
Καλά πληροφορημένες πηγές του «Ν» αναφέρουν πως διευθυντικά στελέχη μεγάλων ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο επαφών με στελέχη κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Λέσβου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το γάλα του νησιού οι πρώτοι που έδειξαν ενδιαφέρον ήταν στελέχη του Ομίλου Σαράντη και της γαλακτοβιομηχανίας Βαλμά. Άλλες επιχειρήσεις, με παρουσία στο νησί από τα προηγούμενα χρόνια, θα προσπαθήσουν να διευρύνουν τις συνεργασίες τους, ώστε να απορροφήσουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος τη φετινή χρονιά.
Άλλες τυροκομικές επιχειρήσεις, επίσης από την ηπειρωτική Ελλάδα, επιδιώκουν τη σύναψη αποκλειστικής συνεργασίας με τοπικές τυροκομικές μονάδες. Δεν ζητούν δηλαδή να προμηθευτούν γάλα απευθείας από τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, αλλά επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις τοπικές μονάδες μεταποίησης, προκειμένου να μειώσουν το κόστος μεταφοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτού του τύπου, οι συνεργασίες φαίνεται πως βρίσκονται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Οι γαλακτοβιομηχανίες από την ηπειρωτική Ελλάδα ουσιαστικά αξιοποιούν τα δίκτυα πωλήσεων που διαθέτουν εντός και εκτός της χώρας, ενώ οι τοπικές γαλακτοβιομηχανίες αξιοποιούν την παραγωγική τους βάση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Λέσβου διεκδικούν τη βελτίωση των τιμών του πρόβειου και γίδινου γάλακτος. Στόχος τους είναι η τιμή του πρόβειου γάλακτος να ανέβει στα 1,45 ως 1,50 ευρώ ανά κιλό, δηλαδή σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα του 2023. Την ίδια στιγμή, στην ηπειρωτική Ελλάδα ακούγονται τιμές παραγωγού έως και 1,70 ευρώ ανά κιλό για το πρόβειο γάλα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή κάποια συμφωνία.