× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Την Δευτέρα το τελευταίο αντίο στον Νίκο Περέλη

Πανελλήνια συγκίνηση προκαλεί η απώλεια του μεγάλου Μυτιληνιού θεατράνθρωπου

Δημοσίευση 28/9/2025

Την Δευτέρα το τελευταίο αντίο στον Νίκο Περέλη
' χρόνος ανάγνωσης

Οι συγγενείς και οι φίλοι του σκηνοθέτη, συγγραφέα και ηθοποιού Νίκου Περέλη θα πουν το τελευταίο αντίο στον εκλιπόντα τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, στις 4:00 το απόγευμα, στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απώλεια του μεγάλου Μυτιληνιού θεατράνθρωπου, σε ηλικία 85 ετών, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση. Ο Νίκος Περέλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1940. Το 2010, σε ειδική εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης, του απονεμήθηκε το μετάλλιο της Πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με δασκάλους τον Άγγελο Τερζάκη, τον Σωκράτη Καραντινό, τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Τάκη Μουζενίδη, τον Λυκούργο Καλλέργη, τον Στέλιο Βόκοβιτς και τον Αιμίλιο Χουρμούζιο.
Συνέχισε σπουδές στο Πανεπιστήμιο LAVAL του γαλλόφωνου Καναδά (Γαλλικά – Θέατρο) και παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια σε πολλές χώρες (1970-1977).

Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν (1965) και την ίδια χρονιά δημιούργησε, μαζί με τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη, το Θέατρο Νέας Ιωνίας, από το οποίο αποχώρησε αμέσως, για λόγους που αναφέρει στο βιβλίο του «Ο Κώδικας της Μάσκας» (εκδόσεις Προσκήνιο, 2010).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1968, μαζί με τον σκηνοθέτη Νίκο Παπαδάκη, δημιούργησε τη θεατρική ομάδα «Κύκλος» και παρουσίασε το έργο του Ίρβιν Σω «Ένας πόλεμος πριν από πολλούς πολέμους» στο Θέατρο Βεργή. Το 1970 ανέβασε σε θέατρο της Πλάκας το έργο του Μρόζεκ «Στριπ-τηζ». Και τα δύο θέατρα έκλεισε η λογοκρισία της δικτατορίας του Παπαδόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1971 έφυγε για το Κεμπέκ, όπου σπούδασε, δίδαξε και σκηνοθέτησε, σε συνεργασία με την αδελφή του Ρένα Περέλλη-Κοντογιάννη, τακτική καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο LAVAL.

Το 1973-1974 πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη σκηνοθεσία στο Θέατρο του Κονσερβατουάρ του Κεμπέκ, με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Σαρτρ. Παράλληλα συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Centreville (Μόντρεαλ), όπου έκανε εκπομπές με Ποίηση, Θέατρο και πολιτικά σχόλια. Την ίδια περίοδο οργάνωσε και σκηνοθέτησε αντιδικτατορική παράσταση με Έλληνες φοιτητές (Πανεπιστήμια McGill και Quebec) αλλά και με Καναδούς φοιτητές, συμβάλλοντας στη δημιουργία ελληνοκαναδικού θεάτρου στο γκέτο του ελληνισμού στο Μόντρεαλ («Theatre Populaire de l’Ave. du Parc»).

Αναλυτικά για το έργο του Νίκου Περέλη διαβάστε εδώ


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με έργα, λογοδοσία και σχέδιο πορεύεται ο Δήμος Μυτιλήνης

Η ομιλία Χριστόφα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έδωσε το στίγμα της δημοτικής πολιτικής
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και έντονο κρύο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία -Πού αναμένονται χιόνια
ΧΩΡΙΑ

Επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος προκαλούν προβλήματα υδροδότησης στο Πλωμάρι

Βλάβες σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις σε Μεγαλοχώρι, Παλαιοχώρι, Μελίντα και περιοχές του οικισμού
ΧΩΡΙΑ

Ζημιές στο οδόστρωμα της Εφταλούς

Υποχωρήσεις της ασφάλτου στον δρόμο προς Μόλυβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διατηρητέος ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Γκρέτσας

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πλωμάρι από τη Δευτέρα

Έναρξη εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ στο πλακόστρωτο από τη Λέσχη Βενιαμίν έως το κατάστημα Παύλου Κουβαρά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αεροπλάνο έφθασε έως τη Λέσβο και επέστρεψε στην Αθήνα

Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό επιφύλασσαν οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τοποθέτηση της Κομνηνάκα για το νομοσχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Σφοδρή κριτική του ΚΚΕ για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους τις πιέσεις για σιωπή στα στρατόπεδα και τις διώξεις στρατιωτικών και φαντάρων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πολλά τα μποφόρ και την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο

Συστάσεις από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή θαλάσσιων δραστηριοτήτων
ΧΩΡΙΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για νέα παιδική χαρά στον Πλακάδο Γέρας

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης περιλαμβάνει και τις παιδικές χαρές σε Μεσαγρό και Σκόπελο
ΧΩΡΙΑ

Κίνδυνος στον δρόμο Πλωμαρίου‑Μεγαλοχωρίου από ανεπιτήρητα άλογα

Έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιες αρχές αυξημένη προσοχή καλούνται να δείξουν οι οδηγοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρεμβάσεις ουσίας στις σχολικές υποδομές του Δήμου Μυτιλήνης

Μετά το 9ο Δημοτικό και τον Χάλικα σειρά έχει το σχολικό συγκρότημα Αγίας Φωτεινής