× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χάνει 5 δις ευρώ από την ΚΑΠ η Ελλάδα

Ψαλίδι 23% στους πόρους της χώρα για την νέα προγραμματική περίοδο προβλέπει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 18/9/2025

Χάνει 5 δις ευρώ από την ΚΑΠ η Ελλάδα
' χρόνος ανάγνωσης

Στα 14,4 δισ. ευρώ θα προσγειωθούν οι πόροι που θα λάβει η Ελλάδα για την προγραμματική περίοδο 2028 – 2034, σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Κομισιόν για την κατανομή των πόρων της νέας ΚΑΠ. Αν δεν αλλάξει κάτι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κατανομή, η χώρα θα δει μια μείωση των συνολικών πόρων της ΚΑΠ κατά 5 δισ. ευρώ, καθώς για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο το ποσό που είχε λάβει η Ελλάδα ήταν 19,4 δισ. ευρώ. Σε ποσοστά, η μείωση των πόρων ανέρχεται στο 23%.

Συνολικά, οι πόροι της ΚΑΠ περιορίζονται στα 300 δισ. ευρώ και είναι μειωμένοι, καθώς πλέον η Αγροτική Πολιτική δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Ε.Ε. Μεγάλα ποσά των κοινοτικών πόρων θα κατευθυνθούν στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, δηλαδή στις αγορές όπλων και στην ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης στα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τα παραπάνω ποσά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως υπάρχει ένα πρόσθετο κονδύλι 453 δισ. ευρώ για το σύνολο των κρατών-μελών, το οποίο θα κατανεμηθεί μέσω των σχεδίων εταιρικής σχέσης για παρεμβάσεις που σχετίζονται με την καινοτομία, την ανταλλαγή γνώσεων και τα προγράμματα Leader. Τα ποσά αυτά μπορούν να συμπληρώσουν τις παρεμβάσεις εισοδηματικής στήριξης, πέραν των οριοθετημένων πόρων.

Το ερώτημα είναι τι ποσό από αυτά τα 453 δισ. ευρώ θα φθάσει στην Ελλάδα, αλλά και ποιο ποσοστό των χρημάτων που θα λάβει η χώρα θα κατευθυνθεί στην πρωτογενή παραγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά αδύναμη, από τη στιγμή που παραμένει ανοιχτό το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η χώρα δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι κοινοτικοί πόροι αξιοποιούνται αποτελεσματικά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από τα 20 δις ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό

Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει αύξηση εννέα τοις εκατό στις εισπράξεις και άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης που έφτασε τους 31,6 εκατομμύρια επισκέπτες
ΕΛΛΑΔΑ

Βουνό οι έμμεσοι φόροι για τα νοικοκυριά

Με τα έσοδα από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους να φτάνουν το 62,3% των εισπράξεων του 2026, η ανατροπή της πτώσης στα ποσοστά έμμεσης φορολόγησης επανέρχεται δυναμικά, επιβαρύνοντας περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδήματα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η αλιεία οστράκων στον κόλπο Καλλονής

Ανοίγει η οστρακαλιευτική περίοδος για χάβαρα, κυδώνια και καλόγνωμες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παπούτσια Nike: Αξίζει να Επενδύσετε σε Επώνυμα Υποδήματα για Καθημερινή Χρήση και Σχολείο;

Οι τάσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά η ανάγκη για σταθερότητα, στήριξη και αντοχή παραμένει σταθερή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες προσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Για την αποκατάσταση του Μεγάλου Περιβόλου στο Άνω Κάστρο Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Με μικρή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης η Λέσβος υποδέχεται τα πρώτα κρύα

Από 1,15 ευρώ το λίτρο έως 1,25 το εύρος τιμών στα πρατήρια της Λέσβου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδιο ελαϊκής πολιτικής παρουσίασε ο Σύνδεσμος τυποποιητών

Ο Σύνδεσμος Παραγωγής Εμπορίας Τυποποίησης Ελληνικού Ελαιολάδου τόνισε την ανάγκη ενιαίου εθνικού σχεδιασμού για την προώθηση του «Made in Greece»
ΕΛΛΑΔΑ

Οριακή αύξηση των τουριστών το Σεπτέμβριο

Παρελθόν τα υψηλά ποσοστά ανόδου των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφίγγα ο «Χασάπης» για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Ανδρέας Στρατάκης κατέθεσε πως έχει ελεγχθεί πολλές φορές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ουδέποτε είχε «δεσμευμένο ΑΦΜ ούτε αχρεωστήτως καταβληθέντα».
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτός πληρωμών επιδοτήσεων εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες

Τελειώνει τους μικρούς αγρότες των νησιών ο Τσιάρας με ανατροπή του τρόπου κατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες ανακοινώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Επιμένει η κυβέρνηση στο ίδιο μοτίβο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Ο Όμιλος Κασίδη ενισχύει τη θέση του στην ελληνική αγορά κρέατος

Είκοσι χρόνια ανάπτυξης και επενδύσεων δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο και καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξεχωριστή σημασία για τον όμιλο έχει η πρόσφατη επένδυση στη Λέσβο, με την εξαγορά του Σφαγείου Σελάχα στην Καλλονή