× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Στον καλό άνθρωπο του Σετσουάν»

Γράφει η ΑθαΝασια Δαφιώτη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/3/2019

«Στον καλό άνθρωπο του Σετσουάν»

Τρέχοντας έφτασα και καθυστερημένη στην παράσταση, βρέθηκα σε ένα θέατρο με τους γνωστούς φίλους του θεάτρου, και μέλη των ερασιτεχνικών ομάδων, αλλά και κόσμο που ήρθε να δει από κοντά γνωστούς ηθοποιούς! Για όποιο λόγο και να είχαν μαζευτεί εκεί , το έργο φάνηκε να τους είχε συνεπάρει!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλήθεια είναι ότι, είναι ένα πολύ δυνατό κείμενο, όπως όλα του Μπρεχτ, άλλωστε! Ετούτο εδώ όμως το ξεχωρίζω! Είναι σαν να έχει συγκεντρώσει όλα τα νοήματα του κόσμου σε ένα του έργο! «Στον καλό άνθρωπο του Σετσουάν», ο Μπρεχτ, μιλά για την δύναμη του έρωτα! Την δύναμη του χρήματος αλλά και τις εργασίας! Της εκμετάλλευσης της καλοσύνης, αλλά και του ανθρώπου από τον άνθρωπο! Το καλό και το κακό μας εαυτό! Το κοινό καλό, αλλά και την διαφθορά! Τα θέλω των γονιών για τα παιδιά τους, ενήλικα αλλά και αγέννητα! Την μητρότητα!

Σε ένα έργο που αν παιζόταν ολόκληρο, όπως παίζεται στην Γερμανία, θα διαρκούσε τεσσεράμισι ώρες! Το κείμενο το σεβαστικέ η συγκεκριμένη θεατρική ομάδα, όπως και το κοινό της! Ευχαριστημένο μου φάνηκε το κοινό φεύγοντας, αλλά και οι ηθοποιοί! Όχι μόνο από την προσέλευση του κοινού, αλλά και από την συμμετοχή και τις αντιδράσεις του! Ήταν ένα ενεργό κοινό!
Η διανομή καλό μελετημένη, τα σκηνικά και τα κοστούμια εξαιρετικά, όπως και οι μουσικές και οι φωτισμοί! Οι ηθοποιοί κάποιοι σε πολλαπλάσιους ρόλους, που τους υπηρετήσαν επάξια! Ηθοποιοί και μουσικοί, αφού τα μουσικά μέρη και τα τραγούδια παίζονταν ζωντανά επί σκηνής από τους ίδιους! Η Πέγκυ Τρικαλιώτη, είχε να ερμηνεύσει έναν δύσκολο ρόλο, διπλό ρόλο! Υπερκινητική, πως αλλιώς θα τα έβγαζε πέρα! Κάποιες στιγμές μπορεί να κούραζε κάπως με την πρίμα φωνή της στην διαπασών, η μόνη παραφωνία της, μα το παρά βλέπω σε σχέση με όλη την ερμηνεία της! Η παράσταση με κέρδισε! Για αυτό και γράφω για αυτήν! Δείτε την!

Με δυο λόγια το θέμα, τρις θεοί ψάχνουν να βρουν άνθρωπο, έναν καλό άνθρωπο, όπως ο δικός μας ο Διογένης! Και τον βρίσκουν στο πρόσωπο μιας καλόψυχης πόρνης, την οποία εκμεταλλεύονται οι συντοπίτες της, ο καθένας με τον τρόπο του! Οι θεοί όμως την ανταμείβουν! Και η ίδια έχει τσαγανό και νου, όχι μόνο καλοσύνη, είναι αγωνίστρια! Τα υπόλοιπα δείτε τα και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα! Αν δεν μπορέσετε, και πέσει τι βιβλίο με το έργο στα χέρια σας, διαβάστε το!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κράτησα τούτο για το κλείσιμο, μας λέει ο συγγραφέας, όπως το θυμάμαι και με δικά μου λόγια σας το μεταφέρω, σε τι χρειάζεται η καλοσύνη και η αγάπη αν δεν μοιράζεται, τι να την κάνεις και εκείνη πόσο θα αντέξει ... 'Αλλο το να επιβιώνεις και άλλο το να ζεις... Σκεφτείτε το!

ΑθαΝασια Δαφιώτη, θεατρολόγος-ηθοποιός

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης