× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται δικαίωση για τους αυτοδιοικητικούς της Λέσβου που αποπέμφθηκαν λόγω χρεών;

Βγήκαν οι πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνει δημοτικούς συμβούλους από Ρόδο και Ηγουμενίτσα με τεράστια χρέη. Το αιτιολογικό της απόφασης είναι ότι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 26/2/2026

Έρχεται δικαίωση για τους αυτοδιοικητικούς της Λέσβου που αποπέμφθηκαν λόγω χρεών;
' χρόνος ανάγνωσης

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο ζήτημα των εκπτώσεων αιρετών λόγω οφειλών προς δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις, με τις πρόσφατες εξελίξεις στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο να ενισχύουν την αισιοδοξία και για τις εκκρεμείς υποθέσεις της Λέσβου.

Η αφετηρία βρίσκεται στην εφαρμογή του άρθρου 11 του νόμου 4804/2021, όπως εξειδικεύτηκε με την εγκύκλιο 1334/2023 του Υπουργείου Εσωτερικών. Με βάση το πλαίσιο αυτό, αιρετοί σε Δήμους και Περιφέρειες όφειλαν πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν οφειλές άνω των 300 ευρώ προς τον οικείο δήμο ή νομικά του πρόσωπα. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται αυτοδίκαιη έκπτωση, η οποία διαπιστώνεται με πράξη του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Λέσβο οι εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τον Στρατή Γελαγώτη, τον Απόστολο Αλατζά, τον Απόστολο Βαρελτζή, τον πρόεδρο του Λισβορίου καθώς και τον Δημήτρη Βαρβαγιάννη από τον Δήμο Μυτιλήνης. Οι περισσότεροι εξ αυτών προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των διαπιστωτικών πράξεων, με προσωρινές αποφάσεις να τους επιτρέπουν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους έως την οριστική κρίση.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβούλιο της Επικρατείας που αφορούν αυτοδιοικητικούς από τη Ρόδο και την Ηγουμενίτσα. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις εκδικάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2024 και οι αποφάσεις που εκδόθηκαν είναι θετικές για τους προσφεύγοντες, ακόμη και σε περίπτωση οφειλής 9.500 ευρώ προς δημοτική επιχείρηση ύδρευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό των αποφάσεων βασίστηκε στο ότι οι αιρετοί δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως και εγγράφως από την αρμόδια υπηρεσία για τις οφειλές τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τις τακτοποιήσουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Οι προφορικές ειδοποιήσεις δεν κρίθηκαν επαρκείς. Το στοιχείο αυτό θεωρείται κρίσιμο και για τις υποθέσεις της Λέσβου, όπου αρκετοί αιρετοί υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν επίσημη και έγκαιρη ενημέρωση, παρότι τα ποσά σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν 310 ή 450 ευρώ.

Οι υποθέσεις των Χατζηπαναγιώτη, Βαρελτζή και Αλατζά εκδικάστηκαν στις 8 Μαΐου 2025, ενώ η υπόθεση Γελαγώτη εκδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2026. Οι αποφάσεις αναμένονται, με το κλίμα που διαμορφώνεται μετά τις εξελίξεις σε Ρόδο και Ηγουμενίτσα να ενισχύει τις προσδοκίες για θετική έκβαση.

Η διαδικασία προσφυγής, πάντως, έχει σημαντικό οικονομικό κόστος. Όπως αναφέρουν αιρετοί, στην καλύτερη περίπτωση η δαπάνη ανέρχεται σε 3.500 ευρώ, ενώ δεν λείπουν περιπτώσεις όπου ξεπέρασε τις 10.000 ή ακόμη και τις 15.000 ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη δικαστική διεκδίκηση ήταν πολλαπλάσια των ίδιων των οφειλών.

Το ζήτημα αποκτά πλέον ευρύτερη θεσμική διάσταση, καθώς η ουσία της αντιπαράθεσης δεν αφορά μόνο το ύψος των οφειλών αλλά κυρίως την τήρηση των διοικητικών διαδικασιών και την υποχρέωση έγκαιρης και έγγραφης ενημέρωσης των αιρετών. Οι επόμενες αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται να καθορίσουν το τοπίο για το σύνολο της αυτοδιοίκησης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

H Παναγιούδα δίνει αίμα στην 4η εθελοντική αιμοδοσία

Την Κυριακή 22 Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας, με διοργανωτές το σχολείο, τον Σύλλογο Γονέων και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και τη στήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
H Παναγιούδα δίνει αίμα στην 4η εθελοντική αιμοδοσία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

90 Έλληνες ναυτικοί σε 10 πλοία στον Περσικό Κόλπο

Στοιχεία Γκίκα στη Βουλή για την παρουσία ελληνικής σημαίας σε Κόλπο Ομάν και Στενά Ορμούζ – Δυνατότητα αποχώρησης για τα πληρώματα εφόσον το ζητήσουν
90 Έλληνες ναυτικοί σε 10 πλοία στον Περσικό Κόλπο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε γιατρούς και νοσηλευτές του Βοστάνειου

Από την οικογένεια του Γιώργου Λιαμή. Όπως αναφέρεται η φροντίδα δεν περιορίστηκε μόνο στη διάρκεια της νοσηλείας αλλά συνεχίστηκε και αργότερα κατά την παραμονή του ασθενή στο σπίτι
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε γιατρούς και νοσηλευτές του Βοστάνειου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«160.000 πολίτες στις εκλογές συνέδρων του ΠΑΣΟΚ και 40 λεπτά αναμονή στη Μυτιλήνη»

Παρέμβαση Παναγιώτη Δουδωνή, Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1
«160.000 πολίτες στις εκλογές συνέδρων του ΠΑΣΟΚ και 40 λεπτά αναμονή στη Μυτιλήνη»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρέμβαση Βαλσαμίδη για το δρόμο του αεροδρομίου Μυτιλήνης

Με αφορμή το τροχαίο ατύχημα την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυναμική» ζητά να προχωρήσει το έργο του κόμβου καθώς και το έργο της αναβάθμισης του δρόμου Μυτιλήνης - Κρατήγου
Παρέμβαση Βαλσαμίδη για το δρόμο του αεροδρομίου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Και η Λέσβος στο χορό των κινητοποιήσεων των Ταξί τις επόμενες ημέρες

Ξεκινά αύριο 17 Μαρτίου η απεργία των ταξί στη Μυτιλήνη από τις 9 το πρωί. Θα υπάρχουν ταξί ασφαλείας για τα έκτακτα ιατρικά περιστατικά
Και η Λέσβος στο χορό των κινητοποιήσεων των Ταξί τις επόμενες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θετικά τα ύποπτα κρούσματα Αφθώδη πυρετού στη Λέσβο

Δυστυχώς επιβεβαιωθηκαν οι χειρότεροι φόβοι. Κλείνει άμεσα η αγορά της Λέσβου και απαγορεύεται η εξαγωγή ζώων και προϊόντων. Δρομολογείται η σφαγή του κοπαδιού και έλεγχοι 150.000 ζώων
Θετικά τα ύποπτα κρούσματα Αφθώδη πυρετού στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περιφέρειες και Επιμελητήρια συντονίζουν τα επόμενα βήματα για τη γραμμή Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου

Στοίχημα όχι μόνο η θερινή λειτουργία, αλλά η διασφάλιση βιωσιμότητας και για τα επόμενα έτη.
Περιφέρειες και Επιμελητήρια συντονίζουν τα επόμενα βήματα για τη γραμμή Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι πλημμύρες και οι λειψυδρία στο μικροσκόπιο του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

Νέο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προσαρμοσμένο στην ηλικία τους
Οι πλημμύρες και οι λειψυδρία στο μικροσκόπιο του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι πηγές Κρατήγου στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών

Εθελοντική δράση καθαρισμού την Κυριακή με τη συνεργασία φορέων
Οι πηγές Κρατήγου στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Νέα εξόρμηση το Σάββατο 21 Μαρτίου
Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ημερίδα στη Μυτιλήνη για τις πρώιμες ενδείξεις αυτισμού

Και η σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης
Ημερίδα στη Μυτιλήνη για τις πρώιμες ενδείξεις αυτισμού