
Τον φετινό Οκτώβριο στους ελαιώνες της Λέσβου αντηχούσαν οι ήχοι από τα αλυσοπρίονα αντί για τα ελαιοραβδιστικά. Οι μόλις 16 ίντσες βροχής το βροχομετρικό έτος 2024 – 2025 και τα πέντε συνεχή χρόνια ανομβρίας αποτέλεσαν τη βασική αιτία της εξαιρετικά χαμηλής ανθοφορίας και καρπόδεσης την περασμένη άνοιξη. Σε όλα αυτά προστίθενται οι περιορισμένες καλλιεργητικές φροντίδες αλλά και η μεγάλη ποσότητα ασυγκόμιστου καρπού που έμεινε ως το τέλος της άνοιξης πάνω στα δέντρα.
Η φετινή χρονιά είναι χαμένη για τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, με τον όγκο παραγωγή να εκτιμάται μόλις σε 3.000 – 3.500 τόνους. Κι αυτό ήταν κάτι που έγινε γνωστό από πολύ νωρίς. Όσοι συνεχίζουν την καλλιέργεια των ελαιώνων τους επέλεξαν να ξεκινήσουν με φθινοπωρινά κλαδέματα ώστε να προετοιμάσουν τα δέντρα για τα επόμενα χρόνια.
Λίγα ήταν τα ελαιοτριβεία που φέτος ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις αρχές Οκτωβρίου και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη δυτική Λέσβο όπου κυρίαρχη παραγωγική δραστηριότητα είναι η κτηνοτροφία των αιγοπροβάτων. Σε αυτές τις περιοχές η συγκομιδή του καρπού γίνεται πάντα νωρίς, για να έχει ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει το άρμεγμα των προβάτων.
Στην ανατολική Λέσβο, όπου κυριαρχεί η ελαιοκαλλιέργεια, ελάχιστοι είναι αυτοί που ξεκίνησαν τη συγκομιδή εντός του Οκτωβρίου. Οι βροχές του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου ήταν η αιτία, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν από τις λιγοστές ελιές που θα έχουν φέτος να πετύχουν καλύτερη απόδοση σε λάδι.
Απογοητευτικές είναι οι τιμές του ελαιολάδου. Με απογοήτευση βλέπουν οι παραγωγοί της Λέσβου τις τιμές στη Λακωνία και τη Μεσσηνία να διαμορφώνονται στα 7,85 και 5,30 ευρώ ανά κιλό για τα πρώτα φρέσκα ελαιόλαδα. Ελαιοπαραγωγοί που επικοινώνησαν με το «Ν» αναφέρουν πως οι τιμές παραγωγού για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα 0,3 βαθμών στα τέλη Οκτωβρίου ξεκινούν από τα 3,90 και φθάνουν έως τα 4,10 ευρώ το κιλό. Για τα παρθένα ελαιόλαδα η τιμή παραγωγού ξεκινά από τα 3,45 ευρώ ανά κιλό για την εσοδεία 2025 – 2026 και πέφτει στα 3,35 ευρώ ανά κιλό για την εσοδεία 2024 – 2025.
Πρόκειται για τιμές που δεν καλύπτουν ούτε τα ελάχιστα κόστη παραγωγής. Γι’ αυτό και οι παραγωγοί μαζεύουν μόνοι τους τις ελιές, χωρίς την πρόσληψη εργατών γης.
Μεγάλο προβληματισμό δημιουργούν τα νέα κυβερνητικά μέτρα που ουσιαστικά ποινικοποιούν την πώληση χύμα ελαιολάδου, καθώς και η υποχρεωτική δήλωση του όγκου παραγωγής, αλλά και τα ψηφιακά δελτία αποστολής.
Τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία όλων των ελαιοτριβείων του νησιού. Ωστόσο το μέλλον της ελαιοκομίας και των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου δείχνει να είναι πιο ζοφερό από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν.