× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανθρωποι ξυπνήστε, ο πλανήτης απειλείται»!

Στο 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης υπερασπίζονται τους πιγκουίνους -Γράφει η ΑΝΝΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/6/2020

«Ανθρωποι ξυπνήστε, ο πλανήτης απειλείται»!

Τον Ιανουάριο του 2020, ένας νέος μαθητής ήρθε να γραφτεί στο 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης. Ένας μαθητής αλλιώτικος που έφτασε από χώρα μακρινή. Είναι ο Puffin ο μικρός πιγκουίνος που μαζί με φίλους του, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του την Ανταρκτική και την οικογένειά του. Οι τελευταίες φωτιές στην Αυστραλία και οι καπνοί που έφτασαν μέχρι την Ανταρκτική, δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στους πιγκουίνους. Οι στάχτες που έπεσαν από τον ουρανό βρώμισαν το χιόνι και δυσκόλεψαν τα παιχνίδια τους, ο καπνός έτσουζε τα μάτια τους και δυσκόλευε την αναπνοή τους. Οι μικροί πιγκουίνοι που έπαιζαν αμέριμνοι, αισθάνθηκαν την απειλή να τους πλησιάζει και ο φόβος κυρίευσε τις καρδιές τους. Κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και αναρωτήθηκαν, τα σπίτια τους αλλά και οι ζωές τους βρίσκονταν σε κίνδυνο. Χωρίς δεύτερη σκέψη πήδησαν στο παγοθραυστικό πλοίο που εμφανίστηκε μπροστά τους. Έπρεπε να ταξιδέψουν σε όλον τον κόσμο και να ενημερώσουν τους ανθρώπους γι’ αυτά που συνέβαιναν στη χώρα τους. Έπρεπε να βρουν βοήθεια και υποστήριξη αμέσως. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η μεγάλη και δύσκολη αποστολή της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης και κάθε ένα από αυτά αποβιβάστηκε σε διαφορετικό λιμάνι. Ο Puffin, αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης και με χαρά τον υποδεχτήκαν οι μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης. Το σχολείο επισκέφτηκε και ο καπετάνιος του πλοίου που τα μετέφερε και περιέγραψε στα παιδιά πως μαζί με το πλήρωμά του, βοήθησαν τα πιγκουινάκια να ξεφύγουν από το βρώμικο περιβάλλον της Ανταρκτικής.
Μ’ αυτή την ιστορία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή που υλοποιείται ταυτόχρονα σε 7 νηπιαγωγεία, 3 ελληνικά, 2 τούρκικα, 1 ισπανικό και 1 πολωνικό μέσα από την εκπαιδευτική πλατφόρμα etwinning. Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων παίρνοντας αφόρμηση από τις τελευταίες φωτιές στην Αυστραλία, σχεδίασαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αλλαγή του κλίματος που θεωρείται η πιο σοβαρή περιβαλλοντική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο πλανήτης μας. Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια, μέσα σε ένα κλίμα δράσης και διερεύνησης να αρχίσουν τα παιδιά να κατανοούν την αλληλεξάρτηση ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον και να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που ουσιαστικά βοηθάει τον άνθρωπο είναι ταυτόχρονα θετικό και για το περιβάλλον. Τα παιδιά θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους, θα αποκτήσουν νέες εμπειρίες, θα υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές φιλικές στο περιβάλλον μας, έμψυχο και άψυχο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης ενημερώθηκαν για τη ζωή των πιγκουίνων, τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες τους, μέσα από video και βιβλία. Έπαιξαν παιχνίδια γλώσσας και μαθηματικών με ήρωες πιγκουίνους. Ζωγράφισαν πιγκουίνους και κατασκεύασαν αφίσα για τα δικαιώματά τους. Κατασκεύασαν πιγκουίνους από άχρηστα υλικά, διάβασαν παραμύθια και ιστορίες με πρωταγωνιστές πιγκουίνους. Έφτιαξαν έναν μεγάλο χάρτινο πιγκουίνο τον οποίο ταΐζουν με χάρτινα ψαράκια. Ο μαθητής που θα τον ταΐσει τα περισσότερα, θα παραλάβει στο τέλος της χρονιάς το βραβείο του οικολόγου. Παράλληλα υλοποιήθηκαν δραστηριότητες για τη γνώση και την κατανόηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, την «κουβέρτα» γύρω από τη γη, τις καθημερινές δραστηριότητες που συμβάλλουν στη δημιουργία του και επηρεάζουν το κλίμα στον πλανήτη. Τα παιδιά παρακολούθησαν τα video: «Περιβάλλον και Pollution», φτιαγμένο από τους μαθητές του 2ου Λυκείου Βριλησσίων και το «Energy, let’s save it», της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάζουν με όμορφο και απλό τρόπο το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπισή του από την πολιτεία, τους υπαίτιους, τους πολίτες. Με δραστηριότητες δραματοποίησης οι μαθητές, κατανόησαν αβίαστα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα έμαθαν τρόπους συμπεριφοράς που θα οδηγήσουν στη μείωσή του.

Για τις απόκριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να ντυθούν πιγκουίνοι και μαζί με τον φίλο τους Puffin να διαδηλώσουν με κεντρικό σύνθημα: «ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΞΥΝΠΗΣΤΕ, Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ». Τα παιδιά έγραψαν και άλλα συνθήματα σε πλακάτ: «Όχι πλαστικά», «Όχι πετρέλαιο στη θάλασσα», «Αλλάξτε συμπεριφορά όχι το κλίμα», «Θέλουμε πίσω το σπίτι μας», τα οποία κράταγαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. Ο καιρός δε βοήθησε για να βγουν και να διαδηλώσουν στους δρόμους αλλά η εφευρετικότητα των παιδιών έφτιαξε φυλλάδια τα οποία με την πρώτη ευκαιρία θα μοιραστούν εκτός σχολείου.

Ο Puffin, το μικρό πιγκουινάκι που ήρθε από την Ανταρκτική, αποφάσισε να επισκεφτεί και τα σπίτια των μαθητών για να γνωρίσει τις οικογένειές τους. Μέσα στη βαλίτσα που κουβαλάει, έχει παιχνίδια για να παίξει με τα παιδιά και τις οικογένειές τους και ένα τετράδιο όπου κάθε οικογένεια θα γράψει τη συνέχεια της ιστορίας του, όπως εκείνη τη φαντάζεται. Στη βαλίτσα του μεταφέρει επίσης ερωτηματολόγιο για την καταγραφή του οικολογικού αποτυπώματος που αφήνει ο καθένας από μας.

Οι μικροί μαθητές είναι οι αυριανοί πολίτες του πλανήτη μας και ευτυχώς για μας τους μεγάλους, ευαισθητοποιούνται πολύ περισσότερο σε θέματα περιβάλλοντος. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι βρίσκονται σε ηλικίες που διαμορφώνουν στάσεις και συμπεριφορές τις οποίες θα κρατήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους και έχουμε την υποχρέωση να τους καθοδηγήσουμε στη διαμόρφωση σωστών και φιλικών προς το περιβάλλον συμπεριφορών. Το μέλλον τους διακυβεύεται και θα κληθούν να ζήσουν σ’ έναν κόσμο κατεστραμμένο από τους ίδιους τους γονείς του.

Η κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει την πόρτα μας, είναι κατάσταση μη αναστρέψιμη και είμαστε όλοι συμμέτοχοι στο παγκόσμιο αυτό πρόβλημα. Οι επιλογές μας λίγες αλλά όχι ανύπαρκτες.

Ας ενημερωθούμε, ας κατανοήσουμε και ας συνειδητοποιήσουμε τον τρόπο που οι συνήθειες μας επιβαρύνουν το περιβάλλον και τις ίδιες μας τις ζωές.

Ας ξεκινήσουμε αλλάζοντας μικρές καθημερινές συμπεριφορές, ας σβήσουμε τα φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε, ας κατεβάσουμε τον θερμοστάτη του καλοριφέρ, ας μονώσουμε τα σπίτια μας, ας κάνουμε οικονομία στο νερό, ας, ας, ας, ας αφήσουμε τα παιδιά να μας δείξουν τον δρόμο, ξέρουν καλύτερα.

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ