× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα βάσανα... του Αρμού ανέρχονται σε 244.000 ευρώ

Οι σωρευμένες ζημιές της πρώτης διετίας λειτουργίας του Οργανισμού αποτελούν σημαντικό πρόβλημα και επισημαίνονται από τον ορκωτό ελεγκτή

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/10/2025

Τα βάσανα... του Αρμού ανέρχονται σε 244.000 ευρώ
' χρόνος ανάγνωσης

Ο ισολογισμός του 2024 του Αρμού, του Αναπτυξιακού Οργανισμού που έχουν δημιουργήσει οι Δήμοι Δυτικής Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, δόθηκε στη δημοσιότητα. Η χρήση έκλεισε με οριακά κέρδη μετά από φόρους 6.082 ευρώ (13.991 ευρώ το 2023). Τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του 2021 και 2022 ο Οργανισμός είχε δημιουργήσει ζημιές. Στο τέλος του 2024 οι ζημιές ήταν 244.680,65 ευρώ και η καθαρή θέση του 55.319,35 ευρώ. Δηλαδή τα ίδια κεφάλαια του Οργανισμού είχαν υποχωρήσει κάτω από το 50% του καταβεβλημένου κεφαλαίου και λίγο πάνω από το 1/10. Το κατατεθειμένο μετοχικό κεφάλαιο ήταν 300.000 ευρώ. Ο κύκλος εργασιών του Οργανισμού το 2024 ήταν 440.000 ευρώ και το 2023 396.000 ευρώ.


«Εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 2 επί των οικονομικών καταστάσεων, στην οποία γίνεται αναφορά ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων έχει καταστεί μικρότερο του ½ του καταβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Όπως αναφέρεται στη σημείωση 2, το γεγονός αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της» σημειώνει ο ορκωτός ελεγκτής του Οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο Οργανισμός, σύμφωνα με την έκθεση του Δ.Σ., άρχισε να λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2021 και η πιστοποίηση καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έγινε στις 13 Ιουλίου 2022. «Επομένως, δεν είχαμε εντός της πρώτης διαχειριστικής χρήσης ουσιαστική λειτουργία της εταιρείας με την ανάληψη κάποιων προγραμμάτων, μελετών ή δραστηριοτήτων, κάτι το οποίο εν μέρει επηρεάστηκε και λόγω της πανδημίας του Covid-19, η οποία υπήρχε ακόμη και στην προπροηγούμενη χρήση του 2022, και επηρέασε αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη, η οποία σε επίπεδο χώρας ήταν άκρως ικανοποιητική αλλά χωρίς την πανδημία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη και θα υπήρχε διάχυσή της σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, γεγονός που έγινε εμφανές στην προηγούμενη χρήση του 2023. Παρά τις δυσκολίες, η εταιρεία ανέλαβε στην ελεγχόμενη χρήση σημαντικές προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους-μετόχους της εταιρείας αλλά και με άλλους φορείς. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα έσοδά της δεν είναι ακόμη ικανά να καλύψουν τις σωρευμένες ζημιές της. Είναι, όμως, γεγονός ότι η κλεισμένη χρήση του 2024 είναι κερδοφόρος, δημιουργώντας αισιοδοξία για το μέλλον της εταιρείας, κάτι που προκύπτει και από τις μέχρι τώρα αναληφθείσες συμβάσεις. Σημειώνεται επίσης ότι σιγά-σιγά και σταθερά η εταιρεία συνεχίζει μέσω της κερδοφορίας της να μειώνει τις σωρευμένες ζημιές της» σημειώνει το Δ.Σ. του Οργανισμού.

Ο Αρμός, όπως και δεκάδες άλλοι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί σε όλη τη χώρα, δημιουργήθηκαν για να υποστηρίξουν τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών. Δεν έχουν στόχο το κέρδος, αλλά να λύσουν προβλήματα στην παραγωγή έργων που προκύπτουν από την υποστελέχωση των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Οι επιλογές που έχουν ο Αρμός, δηλαδή οι Δήμοι Δυτικής Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές του είναι δύο. Η πρώτη είναι να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η δεύτερη είναι αυτή που περιγράφεται στην έκθεση του Δ.Σ., δηλαδή να αναλαμβάνει προγράμματα και δράσεις και από αυτά να προκύπτει ένα μικρό κέρδος που κάθε χρόνο θα μειώνει σταδιακά τις ζημιές. Όμως η επισήμανση που κάνει ο ορκωτός ελεγκτής —«ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της»— είναι στην ουσία μια προτροπή να γίνει αύξηση κεφαλαίου.Σε κάθε περίπτωση, την απάντηση στο πώς θα λυθεί το ζήτημα θα τη δώσει η γενική συνέλευση του Οργανισμού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με έργα, λογοδοσία και σχέδιο πορεύεται ο Δήμος Μυτιλήνης

Η ομιλία Χριστόφα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έδωσε το στίγμα της δημοτικής πολιτικής
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και έντονο κρύο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία -Πού αναμένονται χιόνια
ΧΩΡΙΑ

Επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος προκαλούν προβλήματα υδροδότησης στο Πλωμάρι

Βλάβες σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις σε Μεγαλοχώρι, Παλαιοχώρι, Μελίντα και περιοχές του οικισμού
ΧΩΡΙΑ

Ζημιές στο οδόστρωμα της Εφταλούς

Υποχωρήσεις της ασφάλτου στον δρόμο προς Μόλυβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διατηρητέος ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Γκρέτσας

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πλωμάρι από τη Δευτέρα

Έναρξη εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ στο πλακόστρωτο από τη Λέσχη Βενιαμίν έως το κατάστημα Παύλου Κουβαρά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αεροπλάνο έφθασε έως τη Λέσβο και επέστρεψε στην Αθήνα

Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό επιφύλασσαν οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τοποθέτηση της Κομνηνάκα για το νομοσχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Σφοδρή κριτική του ΚΚΕ για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους τις πιέσεις για σιωπή στα στρατόπεδα και τις διώξεις στρατιωτικών και φαντάρων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πολλά τα μποφόρ και την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο

Συστάσεις από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή θαλάσσιων δραστηριοτήτων
ΧΩΡΙΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για νέα παιδική χαρά στον Πλακάδο Γέρας

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης περιλαμβάνει και τις παιδικές χαρές σε Μεσαγρό και Σκόπελο
ΧΩΡΙΑ

Κίνδυνος στον δρόμο Πλωμαρίου‑Μεγαλοχωρίου από ανεπιτήρητα άλογα

Έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιες αρχές αυξημένη προσοχή καλούνται να δείξουν οι οδηγοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρεμβάσεις ουσίας στις σχολικές υποδομές του Δήμου Μυτιλήνης

Μετά το 9ο Δημοτικό και τον Χάλικα σειρά έχει το σχολικό συγκρότημα Αγίας Φωτεινής