× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξεκίνησε η δίκη για τη ρατσιστική «Κρυπτεία»

Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τον βανδαλισμό του μνημείου στη μνήμη των ναυαγών προσφύγων

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/6/2020

Ξεκίνησε η δίκη για τη ρατσιστική «Κρυπτεία»
' χρόνος ανάγνωσης

Ξεκίνησε την Τετάρτη και συνεχίζεται την Παρασκευή στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη σχετικά με την οργάνωση «Κρυπτεία», η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη του βανδαλισμού του μνημείου στη Θερμή, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια.

Εκτός από τον βανδαλισμό, μεταξύ άλλων η ρατσιστική οργάνωση δικάζεται για την επίθεση στα γραφεία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (σ.σ. οργάνωση που παρέχει νομική στήριξη), αλλά και για την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αφγανού προσφυγόπουλου, που είχε κληρωθεί σημαιοφόρος στο σχολείο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχει καταγράψει κατά τα έτη 2017 - 2018 περιστατικά επιθέσεων από την εν λόγω οργάνωση κατά φορέων της κοινωνίας των πολιτών που είναι μέλη του Δικτύου (εμπρησμός, απειλές, εξύβριση) καθώς και τον βανδαλισμό στη Θερμή.

Τα περισσότερα από τα ανωτέρω περιστατικά συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο ενώ στο σχετικό βούλευμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απόπειρα εμπρησμού από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και συγκεκριμένα κατά της Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων, ηθική αυτουργία για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση και αντίστοιχα βαριά σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απειλή κατ’ εξακολούθηση καθώς και δημόσια υποκίνηση σε βία και μίσος κατ’ εξακολούθηση. Με βάση το βούλευμα, στις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις αναγνωρίζεται το ρατσιστικό κίνητρο. Οι Οργανώσεις και μέλη του Δικτύου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HIAS, μέλη του Δικτύου, έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση θυμάτων της  υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάληψη της ευθύνης

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η «Κρυπτεία» ανέλαβε τηλεφωνικά την ευθύνη μιλώντας στη συντάκτρια, τότε εργαζόμενη τοπικής εφημερίδας, όταν άγνωστος δήλωσε ότι «η “Εθνικιστική Οργάνωσις” Κρυπτεία, και συγκεκριμένα η Ενωμοτία Μυτιλήνης της Κρυπτείας αναλαμβάνει την ευθύνη για το γκρέμισμα του μνημείου στη Θερμή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οργάνωση «Welcome 2 Europe» έφτιαξε το μνημείο στη Θερμή το 2013 στη μνήμη του πολύνεκρου ναυαγίου του Δεκεμβρίου του 2012. Ήταν η εποχή που το νησί μας βίωσε το πρώτο από τα σοκ που θα επακολουθούσαν. Θυμόμαστε ακόμα να τρέχουμε οι δημοσιογράφοι στις ακτές και να βλέπουμε σορούς σε μαύρες πλαστικές σακούλες. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Μαρίλη Στρουξ, είχε δηλώσει γι’ αυτή την ντροπή: «Με τη μαύρη μπογιά, απλώς επέστρεψαν την μπογιά πάνω τους, και στις μαύρες ψυχές τους». Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο τόπο για το μνημείο; Για να τιμήσουν τους ψαράδες που αθόρυβα όλο το διάστημα διέσωσαν πρόσφυγες.

Οι ψαράδες είχαν αναφέρει ότι στο χωριό λειτουργούσε ο πρώτος πυρήνας της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής: «Θυμόμαστε ακόμα τον παγωμένο χειμώνα στα τέλη του 2012. Βοηθούσαμε να βγάλουμε τις σορούς από τα βράχια. Μόνο όταν έχει ζήσει κανείς κάτι τέτοιο μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει. Ζήσαμε και ζούμε ακόμα ιστορία που δεν πρέπει να την ξεχάσουμε. Θλιβόμαστε για τη βαρβαρότητα που επέδειξαν στο μνημείο»

Το τελευταίο μνημόσυνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 25 Οκτωβρίου 2017, πενήντα περίπου άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον κόλπο της Θερμής σε μια τελετή μνήμης για τους θανάτους στα σύνορα της Ευρώπης. Αναμεσά τους βρέθηκαν οι επιζήσασες του ναυαγίου της 23 Απριλίου 2017 στα βόρεια του νησιού, αλλά και οι άνθρωποι που τους έσωσαν τη ζωή. Η τελετή αυτή μνήμης πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2013 και οργανώνεται από το δίκτυο Welcome to Europe. «Από το 2013, όταν ξεκινήσαμε αυτή τη τελετή μνήμης, κάθε χρόνο συγκεντρωνόμαστε εδώ και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας ότι δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρις ότου σταματήσουν οι θάνατοι. Και το κάναμε σε αυτό το σημείο, δίπλα στους ψαράδες, για να τους ευχαριστήσουμε που αθόρυβα σώζουν τόσο κόσμο, καθημερινά. Τόσα χρόνια το σέβονταν όλοι.», πρόσθεσε η κ. Στρουξ.

Η τελετή έγινε ξανά στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Ονόματα και ιστορίες

Όσα τα ονόματα των πνιγμένων στο μνημείο που βεβηλώθηκε, τόσες και οι τραγικές ιστορίες τους που μας διηγήθηκε η κ. Στρουξ. Ένας 12χρονος από τη Συρία ζούσε στην Αθήνα. Επέστρεψε στη χώρα του για να παραβρεθεί σε κηδεία συγγενούς του. Όμως δεν μπορούσε να επιστρέψει νόμιμα και πνίγηκε στην προσπάθειά του να φτάσει στη Λέσβο. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ