× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξεκίνησε η δίκη για τη ρατσιστική «Κρυπτεία»

Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τον βανδαλισμό του μνημείου στη μνήμη των ναυαγών προσφύγων

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/6/2020

Ξεκίνησε η δίκη για τη ρατσιστική «Κρυπτεία»
' χρόνος ανάγνωσης

Ξεκίνησε την Τετάρτη και συνεχίζεται την Παρασκευή στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη σχετικά με την οργάνωση «Κρυπτεία», η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη του βανδαλισμού του μνημείου στη Θερμή, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια.

Εκτός από τον βανδαλισμό, μεταξύ άλλων η ρατσιστική οργάνωση δικάζεται για την επίθεση στα γραφεία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (σ.σ. οργάνωση που παρέχει νομική στήριξη), αλλά και για την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αφγανού προσφυγόπουλου, που είχε κληρωθεί σημαιοφόρος στο σχολείο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχει καταγράψει κατά τα έτη 2017 - 2018 περιστατικά επιθέσεων από την εν λόγω οργάνωση κατά φορέων της κοινωνίας των πολιτών που είναι μέλη του Δικτύου (εμπρησμός, απειλές, εξύβριση) καθώς και τον βανδαλισμό στη Θερμή.

Τα περισσότερα από τα ανωτέρω περιστατικά συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο ενώ στο σχετικό βούλευμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απόπειρα εμπρησμού από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και συγκεκριμένα κατά της Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων, ηθική αυτουργία για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση και αντίστοιχα βαριά σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απειλή κατ’ εξακολούθηση καθώς και δημόσια υποκίνηση σε βία και μίσος κατ’ εξακολούθηση. Με βάση το βούλευμα, στις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις αναγνωρίζεται το ρατσιστικό κίνητρο. Οι Οργανώσεις και μέλη του Δικτύου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HIAS, μέλη του Δικτύου, έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση θυμάτων της  υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάληψη της ευθύνης

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η «Κρυπτεία» ανέλαβε τηλεφωνικά την ευθύνη μιλώντας στη συντάκτρια, τότε εργαζόμενη τοπικής εφημερίδας, όταν άγνωστος δήλωσε ότι «η “Εθνικιστική Οργάνωσις” Κρυπτεία, και συγκεκριμένα η Ενωμοτία Μυτιλήνης της Κρυπτείας αναλαμβάνει την ευθύνη για το γκρέμισμα του μνημείου στη Θερμή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οργάνωση «Welcome 2 Europe» έφτιαξε το μνημείο στη Θερμή το 2013 στη μνήμη του πολύνεκρου ναυαγίου του Δεκεμβρίου του 2012. Ήταν η εποχή που το νησί μας βίωσε το πρώτο από τα σοκ που θα επακολουθούσαν. Θυμόμαστε ακόμα να τρέχουμε οι δημοσιογράφοι στις ακτές και να βλέπουμε σορούς σε μαύρες πλαστικές σακούλες. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Μαρίλη Στρουξ, είχε δηλώσει γι’ αυτή την ντροπή: «Με τη μαύρη μπογιά, απλώς επέστρεψαν την μπογιά πάνω τους, και στις μαύρες ψυχές τους». Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο τόπο για το μνημείο; Για να τιμήσουν τους ψαράδες που αθόρυβα όλο το διάστημα διέσωσαν πρόσφυγες.

Οι ψαράδες είχαν αναφέρει ότι στο χωριό λειτουργούσε ο πρώτος πυρήνας της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής: «Θυμόμαστε ακόμα τον παγωμένο χειμώνα στα τέλη του 2012. Βοηθούσαμε να βγάλουμε τις σορούς από τα βράχια. Μόνο όταν έχει ζήσει κανείς κάτι τέτοιο μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει. Ζήσαμε και ζούμε ακόμα ιστορία που δεν πρέπει να την ξεχάσουμε. Θλιβόμαστε για τη βαρβαρότητα που επέδειξαν στο μνημείο»

Το τελευταίο μνημόσυνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 25 Οκτωβρίου 2017, πενήντα περίπου άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον κόλπο της Θερμής σε μια τελετή μνήμης για τους θανάτους στα σύνορα της Ευρώπης. Αναμεσά τους βρέθηκαν οι επιζήσασες του ναυαγίου της 23 Απριλίου 2017 στα βόρεια του νησιού, αλλά και οι άνθρωποι που τους έσωσαν τη ζωή. Η τελετή αυτή μνήμης πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2013 και οργανώνεται από το δίκτυο Welcome to Europe. «Από το 2013, όταν ξεκινήσαμε αυτή τη τελετή μνήμης, κάθε χρόνο συγκεντρωνόμαστε εδώ και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας ότι δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρις ότου σταματήσουν οι θάνατοι. Και το κάναμε σε αυτό το σημείο, δίπλα στους ψαράδες, για να τους ευχαριστήσουμε που αθόρυβα σώζουν τόσο κόσμο, καθημερινά. Τόσα χρόνια το σέβονταν όλοι.», πρόσθεσε η κ. Στρουξ.

Η τελετή έγινε ξανά στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Ονόματα και ιστορίες

Όσα τα ονόματα των πνιγμένων στο μνημείο που βεβηλώθηκε, τόσες και οι τραγικές ιστορίες τους που μας διηγήθηκε η κ. Στρουξ. Ένας 12χρονος από τη Συρία ζούσε στην Αθήνα. Επέστρεψε στη χώρα του για να παραβρεθεί σε κηδεία συγγενούς του. Όμως δεν μπορούσε να επιστρέψει νόμιμα και πνίγηκε στην προσπάθειά του να φτάσει στη Λέσβο. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό

Εκδήλωση το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Elysion με παρουσίαση του κοινωνικού έργου της Οργάνωσης
Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φοιτήτριες και φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για βιώσιμα νησιά-Νέες ιδέες για το μέλλον των νησιών από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη