
Το Jamon σε φέτες, συσκευασμένο σε δίσκους, συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι της ολόκληρης κοπής, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες καταναλωτικές συνήθειες, παρότι πρόκειται για ακριβότερη μορφή προϊόντος. Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο αλλαντικό της Ισπανίας που κυκλοφορεί σε διάφορους τύπους και ποιότητες. Κορυφαίο θεωρείται το Jamon pata negra το οποίο παράγεται από καθαρόαιμο ιβηρικό χοίρο που έχει τραφεί ελεύθερα με βελανίδια και φυσική βλάστηση στην Ισπανία. Θεωρείται ότι η διατροφή αυτή προσδίδει στο λίπος του υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ. Η ωρίμανση του διαρκεί από 36 ως 48 μήνες, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και τους 60 μήνες.
Το Jamon serrano και το Jamon ibérico είναι πολύ πιο προσιτές οικονομικά επιλογές του διάσημου αλλαντικού και είναι περιζήτητα την περίοδο των Χριστουγέννων, μια εποχή που αποφέρει έως και 70% του ετήσιου κύκλου εργασιών για ορισμένες εταιρείες αλλαντικών. Την ίδια στιγμή, το ποιοτικά ανώτερο Jamon ibérico είναι ελαφρώς φθηνότερο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ οι ποιοτικά χαμηλότερες κατηγορίες του έχουν ακριβύνει.
Οι πωλήσεις συσκευασιών με Jamon σε φέτες έναντι της ολόκληρης κοπής συνεχίζουν να αυξάνονται, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες κατανάλωσης, παρότι πρόκειται για ακριβότερη επιλογή, όπως επισημαίνουν πηγές του κλάδου.
Ένα πακέτο 100 γραμμαρίων φετών ανώτατης κατηγορίας, δηλαδή 100% ibérico από χοίρο που τρέφεται με βελανίδια, φτάνει σε μέση τιμή από 15 έως 26 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των συσκευασιών που αγοράζονται ή αν το κόψιμο γίνεται με μηχανή ή με μαχαίρι. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές αυτές είναι κατά 4-5% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Efeagro.
Η συσκευασία 100 γραμμαρίων Jamon ibérico χοίρου που τρέφεται με βελανίδια 50-75% (κόκκινη σφραγίδα) κοστίζει 11-14 ευρώ, δηλαδή περίπου 4% φθηνότερα από πέρυσι.
Στην αμέσως επόμενη κατηγορία, το cebo de campo (θεωρείται μια ενδιάμεση αλλά ποιοτική κατηγορία, ιδιαίτερα δημοφιλής για καταναλωτές που θέλουν αυθεντικό ιβηρικό ζαμπόν χωρίς το πολύ υψηλό κόστος του bellota), τα πακέτα των 100 γραμμαρίων πωλούνται από 8,5 έως 11,5 ευρώ και είναι κατά μέσο όρο περίπου 3% ακριβότερα σε σχέση με την αρχή της περσινής χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Ένα πακέτο 100 γραμμαρίων της χαμηλότερης κατηγορίας ibérico, του cebo, διατίθεται από 6,5 έως 7,5 ευρώ, με αύξηση που φτάνει έως και 12% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.
Στην Μαδρίτη και σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ισπανίας εύκολα μπορεί να βρει κανείς καλό Jamon ibérico σε ένα Τάπας που θα κόβεται και θα σερβίρεται με σχεδόν τελετουργικό τρόπο μαζί με μια μπύρα.
με πληροφορίες από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Efeagro