× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την αναστολή συμβάσεων

Για την ειδική επιδότηση ύψους έως και 534 ευρώ τον μήνα

Δημοσίευση 6/8/2020

Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την αναστολή συμβάσεων
' χρόνος ανάγνωσης

Τη δυνατότητα να θέτουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης έως το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να λάβουν από το κράτος την ειδική επιδότηση ύψους έως και 534 ευρώ τον μήνα, δίνει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους του επισιτισμού, πολιτισμού και αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου πληττόμενου από την πανδημία. Η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Εργασίας, διαπιστώνοντας τις δυσκολίες στην προσαρμογή των επιχειρήσεων στις οικονομικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω των δυσμενών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού, προχωρά σε νέα μέτρα στήριξης που εκτιμάται ότι θα αφορούν περίπου 330.000 εργαζομένους. Με στόχο δε, και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην νέα ΠΝΠ θα υπάρχει διάταξη που θα επιτρέπει την ένταξη περισσότερων εργαζομένων στον μηχανισμό στήριξης της απασχόλησης «Συν-Εργασία».

Αναλυτικά, και σύμφωνα με πρόσφατο νόμο  (ν. 4714/2020) η  δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων επεκτάθηκε και πλέον ισχύει για επιχειρήσεις και εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την προωθούμενη διάταξη από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αυτή η δυνατότητα επεκτείνεται  σε όλες τις επιχειρήσεις που βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών θεωρούνται πληττόμενες, και κυρίως  σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων επισιτισμού, πολιτισμού και αθλητισμού. Ετσι, οι εργοδότες αυτοί θα έχουν την επιλογή για το επόμενο διάστημα και πάντως έως το τέλος Σεπτεμβρίου, να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Το μέτρο της αναστολής συμβάσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πρώτη φορά, σε εργαζομένους που μέχρι σήμερα δεν είχαν τεθεί σε αναστολή, κατά το πρώτο κύμα των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχος του μέτρου είναι  να εξασφαλιστεί η προσαρμογή των επιχειρήσεων αυτών σε εξαιρετικά  δύσκολες οικονομικές συνθήκες με παράλληλη οικονομική στήριξη των εργαζομένων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η σχετική δαπάνη αφορά περίπου 330.000 εργαζομένους, και ανέρχεται σε περίπου 180 εκατ. ευρώ, για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης ύψους έως 534 ευρώ, και σε επιπλέον 110 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για κάθε έναν από τους μήνες  Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Με δεύτερη διάταξη στην ΠΝΠ, το υπουργείο Εργασίας προχωράει σε νέα βελτιωτική κίνηση προκειμένου να «λειτουργήσει» ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία» που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μην προσελκύει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων. Ετσι, ο μηχανισμός, από την υπογραφή της ΠΝΠ και μετά θα  μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους εργαζομένους, με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει ενεργή σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, κατά την ημερομηνία αίτησης της επιχείρησης για ένταξή του στον μηχανισμό. Μέχρι σήμερα, ως προϋπόθεση ίσχυε η ύπαρξη ενεργής σχέσης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την 30ή Μαΐου 2020. Η πρόβλεψη αυτή στην πράξη έθετε εκτός μηχανισμού όλους τους εργαζομένους σε εποχικές επιχειρήσεις που άνοιγαν κατά τους θερινούς μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο και μετά. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν οι νέες προσλήψεις, παράλληλα με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα αποφευχθούν και οι απολύσεις εργαζομένων που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον μηχανισμό εξαιτίας της μεταγενέστερης από την προβλεπόμενη ημερομηνία, πρόσληψής τους.

Καθώς η μάχη κατά της ανεργίας εξελίσσεται σε «μητέρα των μαχών» για την κυβέρνηση, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να ξεπεράσει στο τέλος του χρόνου το 20%, στο υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη, σχεδιάζουν παράλληλα με τις παθητικές πολιτικές στήριξης των πληττόμενων εργαζομένων και ανέργων, μέτρα συγκράτησης της προεξοφλούμενης αύξησης της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ετσι, με στόχο τη δημιουργία 127.000 νέων θέσεων εργασίας, η διοίκηση του ΟΑΕΔ ενεργοποιεί έως το τέλος του έτους 11 νέα προγράμματα και άλλα 7 παλαιά, στα οποία πραγματοποίησε όμως ολικό λίφτινγκ προκειμένου να τα καταστήσει πιο ελκυστικά για τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για  στοχευμένες δράσεις τόσο σε κεντρικές όσο και στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες, προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για τον γενικό πληθυσμό των νέων ανέργων αλλά και προγράμματα που απευθύνονται στοχευμένα σε κλάδους που βρίσκονται στην αιχμή της νέας εποχής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το ΦΕΚ που «φωνάζει» εγκατάλειψη στη Λέσβο

Άγρα, Αντίσσα, Συκαμνέα, Σκουτάρος βλέπουν τα σχολεία τους να υποβαθμίζονται – το Υπουργείο Οικογένειας υπάρχει μόνο στα χαρτιά, χωρίς πολιτικές για να κρατήσουν οι νέοι στα χωριά τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα μείωση των ανέργων στο Βόρειο Αιγαίο τον Ιούλιο

Με ρυθμό 6,19% υποχώρησε ο αριθμός των των εγγεγραμμένων ανέργων στη ΔΥΠΑ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενίσχυση δεσμών Βορείου Αιγαίου – Γαλλίας

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη με τη Γενική Πρόξενο της Γαλλίας στην Αθήνα, παρουσία της επίτιμης Προξένου Λέσβου Σ. Μπαρουτσάκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά στις 25 Αυγούστου το 4ο Φεστιβάλ Χίου

Ακολουθεί όλο το πρόγραμμα
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από την ζωή ο Χρυσόστομος Σταμούλης

Ο Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Αυλαία στη δικαστική έρευνα

Ολοκληρώνεται έπειτα από 30 μήνες - Επίσπευση της παράδοσης των τελικών πορισμάτων ζήτησε ο εφέτης ανακριτής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Χάνεται η νεότητα, η δημοκρατία και τα θεσμικά αντίβαρα της χώρας»

Υποδομές σε ξένα χέρια, Golden Visa που εξαφανίζει την ιδιοκατοίκηση – Ο Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής Χρύσανθος Τάσσης μιλά για εθνική υποχώρηση και κοινωνικό μαρασμό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Είχαμε ενημερώσει για την επικινδυνότητα, αλλά….»

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, Δημήτρης Λιότσιος, αποκαλύπτει ότι εδώ και έναν χρόνο είχαν προειδοποιήσει θεσμικά για την επικινδυνότητα, αλλά οι αρμόδιοι φορείς δεν άκουσαν
ΕΛΛΑΔΑ

Κυνισμός Γεωργιάδη στη Ρόδο

Συγκλονίζει η μαρτυρία γυναίκας που έχασε τον πατέρα της το 2023 λόγω έλλειψης ασθενοφόρου ενώ ο υπουργός της απάντησε ότι «τώρα είμαστε στο 2025»!
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2025: Υποσχέσεις ελαφρύνσεων την ώρα που η ακρίβεια «φουσκώνει» ασταμάτητα τα φορολογικά έσοδα

Η αύξηση των εσόδων δεν οφείλεται στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, αλλά στην αφαίμαξη των καταναλωτών μέσω του ΦΠΑ και των υπόλοιπων φόρων.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο οχηματαγωγά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια τα Ro – Ro «Άγιος Γεώργιος» και «Θαλασσίτης»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Διευκρινήσεις για τα έργα πυροπροστασίας στη Χίο

Το Υπερταμείο εξηγεί το χαρακτήρα του προγράμματος Antinero