσία της ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα ήθους, προσφοράς και ανθρωπιάς»
Και ο Ιατρικός Σύλλογος θρηνεί την απώλεια της Μαγδούλας
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μαθητές από τη Μόρια και τη Μυτιλήνη δημιούργησαν ψηφιακό παιχνίδι

«Απόδραση στον Πολιτισμό» με επίκεντρο την τοπική κληρονομιά
Μαθητές από τη Μόρια και τη Μυτιλήνη δημιούργησαν ψηφιακό παιχνίδι
ΥΓΕΙΑ

Πένθος στην ιατρική κοινότητα της Λέσβου

Βαθιά θλίψη προκαλεί η απώλεια της γιατρού που πέθανε λίγα 24ωρα αφού έφερε στον κόσμο το παιδί της
Πένθος στην ιατρική κοινότητα της Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας στη Μυτιλήνη

Το διήμερο της Αλληλεγγύης Λέσβου φιλοδοξεί να ενώσει φορείς, οργανώσεις και πολίτες σε ένα κοινό δίκτυο συνεργασίας για το Βόρειο Αιγαίο
Διήμερο φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας στη Μυτιλήνη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματισμός δικυκλιστή σε τροχαίο στη Μυτιλήνη

Στο αυτόφωρο ο οδηγός του φορτηγού που ενεπλάκη στο ατύχημα
Τραυματισμός δικυκλιστή σε τροχαίο στη Μυτιλήνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Θλίψη για τον θάνατο 36χρονης γιατρού του ΕΚΑΒ

Παρουσίασε επιπλοκές μετά τη γέννηση του παιδιού της και μεταφέρθηκε αρχικά στην μονάδα εντατικής θεραπείας και στην συνέχεια με αεροδιακομιδή στην Αθήνα
Θλίψη για τον θάνατο 36χρονης γιατρού του ΕΚΑΒ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική ενώνει γενιές στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής

Η Βιολέτα Ίκαρη συμπράττει με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δυτικής Λέσβου σε μια ανοιχτή καλοκαιρινή συναυλία
Η μουσική ενώνει γενιές στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εργαστήριο για τις συλλογικότητες στην Αντισσα

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου
Εργαστήριο για τις συλλογικότητες στην Αντισσα