× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το μετέωρο βήμα της ΑΔΕΛ

Παρέμβαση της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Δημοτικής Εταιρίας του Δήμου Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/6/2020

Το μετέωρο βήμα της ΑΔΕΛ

Συνάντηση με τα στελέχη της ΑΔΕΛ Α.Ε, τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της για τη λειτουργία της εταιρείες είχε η παράταξη «Με πυξίδα τον Πολίτη» με επικεφαλής την κ. Εριφύλη Χιωτέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως αποτέλεσμα της συνάντησης η παράταξη έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα ανακοίνωση:

Δέκα μήνες μετά την ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου Μυτιλήνης από την νέα Δημοτική Αρχή η ΑΔΕΛ η Αναπτυξιακή  Δημοτική Εταιρία του Δήμου Λέσβου, δεν έχει καταφέρει ακόμα να βγει από τις περιπέτειες στις οποίες την έσυραν οι λανθασμένοι χειρισμοί του  Δημάρχου Μυτιλήνης και που οδήγησαν στο κλείσιμό της στις 30 Οκτωβρίου το 2019.

Συγκεκριμένα, με δύο λανθασμένες εισηγήσεις στις 4/10/2019 και στις 25/10/2019 τις οποίες μετά από παρέμβαση της παράταξης μας (στις 24/10/2019 αποστείλαμε στο δήμαρχο δυτικής Λέσβου κ. Βέρρο και στο Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Κύτελη,  όπου επισημαίναμε το λανθασμένο των εισηγήσεων) αναγκάστηκαν να αποσύρουν ,έχοντας όμως ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις στις 1/02/2020 δηλαδή τρεις μήνες μετά το κλείσιμό της κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της  που προήλθε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της . Μια διαδικασία την οποία αν είχαν ακολουθήσει από το Σεπτέμβριο του 2019,  η ΑΔΕΛ δε θα βρισκόταν σήμερα  σ’ αυτή τη δυσχερή θέση.

Η επίγνωση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει μια αναπτυξιακή εταιρία στην αναπτυξιακή πορεία ενός τόπου και η αγωνία μας για το μέλλον της ΑΔΕΛ μας οδήγησαν σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΔΕΛ Συμεών Χαραλάμπους και το διευθύνοντα Σύμβουλο Σωτήρη Μαρινάτο. Μέσα από μια διεξοδική συζήτηση που έγινε  σε κλίμα ειλικρίνειας και ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων, αναδύθηκαν μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΑΔΕΛ πολλά από τα οποία είναι συνέπεια των παραπάνω άστοχων ενεργειών που προαναφέραμε.

Είναι αλήθεια πως εξαιτίας αυτών των χειρισμών ο κ. Χαραλάμπους και ο κ. Μαρινάτος βρίσκονται μπροστά σε τετελεσμένα τα οποία αδυνατούν να διαχειριστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και συγκεκριμένα:

- Το κλείσιμο της ΑΔΕΛ  οδήγησε σε σοβαρή  απώλεια εισοδημάτων καθώς μια εταιρία που δεν υφίσταται δεν μπορεί να εισπράξει ενοίκια, πολλά από τα οποία δεν έχουν πληρωθεί από τον Οκτώβριο, δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί στα δικαστήρια και να διεκδικήσει αποζημιώσεις που δικαιούται. 

- Συνέπεια αυτής της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και αναβολών λόγω κορονοϊού είναι πως το σφαγείο του Σκοπέλου παραμένει κλειστό με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να ξοδεύονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέσαμε λοιπόν στον πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο τον προβληματισμό μας για:

- Την αύξηση της εισόδου στην Πλαζ στα δυο ευρώ σε μια περίοδο που το εισόδημα των  συμπολιτών μας  πλήττεται σοβαρά και ζητήσαμε να επανεξετάσουν το θέμα.

- Ζητήσαμε να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες  ώστε να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης και στον «Κήπο» που σήμερα παρουσιάζουν μια θλιβερή εικόνα.

- Την μέριμνά τους ώστε να αφαιρεθούν οι ανεμογεννήτριες από τη Κουτσουμπάρα.

- Την αξιοποίηση του ξενοδοχείου Νησιώπη στο Σίγρι

- Την αξιοποίηση του κάμπινγκ του Μολύβου

- Τον εκσυγχρονισμό  των θερμών λουτρών της Εφταλούς.

Επιπλέον, αυτή τη χρονική στιγμή, φαίνεται πως η διαδικασία αποχώρησης των Δήμων από την διαδημοτική ΑΔΕΛ και η δημιουργία  ξεχωριστών αναπτυξιακών εταιριών σε κάθε Δήμο, προϋποθέτει  εκκαθάριση που σημαίνει ότι οι εκκαθαριστές υποχρεούνται  να ρευστοποιήσουν την περιουσία της ΑΔΕΛ Α.Ε., δηλαδή τα Θέρμα Κόλπου Γέρας, οικόπεδο 2.674 τ.μ,  όλα τα ακίνητα των Θερμοπηγών που βρίσκονται μέσα στο οικόπεδο αυτό, ένα  ελαιόκτημα πέντε στρεμμάτων  δίπλα στις Θερμοπηγές.

Κατά την ρευστοποίηση των παραπάνω ακινήτων κατά την άποψή μας,  διακινδυνεύεται η απώλεια αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Φοβόμαστε  πως αυτό  αποτελεί επικίνδυνη λύση  που  πρέπει να αποφευχθεί,  ώστε  να  μην  χαθεί  η  Δημοτική Περιουσία.  Η άλλη λύση που μαθαίνουμε πως έχει προκριθεί από την Διοίκηση του Δήμου είναι κάποια νομοθετική ρύθμιση, ώστε η ΑΔΕΛ να έχει μοναδικό μέτοχο τον Δήμο Μυτιλήνης. Αφού δυστυχώς ούτε σε αυτό το θέμα δεν μπόρεσαν  μέχρι τώρα, να συνεργαστούν οι δύο δημοτικές αρχές, κατά τη γνώμη μας μπορεί να προωθηθεί τροποποίηση της παραγράφου 7 του άρθρου 156 του Νόμου 4.600 του 2019, ώστε να μην είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εκκαθάριση της ΑΔΕΛ, αλλά να είναι δυνατή η αποχώρηση του ενός εταίρου, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο εμπορικό δίκαιο περί Ανώνυμων Εταιρειών.

Η δική μας άποψη  είναι πως οι δύο δημοτικές αρχές πρέπει να συνεννοηθούν και να προχωρήσουν με κοινή ΑΔΕΛ. Στο κάτω -  κάτω για την ανάπτυξη του τόπου πρόκειται!

Αν πάλι δεν μπορούν ίσως η νομοθετική ρύθμιση(κάτι που φαίνεται αρκετά δύσκολο και σίγουρα χρονοβόρο) είναι μια λύση.

Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που έχουν προκύψει από τους ανεύθυνους και λανθασμένους χειρισμούς της Δημοτικής αρχής για την ΑΔΕΛ, αλλά έχουμε χρέος να επισημάνουμε πως με τους ρυθμούς που ακολουθούνται μια αναπτυξιακή εταιρία που παραδόθηκε χωρίς χρέη και με ταμειακό υπόλοιπο γύρω στα 35.000 ευρώ κινδυνεύει να οδηγηθεί σε οικονομικό και διοικητικό αδιέξοδο και αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε κανενός είδους αναπτυξιακό σχεδιασμό.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»