× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για παιδιά που μιλούν για την δύναμη των βιβλίων

Γράφει η Αθανασία Δαφιώτη Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

Δημοσίευση 6/12/2025

Βιβλία για παιδιά που μιλούν για την δύναμη των βιβλίων
' χρόνος ανάγνωσης

Το κορίτσι και η κινητή βιβλιοθήκη, ένα βιβλίο που με συνεπήρε, με μάγεψε! Κείμενο Εουλάλια Κανάλ, εικονογράφηση Σεμπαστία Σέρα, μετάφραση Ιωάννα Καπετάνου, για παιδιά από 5 ετών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μιλά για την ιδιαίτερη δύναμη που έχουν τα βιβλία, να μας ελευθερώνουν και να γκρεμίζουν ως και τοίχους! Μια περιπέτεια που ζούν ένα κορίτσι, και δύο φίλοι, ο αρκούδος και ο κάστορας, που ταξιδεύουν με την κινητή τους βιβλιοθήκη και φυσικά τα βιβλία τους! Βρείτε το, είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει!

Περιγραφή: O Αρκούδος και ο Κάστορας ταξιδεύουν με μια κινητή βιβλιοθήκη, όταν ξαφνικά συναντούν έναν τοίχο από τούβλα που τους εμποδίζει να συνεχίσουν.
Μια ιστορία για τη δύναμη που έχουν τα βιβλία και οι λέξεις να γκρεμίζουν τείχη και να μας δείχνουν τον δρόμο προς την ελευθερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ντροπαλό βιβλίο, κείμενο Μισέλ Φάις, εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη, για παιδιά από 4 ετών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Όπως όλα τα πράγματα θέλουν τον άνθρωπό τους και τον κατάλληλο χειρισμό, έτσι και ένα ντροπαλό βιβλίο! Διαβάζοντας με τα παιδιά τούτο το βιβλίο θα τα βοηθήσετε να μάθουν πως θα φερθούν σε ένα σπάνιο βιβλίο , κυρίως αν αυτό είναι και ντροπαλό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Έχετε δει ποτέ βιβλίο να κρύβεται πίσω από άλλα βιβλία σε βιβλιοθήκες; Να τρυπώνει ανάμεσα σε πουλόβερ, σε κάλτσες και σκουφιά; Να μπαίνει μέσα σε φούρνο, με κίνδυνο να ψηθεί σαν μπιφτέκι ή σε ψυγείο, με κίνδυνο να παγώσει σαν παγωτό; Να χώνεται πίσω από γλάστρες, καναπέδες και ντουλάπες; Να γλιστράει σε χαραμάδες, να πέφτει μόνο του μέσα στη σακούλα των σκουπιδιών; Αυτά κι άλλα απίθανα πράγματα σκαρφίζονται τα ντροπαλά βιβλία για να μην τα καταπιεί η ντροπή τους - μεγάλη, τόσο μεγάλη όσο ένας εξαφανισμένος δεινόσαυρος. Μέχρι να βρεθεί το χέρι που θα τα ξεφυλλίσει, θα τα χαϊδέψει, θα τα μυρίσει, θα τα διαβάσει, το χέρι που θα λύσει τα μάγια της ντροπής...

Η νύχτα των καλικάντζαρων στο βιβλιοπωλείο, χριστουγενιάτικο, της Αθανασίας Δαφιώτη, της γράφουσσας δηλαδή, σε εικονογράφηση του Σπύρου Ζαχαρόπουλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος. Θέμα του, πώς μπορει το βιβλίο και η γνώση να αλλάξει τον τρόπο την ζωή μας, ακόμη και ενός μικρού φιλομαθή καλικάντζαρου! Μέσα από χιουμοριστική ματιά και με πολλά παιχνίδια για να τα χαρεί όλη η οικογένεια, στις γιορτές, μα και μετά από αυτές! Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το πρωί στο βιβλιοπωλείο Book and art, 12 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο Πάπυρος στις 6.00 μμ., στις 18 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο Φωτίου, στις 6.00 μμ., και αλλού, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, που έχει κάτι από τις παλιές αγαπημένες κλασικές χριστουγεννιάτικες ιστορίες φερμένες στο σήμερα, με κεντρικό ήρωα έναν ξεχωριστό μικρό καλικάντζαρο! Ευτυχώς πάντα και παντού υπάρχουν πλάσματα που κάνουν τη διαφορά. Ο ήρωάς μας ανακάλυψε και αγάπησε τα βιβλία, όταν τρύπωσε ένα βράδυ σε ένα στολισμένο βιβλιοπωλείο μαζί με την παρέα του. Μαγεύτηκε από τον κόσμο των βιβλίων τόσο που δεν τον ενδιέφεραν πια οι σκανδαλιές. Ήθελε μόνο να φυλλομετρά τα πολύχρωμα βιβλία, με τις όμορφες ζωγραφιές και τα μαύρα σημαδάκια. Επιθυμούσε όσο τίποτα να μάθει τι έγραφαν, τι εξιστορούσαν. Λέτε να τα κατάφερε τελικά; Και αν ναι, πώς; Ποιοι τον βοήθησαν; Να έγινε άραγε ο πρώτος καλικαντζαροσυγγραφέας ή και καλικαντζαροεικονογράφος, ή ο πρώτος καλικάντζαρος δάσκαλος δείχνοντας σε όλα τα καλικαντζαράκια την τεράστια αξία των βιβλίων στη ζωή μας; Ένα βιβλίο που θα λατρέψουν παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί και βιβλιοπώλες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian

Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου από 12:30 ως 3:30μ.μ. στο εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής tortuguita
Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» του Φεστιβάλ Μολύβου σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το νησί
Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη

Μια όπερα… αλλιώς, για παιδιά την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης

Πρόσκληση συμμετοχής σε σχολεία και ερασιτεχνικές παιδικές και εφηβικές θεατρικές ομάδες για το Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο
Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας

Το έργο του π. Αθανάσιου Γιουσμά κυκλοφόρησε στη ρουμανική γλώσσα και φιλοδοξεί να κάνει ευρύτερα γνωστή την Αγία του τόπου μέσα από αφήγηση και ιστορικά στοιχεία
Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας
ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου «Το φως απέναντι» του Γιώργου Πολυχρόνη

Από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν στο βιβλιοπωλείο Book and Art το Σάββατο 24 Ιανουαρίου και ώρα 18:30
Παρουσίαση του βιβλίου «Το φως απέναντι» του Γιώργου Πολυχρόνη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι «Αποδημητικές ιστορίες» επιστρέφουν στο Θεατράκι των Αστέγων

Μουσικοποιητική παράσταση το Σάββατο 24 Ιανουαρίου
Οι «Αποδημητικές ιστορίες» επιστρέφουν στο Θεατράκι των Αστέγων
ΒΙΒΛΙΟ

Η Αννα Γαλανού στη Μυτιλήνη για το νέο της βιβλίο

Στον «Ν» 99 fm μίλησε η συγγραφέας best seller βιβλίων για τον έρωτα, την έρευνα και τη σημαντική πορεία της έως σήμερα
Η Αννα Γαλανού στη Μυτιλήνη για το νέο της βιβλίο
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικό Κλειδί» για εκατοντάδες μαθητές της Λέσβου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου με συμμετοχή άνω των 700 μαθητών σε σχολεία και πολιτιστικούς χώρους του νησιού
«Μουσικό Κλειδί» για εκατοντάδες μαθητές της Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

H Χρύσα Παπά σε 12 ρόλους στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm, η ηθοποιός περιέγραψε τη Σέρρα ως ένα βαθιά απαιτητικό αλλά αγαπημένο θεατρικό ταξίδι που ανεβαίνει αύριο, Κυριακή
H Χρύσα Παπά σε 12 ρόλους στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης