
Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία είχαν οι μαθητές του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης, οι οποίοι συμμετείχαν σε δράση υπαίθριας εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωλογίας και Γεωγραφίας. Η δράση έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να βγουν από τη σχολική αίθουσα και να συνδέσουν τη θεωρητική γνώση με το φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Ραλλού Σπανέλλη και εκπαιδευτικούς του σχολείου, επισκέφθηκαν επιλεγμένους γεώτοπους της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και μέσα από βιωματικές δραστηριότητες ανέπτυξαν δεξιότητες παρατήρησης, κατανόησης και επιστημονικής σκέψης. Η επαφή με το πεδίο λειτούργησε ως ζωντανό εργαστήριο, όπου η γεωλογία απέκτησε απτό και κατανοητό περιεχόμενο.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης, οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον Δρ. Ηλία Βαλιάκο, Προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών, Τεκμηρίωσης και Έργων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος παρουσίασε τη γεωλογική εξέλιξη της Λέσβου μέσα από την αφήγηση των γεωτόπων και τα ίχνη που έχουν αφήσει οι φυσικές διεργασίες στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών.
Στο πεδίο, οι μαθητές γνώρισαν τη φυκιότρυπα, έναν εντυπωσιακό παράκτιο γεώτοπο που αποκαλύπτει τη δράση των ρηγμάτων, της θάλασσας και τις παλαιογεωγραφικές συνθήκες της περιοχής. Επισκέφθηκαν τα λιμναία ιζήματα του Μαυροβουνίου, μάρτυρες μιας αρχαίας λίμνης που φωτίζει το γεωλογικό παρελθόν και τις κλιματικές συνθήκες του νησιού, καθώς και την ηφαιστειακή φλέβα Αλυφαντών, ένα χαρακτηριστικό αποτύπωμα των ηφαιστειακών διεργασιών που διαμόρφωσαν το λεσβιακό τοπίο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και τα μεταμορφωμένα πετρώματα της ίδιας περιοχής, τα οποία αποκαλύπτουν βαθύτερες γεωλογικές διεργασίες, όπως και οι θερμές πηγές του κόλπου Γέρας Θέρμα, όπου η ηφαιστειότητα και η τεκτονική συνεχίζουν μέχρι σήμερα να επηρεάζουν το νησί. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο ρήγμα Λάρσου, ένα από τα σημαντικότερα ενεργά γεωλογικά ρήγματα της Λέσβου, που αποκαλύπτει τις δυνάμεις που διαμορφώνουν το Αιγαίο.
Μέσα από την άμεση παρατήρηση των γεωτόπων και των πετρωμάτων, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ιστορία εκατομμυρίων ετών της Λέσβου και κατανόησαν τον τρόπο με τον οποίο οι φυσικές διεργασίες διαμόρφωσαν το νησί στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου, ενισχύοντας τη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον και την επιστημονική γνώση.
Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2251047033 και στην ιστοσελίδα www.lesvosmuseum.gr.