× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

70 δισ. ευρώ για 7 χρόνια στην Ελλάδα

Ευχαριστημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/7/2020

70 δισ. ευρώ για 7 χρόνια στην Ελλάδα
' χρόνος ανάγνωσης

Ευχαριστημένος εμφανίστηκε σήμερα ο πρωθυπουργός μετά την συμβιβαστική συμφωνία των «27» στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης, έπειτα από σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες στην οποία επικράτησαν οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εύλογο και δίκαιο συμβιβασμός», γιατί, όπως έκρινε, ότι «πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια συμφωνία αρκετά κατώτερη των περιστάσεων ο πρωθυπουργός είδε «μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με ένα προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 έτη ύψους 1,074 τρισ. ευρώ».

Τι υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός

Σε ό,τι αφορά το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας», που θα «διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές. Και βέβαια η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τέσσερα τελευταία εικοσιτετράωρα» υποστήριξε.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε τα εξής: «έχουμε λοιπόν τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Θα το ξαναπώ: δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα.  Αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, τις πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά και δεν έχουμε πρόθεση να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες. Πρέπει να πω, επίσης, ότι τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται τελικά με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020» επισήμανε.

Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο, είπε ότι -παρά τη μείωσή του- πετύχαμε δύο πράγματα. «Πρώτον την αύξηση των πόρων που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής και παράλληλα για τους αγρότες μας παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την ΚΑΠ».

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποζημιώσεις ζητά η παράταξη Χοχλάκα για τους κτηνοτρόφους

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ανάγκη ουσιαστικού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων – Περιφέρειας, Υπουργείου, κτηνιατρικών υπηρεσιών και συνεταιρισμών
Αποζημιώσεις ζητά η παράταξη Χοχλάκα για τους κτηνοτρόφους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι κτηνοτρόφοι της Χίου συμπαραστέκονται στη Λέσβο

«Στις δύσκολες αυτές συνθήκες, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη ουσιαστικών και ρεαλιστικών μέτρων στήριξης»
Οι κτηνοτρόφοι της Χίου συμπαραστέκονται στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απεργία διαρκείας: «Μη βιώσιμο το 90% των πρατηρίων»

Η Ένωση Βενζινοπωλών Λέσβου και ο Σύλλογος Βενζινοπωλών Λήμνου ζητούν τη διόρθωση του ισχύοντος πλαφόν
Απεργία διαρκείας: «Μη βιώσιμο το 90% των πρατηρίων»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι κρίσιμα ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή

Έκκληση για συντονισμό και συνεργασία από τη «Νέα Δυναμική»
Έξι κρίσιμα ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θυελλώδες σκηνικό στο Αιγαίο με ανέμους έως 8 μποφόρ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης καλεί σε αυξημένη προσοχή ενόψει θυελλωδών ανέμων και έντονου κυματισμού
Θυελλώδες σκηνικό στο Αιγαίο με ανέμους έως 8 μποφόρ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέο πολιτικό βήμα στη Λήμνο για τον Παναγιώτη Παρασκευαϊδη

Συνεχίζει ακάθεκτος μετά τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενισχύοντας την παρουσία του στη Μύρινα με τη λειτουργία γραφείου
Νέο πολιτικό βήμα στη Λήμνο για τον Παναγιώτη Παρασκευαϊδη
ΕΛΛΑΔΑ

Σύλληψη Τόμι Όλσεν στη Νορβηγία με ελληνικό ευρωπαϊκό ένταλμα

Ο ακτιβιστής του Aegean Boat Report κρατείται για 1 εβδομάδα ενώ αναμένεται η απόφαση για την έκδοσή του στην Ελλάδα -Το ελληνικό αίτημα έκδοσης βασίζεται σε παλαιότερη δικογραφία του Λιμενικού και προκαλεί αντιδράσεις
Σύλληψη Τόμι Όλσεν στη Νορβηγία με ελληνικό ευρωπαϊκό ένταλμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περιφέρειες και Επιμελητήρια συντονίζουν τα επόμενα βήματα για τη γραμμή Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου

Στοίχημα όχι μόνο η θερινή λειτουργία, αλλά η διασφάλιση βιωσιμότητας και για τα επόμενα έτη.
Περιφέρειες και Επιμελητήρια συντονίζουν τα επόμενα βήματα για τη γραμμή Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα παιδιά δεν είναι αριθμοί

Έντονη παρέμβαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου για την υποβάθμιση του Δημοτικού Κοντοπουλίου και την εγκατάλειψη του Τμήματος Ένταξης παρά τις 5 γνωματεύσεις μαθητών
Τα παιδιά δεν είναι αριθμοί
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν απεργία διαρκείας τα ταξί

«Υπάρχει απογοήτευση και αγανάκτηση από το υπουργείο και από όλη την κυβέρνηση»
Ξεκινούν απεργία διαρκείας τα ταξί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναπτυξιακός διάδρομος στη θάλασσα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Σε τροχιά υλοποίησης η γραμμή Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου μετά τις επαφές στην Αθήνα και το πράσινο φως για χρηματοδότηση και ώριμα έργα
Αναπτυξιακός διάδρομος στη θάλασσα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με συμμετοχή 224 μελών η διαδικασία ανάδειξης συνέδρων του ΠΑΣΟΚ στη Λήμνο

9 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν το νησί
Με συμμετοχή 224 μελών η διαδικασία ανάδειξης συνέδρων του ΠΑΣΟΚ στη Λήμνο