
Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού παραμένει η Βάση των Βρετανών στο Ακρωτήρι της Κύπρου μετά το χθεσινό επιβεβαιωμένο χτύπημα με drone. Λίγο μετά τις 12 το πρωί της Δευτέρας ήχησε ξανά συναγερμός, ενώ απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη.
Παράλληλα το cyprutimes, αναφέρει ότι εκκενώνεται το αεροδρόμιο Πάφου και γειτνιάζουσες περιοχές, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για ύποπτο ιπτάμενο αντικείμενο.
Η επίθεση τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε με μη επανδρωμένο αερόχημα τύπου Shahed, τα οποία μεταφέρουν μέχρι και 50 κιλά εκρηκτικών κιλών, ενώ έχουν εμβέλεια που ξεπερνά τα 2.000 χιλιόμετρα.
Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιβέτ Κούπερ, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Sky News, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι στόχος του πλήγματος ήταν ο διάδρομος προσγείωσης.
«Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες ή λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο, αλλά προφανώς λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα γύρω από τη βάση», ανέφερε.
Πληροφορίες της Cyprus Times από πηγές εντός της βάσης, αναφέρουν ότι τα drones που ρίφθηκαν ήταν περισσότερα, ωστόσο αναχαιτίστηκαν. Το ένα που χτύπησε τη βάση, κατέπεσε στο Hangar του αεροδρομίου. Πρόκειται για μεγάλο υπόστεγο το οποίο χρησιμοποιείται για τη στάθμευση ή συντήρηση αεροσκαφών.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η φωτιά μαινόταν για ώρες και συγκεριμένα περί τις 4 όπως μας αναφέρθηκε.
Από το πρωί, η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι έδωσε τη δυνατότητα στο προσωπικό, η παρουσία του οποίου δεν κρίνεται απαραίτητη, να απομακρυνθεί. Η μεταφορά προσωπικού και των οικογενειών τους από τη βάση γίνεται ως ως «προληπτικό μέτρο», στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας, δήλωσε νωρίτερα η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιβέτ Κούπερ.
Πληροφορίες της Cyprus Times αναφέρουν ότι ήδη κάποια άτομα έχουν απομακρυνθεί, ενώ φορτηγά και λεωφορεία άδεια εισήλθαν στη Βάση πριν από λίγη ώρα προκειμένου να μεταφέρουν εκτός προσωπικό και μέλη των οικογενειών τους.