× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Την Δευτέρα το τελευταίο αντίο στον Νίκο Περέλη

Πανελλήνια συγκίνηση προκαλεί η απώλεια του μεγάλου Μυτιληνιού θεατράνθρωπου

Δημοσίευση 28/9/2025

Την Δευτέρα το τελευταίο αντίο στον Νίκο Περέλη
' χρόνος ανάγνωσης

Οι συγγενείς και οι φίλοι του σκηνοθέτη, συγγραφέα και ηθοποιού Νίκου Περέλη θα πουν το τελευταίο αντίο στον εκλιπόντα τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, στις 4:00 το απόγευμα, στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απώλεια του μεγάλου Μυτιληνιού θεατράνθρωπου, σε ηλικία 85 ετών, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση. Ο Νίκος Περέλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1940. Το 2010, σε ειδική εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης, του απονεμήθηκε το μετάλλιο της Πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με δασκάλους τον Άγγελο Τερζάκη, τον Σωκράτη Καραντινό, τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Τάκη Μουζενίδη, τον Λυκούργο Καλλέργη, τον Στέλιο Βόκοβιτς και τον Αιμίλιο Χουρμούζιο.
Συνέχισε σπουδές στο Πανεπιστήμιο LAVAL του γαλλόφωνου Καναδά (Γαλλικά – Θέατρο) και παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια σε πολλές χώρες (1970-1977).

Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν (1965) και την ίδια χρονιά δημιούργησε, μαζί με τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη, το Θέατρο Νέας Ιωνίας, από το οποίο αποχώρησε αμέσως, για λόγους που αναφέρει στο βιβλίο του «Ο Κώδικας της Μάσκας» (εκδόσεις Προσκήνιο, 2010).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1968, μαζί με τον σκηνοθέτη Νίκο Παπαδάκη, δημιούργησε τη θεατρική ομάδα «Κύκλος» και παρουσίασε το έργο του Ίρβιν Σω «Ένας πόλεμος πριν από πολλούς πολέμους» στο Θέατρο Βεργή. Το 1970 ανέβασε σε θέατρο της Πλάκας το έργο του Μρόζεκ «Στριπ-τηζ». Και τα δύο θέατρα έκλεισε η λογοκρισία της δικτατορίας του Παπαδόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1971 έφυγε για το Κεμπέκ, όπου σπούδασε, δίδαξε και σκηνοθέτησε, σε συνεργασία με την αδελφή του Ρένα Περέλλη-Κοντογιάννη, τακτική καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο LAVAL.

Το 1973-1974 πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη σκηνοθεσία στο Θέατρο του Κονσερβατουάρ του Κεμπέκ, με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Σαρτρ. Παράλληλα συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Centreville (Μόντρεαλ), όπου έκανε εκπομπές με Ποίηση, Θέατρο και πολιτικά σχόλια. Την ίδια περίοδο οργάνωσε και σκηνοθέτησε αντιδικτατορική παράσταση με Έλληνες φοιτητές (Πανεπιστήμια McGill και Quebec) αλλά και με Καναδούς φοιτητές, συμβάλλοντας στη δημιουργία ελληνοκαναδικού θεάτρου στο γκέτο του ελληνισμού στο Μόντρεαλ («Theatre Populaire de l’Ave. du Parc»).

Αναλυτικά για το έργο του Νίκου Περέλη διαβάστε εδώ


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Αδεσποτάκια στο γραφείο του Δημάρχου

Από την αρχή του έτους ολοκληρώθηκαν 363 υιοθεσίες ζώων συντροφιάς
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συλλογή υπογραφών ενάντια στη δομή της Βάστριας

Η οργάνωση Community Peacemaker Teams - Aegean Migrant Solidarity ξεκινά συλλογή υπογραφών καταγγέλλοντας σοβαρές παραλείψεις και κινδύνους στη νέα ΜΠΕ και ζητά την απόρριψή της
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ομόφωνη στήριξη στους διωκόμενους της Καράβας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ζητά την απόσυρση των κατηγοριών για τις κινητοποιήσεις του 2020
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδρίαση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και ο Δημαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νοτιάδες οχτώ μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμεναρχείου θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνελήφθη 28χρονος μεθυσμένος οδηγός στη Μυτιλήνη

Κυκλοφορούσε χωρίς δίπλωμα το οποίο του είχε αφαιρεθεί σε προηγούμενο τροχονομικό έλεγχο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

29 επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών του Βορείου Αιγαίου ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη

Συμμετείχαν στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών «FOOD & DRINKS by DETROP 2025», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από 14 έως 16 Νοεμβρίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Λέσβος «ποτίζει» στην επιφάνεια αλλά διψά σε βάθος

Παρά τις πρόσφατες βροχές, το νησί παραμένει σε ήπια ξηρασία στα βαθύτερα στρώματα και χρειάζεται περισσότερα νερά για τον υδροφόρο ορίζοντα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Πάτα μια πεταλιά», μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου

Η εκπομπή του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου για μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο ασφαλή, πιο ποδηλατική
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανακοίνωση για τις υπερπολύτεκνες οικογένειες της Λέσβου

Από τον Σύνδεσμο Πολυτέκνων Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Διήμερο συνάντησης και ανθρώπινης ζεστασιάς στην Ανεμώτια

Η 5η Συνάντηση Φιλίας και Επικοινωνίας ανέδειξε τη δύναμη της κοινότητας μέσα από την παράδοση της χωρικής απόσταξης και μια σειρά βιωματικών δράσεων που ένωσαν ανθρώπους κάθε ηλικίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο πλευρό των αιρετών και πολιτών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 20 Νοεμβρίου στο δικαστικό μέγαρο Μυτιλήνης και παρακολουθεί τη δίκη για τα γεγονότα της Καράβας