× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι πολεμικές τέχνες αλλιώς. Ο Νέλλος Ζαφειρίου διδάσκει πειθαρχία, και σεβασμό

Ο προπονητής και εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών μιλά στο «Ν» 99 fm για το παγκράτιο, την πορεία του στον αθλητισμό και τον ρόλο των μαχητικών αθλημάτων στη ζωή παιδιών και ενηλίκων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/9/2025

Οι πολεμικές τέχνες αλλιώς. Ο Νέλλος Ζαφειρίου διδάσκει πειθαρχία, και σεβασμό
' χρόνος ανάγνωσης

Συνέντευξη στο «Ν» 99 fm παραχώρησε ο προπονητής και εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών Νέλλος Ζαφειρίου, υπεύθυνος του Αθλητικού Συλλόγου Shootfighting Μυτιλήνης για το αγωνιστικό κομμάτι. Με λόγια απλά και χωρίς υπερβολές, παρουσίασε την πορεία του στον χώρο των μαχητικών αθλημάτων, την εμπειρία του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και τη φιλοσοφία με την οποία κατευθύνει τους αθλητές του.

Ο Ζαφειρίου θυμήθηκε πως ξεκίνησε να ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών, σχεδόν κρυφά από τον πατέρα του, που τότε ήταν επιφυλακτικός απέναντι σε αυτό το άθλημα. Από το πρώτο του βήμα στο κουνφού με τον Γιώργο Βαζάκα, μέχρι την εξειδίκευσή του στο παγκράτιο, η διαδρομή του περιλάμβανε διαρκή αναζήτηση, νέες τεχνικές και γνωριμίες με σημαντικούς δασκάλους, όπως τον Νεκτάριο Λυκιαρδόπουλο, πρωτοπόρο των μεικτών πολεμικών τεχνών (MMA) στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε, το παγκράτιο αποτέλεσε για τον ίδιο τη γέφυρα που συνέδεσε την αρχαία ελληνική παράδοση με τα σύγχρονα μαχητικά αθλήματα. Πρόκειται για άθλημα που συνδυάζει πυγμαχία, λακτίσματα και πάλη εδάφους, προσφέροντας, όπως τόνισε, μια πλήρη εικόνα για την έννοια της μάχης, αλλά με κανόνες και παιδαγωγικό χαρακτήρα. «Δεν είναι βία. Είναι αθλητισμός και τρόπος ζωής», σημείωσε, τονίζοντας ότι διδάσκεται πλέον σε παιδιά από έξι ετών, με έμφαση στην ασφάλεια, την πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο.

Η μετάβαση από τον πρωταθλητισμό στην προπονητική δεν ήταν αυτόματη. Όπως είπε, «πολλοί καλοί αθλητές δεν έγιναν ποτέ καλοί προπονητές». Ο ίδιος, ωστόσο, βρήκε το δικό του μονοπάτι στη διδασκαλία, αρχικά στον Πειραιά, έπειτα στην Αγγλία, όπου δίδαξε για πέντε χρόνια σε πανεπιστήμια και γυμναστήρια, και τελικά στη Λέσβο, όπου αποφάσισε να επιστρέψει για να μεταφέρει την εμπειρία του στη νέα γενιά. «Ήθελα αυτά που έζησα εγώ να τα ζήσουν και τα παιδιά εδώ. Να έχουν ευκαιρίες σε μια επαρχιακή πόλη», εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Μυτιλήνη, ο Αθλητικός Σύλλογος Shootfighting λειτουργεί στη Χρυσομαλούσα, στην οδό  Μυρογιάννη 16, προσφέροντας προγράμματα παγκρατίου, ολυμπιακής πυγμαχίας, kickboxing, Brazilian jiu-jitsu, αλλά και ειδικά τμήματα boxing fitness, τα οποία απευθύνονται σε όσους θέλουν να γυμναστούν χωρίς επαφή. Όπως τόνισε, οι προπονήσεις προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε αθλητή: από παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα έως ενήλικες που αναζητούν άσκηση, αυτοάμυνα ή απλώς διέξοδο από την καθημερινότητα.

Ο Ζαφειρίου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει θέση στη σχολή του η λογική της βίας ή του τραμπουκισμού. Όπως αποκάλυψε, έχει διώξει αθλητές που χρησιμοποίησαν τις τεχνικές στον δρόμο για καυγάδες. «Το ίδιο το σύστημα θα αποβάλλει όποιον ψάχνει τη βία», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως η εκπαίδευση στοχεύει στην πειθαρχία, στον σεβασμό και στην αυτοπεποίθηση.

Παράλληλα, ο ίδιος στάθηκε στον ρόλο των πολεμικών τεχνών στην κοινωνικοποίηση και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα. «Βλέπεις ένα παιδί που ήρθε στα έξι του χρόνια και μεγαλώνει μέσα στη σχολή, να αλλάζει το περπάτημά του, τη στάση του σώματός του, να αποκτά αυτοπεποίθηση», είπε, εξηγώντας πως οι πολεμικές τέχνες δεν είναι μόνο αγωνιστικός δρόμος αλλά και πολύτιμο εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους αθλητές που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό, η σχολή παρέχει όλα τα εφόδια, συμμετοχή σε επίσημες διοργανώσεις και επαφές με την Εθνική Ομάδα Παγκρατίου. Ορισμένοι αθλητές έχουν ήδη πετύχει σημαντικές διακρίσεις, με παράλληλα οφέλη ακόμη και στην πρόσβασή τους σε σχολές σωμάτων ασφαλείας μέσω μορίων.

Μιλώντας για το μέλλον των πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα, ο Ζαφειρίου εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Σήμερα οι γονείς δεν έχουν τις ίδιες προκαταλήψεις που υπήρχαν παλιότερα. Αντίθετα, επιδιώκουν τα παιδιά τους να γαλουχηθούν σε ένα περιβάλλον πειθαρχίας, σεβασμού και άθλησης».

Με σταθερότητα και εμπειρία, ο Νέλλος Ζαφειρίου έχει καταφέρει να δημιουργήσει στη Μυτιλήνη έναν χώρο όπου οι πολεμικές τέχνες διδάσκονται όχι ως πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά ως σχολείο ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αθλητικός Σύλλογος Shootfighting
Διεύθυνση: Μυρογιάννη 16, Χρυσομαλούσα
Τηλέφωνο: 698 309 1240. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Αυτοψία σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που κατέγραψε η διεύθυνση του σχολείου
Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone
Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027

Μέχρι 26 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους και να μην καταχωρούν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στη Πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου