× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Nέα εποχή στη χειρουργική φροντίδα

Ο χειρουργός Ευστράτιος Ζούρος μιλά για τα πρωτόκολλα που επιταχύνουν την ανάρρωση των ασθενών και τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής που εστιάζουν στην ελαχιστοποίηση της σωματικής καταπόνησης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 9/11/2025

Nέα εποχή στη χειρουργική φροντίδα
' χρόνος ανάγνωσης

Με λόγο άμεσο και τεκμηριωμένο, ο γενικός χειρουργός Ευστράτιος Ζούρος μίλησε στον «Ν» 99 fm για τις σημαντικές αλλαγές που φέρνουν οι νέες ιατρικές πρακτικές στη μετεγχειρητική φροντίδα και την ταχύτερη αποκατάσταση των ασθενών. Ο γνωστός Μυτιληνιός γιατρός, που σήμερα υπηρετεί ως διευθυντής κλινικής του Ομίλου ΙΑΣΩ και στρατιωτικός ιατρός στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας, επιστρέφει τακτικά στη Λέσβο, όπου λειτουργεί ιατρείο στον χώρο του Health Spot Λέσβου, συνδυάζοντας επιστημονική εμπειρία και αγάπη για τον τόπο του.

Με αφορμή την πρόσφατη ημερίδα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Επιμελητήριο Λέσβου, ο Ευστράτιος Ζούρος παρουσίασε τις σύγχρονες τεχνικές στη χειρουργική και εξήγησε πώς τα νέα πρωτόκολλα ανάρρωσης μετά από χειρουργείο (ERAS) αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση ακόμη και των πιο απαιτητικών επεμβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ζούρος είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική ογκολογία ήπατος, παγκρέατος, χοληφόρων και παχέος εντέρου και τα τελευταία χρόνια ασχολείται εκτενώς με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική της κύλης. Στην επιστροφή του στη Μυτιλήνη επέλεξε να μιλήσει όχι μόνο σε συναδέλφους, αλλά και στο κοινό, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες για το πώς η σύγχρονη ιατρική μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την εμπειρία του ασθενούς πριν και μετά την επέμβαση.

Η ημερίδα, όπως είπε, επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: τη χρήση τεχνολογίας laser για ανώδυνες και αναίμακτες θεραπείες παθήσεων του προκτού, τις νέες τεχνικές αποκατάστασης της κύλης και τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης, τα οποία ήδη εφαρμόζει στην πράξη με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γιατρός εξήγησε ότι τα πρωτόκολλα αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη ίσως εξέλιξη στη χειρουργική μετά την ελάχιστα επεμβατική τεχνολογία. Αποτελούνται από 20 έως 22 στάδια που εφαρμόζονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση, με στόχο τη μείωση του στρες του οργανισμού και την ταχύτερη επαναφορά του ασθενούς στην καθημερινότητά του. Όπως τόνισε, «ο στόχος δεν είναι να φύγει ο ασθενής πιο γρήγορα από το νοσοκομείο, αλλά να επανέλθει πιο γρήγορα στη φυσιολογική του κατάσταση, χωρίς ταλαιπωρία και επιπλοκές».

Στα χαρακτηριστικά παραδείγματα περιλαμβάνεται η κατάργηση της προετοιμασίας του εντέρου πριν από το χειρουργείο, μια πρακτική που προκαλούσε αφυδάτωση και καθυστερούσε τη λειτουργία του εντέρου. Τα νέα πρωτόκολλα προτάσσουν την άμεση σίτιση και κινητοποίηση του ασθενούς, ακόμη και λίγες ώρες μετά την επέμβαση, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων, θρομβώσεων και επιπλοκών από το αναπνευστικό.

Ο Ζούρος περιέγραψε τη δική του εμπειρία από τη Δανία, όπου εκπαιδεύτηκε δίπλα στον καθηγητή Henrik Kehlet, εμπνευστή των πρωτοκόλλων ERAS. «Εκεί δεν είδα ασθενείς ξαπλωμένους στα κρεβάτια με τηλεοράσεις. Υπήρχαν αίθουσες ψυχαγωγίας και τραπεζαρίες, γιατί ο ασθενής έπρεπε να σηκωθεί, να φάει καθιστός, να κινηθεί. Αυτή η αλλαγή φιλοσοφίας είναι το κλειδί της ανάρρωσης», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων έχει δείξει θεαματικά αποτελέσματα. Οι ασθενείς φεύγουν από το νοσοκομείο 10 έως 15 ημέρες νωρίτερα, με λιγότερο πόνο, χωρίς σωλήνες και καθετήρες, ενώ επιστρέφουν πιο γρήγορα στην καθημερινότητά τους. Ειδικά οι ηλικιωμένοι ασθενείς, ακόμα και μετά από βαριές επεμβάσεις στο πάγκρεας, παρουσίασαν κατά 50% μείωση της νοσηλείας και μικρότερη νοσηρότητα σε σχέση με όσους ακολουθούν παραδοσιακά πρωτόκολλα.

Η επιτυχία, σύμφωνα με τον Ζούρο, δεν είναι μόνο ιατρική αλλά και πολιτισμική. «Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας στους γιατρούς. Οι νέοι χειρουργοί είναι πιο δεκτικοί, γνωρίζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες και βλέπουν ότι η επιστήμη προχωρά», είπε, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή των πρωτοκόλλων δεν είναι πολυτέλεια, αλλά υποχρέωση απέναντι στους ασθενείς».

Η τεχνολογία laser, όπως ανέφερε, δίνει λύση σε παθήσεις του προκτού ανώδυνα και χωρίς φόβο, καταρρίπτοντας τις κακές εμπειρίες των παλαιότερων επεμβάσεων, ενώ η ρομποτική και λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κύλης προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια, λιγότερες υποτροπές και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η νέα εποχή της χειρουργικής δεν είναι μόνο τεχνολογική· είναι πάνω απ’ όλα ανθρώπινη. Στόχος μας είναι ο ασθενής να αναρρώνει γρήγορα, με αξιοπρέπεια και ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ευστράτιος Ζούρος, αφήνοντας το αποτύπωμά του σε μια ιατρική πραγματικότητα που αλλάζει — και που χάρη σε γιατρούς σαν εκείνον, φτάνει πλέον και στα νησιά του Αιγαίου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Λέσβος στο επίκεντρο διεθνούς διαλόγου για την ελιά

Επιστήμονες, παραγωγοί και καινοτομία στο 3ο ELIA Lesvos Confest- Μιλήσαμε με τη Φωτεινή Τιρπιντήρη
Η Λέσβος στο επίκεντρο διεθνούς διαλόγου για την ελιά
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν εξετάσεις, workshops και ομιλίες για τον σακχαρώδη διαβήτη

Μιλήσαμε για τη μεγάλη Διεπιστημονική Ημερίδα που θα φιλοξενήσουν τα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης με τους γιατρούς κ.κ. Μεσσάρη, Νικολάου και την πρόεδρο των διαβητικών, Σμ. Μπουλαζέρη
Δωρεάν εξετάσεις, workshops και ομιλίες για τον σακχαρώδη διαβήτη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Επιμνημόσυνη δέηση για τον Καραβόγιαννο

Την Κυριακή 24 Μαΐου στο Πάρκο Καραπαναγιώτη από τον Σύλλογο Πελοποννησίων Λέσβου «Ο Μωριάς»
Επιμνημόσυνη δέηση για τον Καραβόγιαννο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη με κάνναβη στη Μυτιλήνη

Πραγματοποιήθηκαν έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε σπίτια που χρησιμοποιούσε
Συνελήφθη με κάνναβη στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μήνυμα ετοιμότητας από την άσκηση «Δια Πυρός»

Η περιοχή της Αμαλής επιλέχθηκε λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας και του ιστορικού πυρκαγιών
Μήνυμα ετοιμότητας από την άσκηση «Δια Πυρός»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Καταιγιστική νίκη για την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Σαρωτική επικράτηση στις εκλογές των δασκάλων και νηπιαγωγών της Λήμνου και ισχυρή παρουσία στη ΔΟΕ
Καταιγιστική νίκη για την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέες διεθνείς διακρίσεις για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ξεχώρισαν μέλη ΔΕΠ στην αξιολόγηση του Research.com
Νέες διεθνείς διακρίσεις για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το πανηγύρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αναβίωσε στη Θερμή

Η ιστορία, τα έθιμα και οι μαρτυρίες που συνοδεύουν τη σημαντικότερη γιορτή του χωριού
Το πανηγύρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αναβίωσε στη Θερμή
ΑΓΟΡΑ

Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα σχολεία χρειάζονται ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους και ουσιαστική στήριξη

Η Ένωση Γονέων Μυτιλήνης επαναφέρει τις προτάσεις της προς το Υπουργείο Παιδείας
Τα σχολεία χρειάζονται ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους και ουσιαστική στήριξη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πολλά “θα”, αλλά χωρίς ουσιαστική στήριξη για τους κτηνοτρόφους»

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για την επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
«Πολλά “θα”, αλλά χωρίς ουσιαστική στήριξη για τους κτηνοτρόφους»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα εποχή για τα σχολεία του Ιππείου

Αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων στο Γυμνάσιο και Λύκειο της περιοχής -Υπογράφηκε το έργο ενεργειακής αναβάθμισης
Νέα εποχή για τα σχολεία του Ιππείου