× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο προσανατολισμός λείπει από τα σχολεία, έρχεται… στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης

Ημερίδα της Ενωσης Γονέων το Σάββατο με τον Κωνσταντίνο Κότιο με «είσοδο ελεύθερη για όλη τη Λέσβο» τονίζει ο Π. Λύμπος

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 3/10/2025

Ο προσανατολισμός λείπει από τα σχολεία, έρχεται… στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα παιδιά –ανεξαρτήτως σχολείου ή δήμου– και τους γονείς τους απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Λύμπος, ενόψει της ημερίδας «5+1 μυστικά για τις σπουδές και την αποδοτική μελέτη», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, στις 5 μ.μ., στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης. Καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής είναι ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού της εταιρείας Labora, Κωνσταντίνος Κότιος, ο οποίος βρέθηκε στη Μυτιλήνη ειδικά για την εκδήλωση.

Οι δύο φιλοξενούμενοι μίλησαν στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και στην εκπομπή «Ανθέων 99» για την αξία του επαγγελματικού προσανατολισμού σήμερα, την πραγματικότητα της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των εφήβων και τον ρόλο της οικογένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλουμε να ανοίξουμε δρόμους για τα παιδιά»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παναγιώτης Λύμπος εξήγησε γιατί η Ένωση επέμεινε να φέρει στη Μυτιλήνη τη Labora: «Παρακολουθώ τη δουλειά τους και βλέπω επαγγελματισμό και δομή· δίνουν πλήρη στοιχεία για σχολές και κατευθύνσεις, ανοίγουν δρόμους που πολλοί/ές δεν γνωρίζαμε. Σε μια περίοδο που η υπηρεσία επαγγελματικού προσανατολισμού έχει αποψιλωθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θέλουμε να κάνουμε πράγματα για τα παιδιά και τους γονείς».

Ο ίδιος τόνισε πως η Ένωση έχει ήδη απευθυνθεί στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας στελέχωση των σχετικών δομών, με επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό: «Μέχρι να υπάρξει απάντηση, εμείς παίρνουμε πρωτοβουλίες. Θέλω όλα τα παιδιά να είναι παρόντα το Σάββατο. Δεν βλέπουμε δήμους και διαχωρισμούς· η πρόσκληση είναι για όλους και όλες».

Από πού ξεκινά η επιλογή σπουδών; «Από το ποιοι/ες είμαστε»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κωνσταντίνος Κότιος περιέγραψε τη φιλοσοφία της Labora: «Όταν γύρω μας όλα αλλάζουν, πιάνουμε το πιο σίγουρο: το ποιοι είμαστε. Χρησιμοποιούμε τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού σε δύο άξονες –την προσωπικότητα και τη σύνδεσή της με επαγγελματικούς τομείς. Οι τομείς μπορεί σε δέκα χρόνια να αλλάξουν μορφή· ο πυρήνας της προσωπικότητάς μας όμως μάς καθοδηγεί σταθερά».

Ως καταλληλότερη ηλικία για ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα, προτείνει «από Γ’ Γυμνασίου έως Α’ Λυκείου, ανάλογα με το παιδί. Σημασία έχει να ανοίξει η συζήτηση και ο/η μαθητής/μαθήτρια να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά του/της: σε τι είναι καλός/ή και σε τι όχι».

Ποια ερώτηση βοηθά περισσότερο τους γονείς; «Όχι “τι θέλεις να σπουδάσεις”, αλλά “υπάρχει κάτι που σου αρέσει;”. Και για το κλείδωμα δύσκολων επιλογών, δουλεύουμε με το υποθετικό σενάριο του ίδιου μισθού σε κάθε εργασία: “αν πληρωνόσουν το ίδιο σε όλα, ποιο επάγγελμα θα διάλεγες;” Έτσι αποσύρονται στερεότυπα και άγχη της αγοράς, και αναδεικνύεται η έλξη προς το αντικείμενο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τεχνολογία, προσοχή και μελέτη: «Όχι δαιμονοποίηση – σωστή χρήση»

Με σαφήνεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σχέση των εφήβων με τις οθόνες: «Η τεχνολογία είναι εργαλείο. Το TikTok και τα γρήγορα ερεθίσματα μάς εκπαίδευσαν στην ταχύτητα και στο συνεχές “ντοπάρισμα”. Αυτό επηρεάζει την προσοχή και τον ύπνο. Στη μελέτη, το κινητό δίπλα –ακόμη κι αν απλώς “βζζι”– μπορεί να μας βγάλει από τη ροή. Η επιστήμη λέει ότι χρειαζόμαστε 7 έως 23 λεπτά για να επανέλθουμε. Άρα οργανώνουμε εμείς τα διαλείμματά μας, δεν αφήνουμε τις ειδοποιήσεις να τα ορίζουν».

Ο Κότιος υπογράμμισε πως δεν προτείνει απότομα «κοψίματα»: «Δεν λέμε “κλείσε τα πάντα γιατί πας Γ’ Λυκείου”. Λέμε, χρησιμοποίησέ τα με μέτρο και με επίγνωση».

Τεχνητή νοημοσύνη και νέες ευκαιρίες

Στο ραδιόφωνο αναδείχθηκε και το πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την εκπαίδευση και την εργασία: «Η γνώση υπάρχει πλέον παντού· το παιχνίδι δεν είναι να θυμόμαστε παπαγαλιστί, αλλά να επιλέγουμε, να συνδυάζουμε και να εφαρμόζουμε. Η τεχνητή νοημοσύνη μάς δίνει ταχύτητα, αλλά θέλει σωστή χρήση. Όσοι/ες μείνουν εκτός, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός συνολικά».

Παρέθεσε μάλιστα παραδείγματα εφαρμογών που “γεφυρώνουν” κλασικά ενδιαφέροντα με την τεχνολογία: «Αναλυτές δεδομένων στη γεωργία, αισθητήρες στην παραγωγή, ανάλυση απόδοσης στον αθλητισμό. Αν αγαπάς το ποδόσφαιρο και τη φυσικοθεραπεία, μπορείς να γίνεις αναλυτής δεδομένων ομάδας. Το ζητούμενο είναι: ποιο τρένο θα πάρεις, με βάση αυτό που είσαι».

Ο ρόλος της οικογένειας: «Συζήτηση, όχι κήρυγμα»

Στο ερώτημα πώς «κερδίζουμε» την προσοχή των εφήβων, ο Κότιος ήταν ξεκάθαρος: «Να είμαστε πιο κοντά στην πραγματικότητά τους. Όχι να γίνουμε συνομήλικοί τους, αλλά να ανοίγουμε σταθερά συζητήσεις για όσα τους ενδιαφέρουν και για όσα βλέπουν. Όσο περισσότερο μιλάμε με σεβασμό, τόσο καλύτερη εικόνα αποκτούμε –και ως γονείς και ως πολίτες».

«Αξιοποιήστε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου: «Τα τμήματά του είναι οργανωμένα και εξωστρεφή. Η επικοινωνία μας ήταν άμεση, οι πόρτες ανοίγουν, γίνονται δράσεις όπως οι “Μεσογειακές Βραδιές Ερευνητή”. Τα παιδιά αξίζει να μπαίνουν στα εργαστήρια, να βλέπουν από κοντά», είπε ο ομιλητής, με τον Παναγιώτη Λύμπο να προσθέτει: «Η τοπική κοινωνία οφείλει να είναι παρούσα, να συνδέεται με το πανεπιστήμιο σε κάθε ευκαιρία».

Πρακτικά της εκδήλωσης

Η ημερίδα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης με θέμα «5+1 μυστικά για τις σπουδές και την αποδοτική μελέτη» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, στις 5 μ.μ., στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για μαθητές/τριες και γονείς από όλη τη Λέσβο.

Ο Παναγιώτης Λύμπος έκλεισε με μια απλή έκκληση: «Να έρθετε. Αφορά τα παιδιά – με ή χωρίς τον γονιό τους. Είναι μια ευκαιρία να “ανοίξουν τα μάτια”, να πάρουν κατευθύνσεις που θα τους βοηθήσουν πραγματικά».

Και ο Κωνσταντίνος Κότιος συμπλήρωσε: «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, ξεκινάμε από το ποιοι/ες είμαστε. Από εκεί, βρίσκουμε το τρένο που μας ταιριάζει».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος υποδέχεται για πρώτη φορά μια μεγάλη προσκοπική συνάντηση

Περίπου 200 ενήλικα στελέχη από Ελλάδα και Κύπρο στη Μυτιλήνη στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου για την 77η Πανελλήνια Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους
Η Λέσβος υποδέχεται για πρώτη φορά μια μεγάλη προσκοπική συνάντηση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας

Συμμετέχουσες στο Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών ύψωσαν πανό ενάντια στο μίσος, την ώρα που οι τουρκικές αρχές εντείνουν τις συλλήψεις, τις διώξεις ακτιβιστών και τις εφόδους σε οργανώσεις
Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής

Φέρεται να αφαίρεσε περίπου 2.700 ευρώ, πορτοφόλι και δύο τραπεζικές κάρτες
Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια

«Η σεξουαλική υγεία αποτελεί μέρος της συνολικής μας υγείας και δεν είναι ταμπού» τονίζει στο «Ν» ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Γιώργος Μπανταβάνης, μιλώντας για πρόληψη, εμβολιασμό κατά του HPV και τα μεγάλα κενά ενημέρωσης
HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου

Ένας 28χρονος φέρεται να επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα με ξένο έγγραφο – Αναζητείται ακόμη ένας 42χρονος.
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού καλεί παιδιά, νέους, γονείς και φίλους την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο
Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»

Η ομαδική δημιουργία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου είχε διακριθεί στον πανελλαδικό διαγωνισμό He Art of Europe – Η βράβευση θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

Μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη μέσα από ψηφιακά μέσα και διαδραστικά παιχνίδια – Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης
Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων

Συνελήφθη και 16χρονος στο αεροδρόμιο – Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον ακόμη τρία άτομα
18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων