× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές εν μέσω πανδημίας

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/6/2020

Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές εν μέσω πανδημίας

Η πανδημία του κορονοϊού σίγουρα έχει «παγώσει» τα ταξιδιωτικά σας όνειρα. Από την άλλη, μπορείτε, ακριβώς τώρα, να προβείτε σε κρατήσεις πτήσεων και οργανωμένων πακέτων για μελλοντικά ταξίδια, επειδή οι τιμές των εισιτηρίων είναι προς ώρας χαμηλές. Επιπλέον, οι πολιτικές ακύρωσης των αεροπορικών εταιριών που ήταν πολύ αυστηρές σήμερα είναι περισσότερο ελαστικές προσφέροντας δωρεάν τέλη αλλαγής και ακυρώσεις ή ακόμα και επιστροφή των χρημάτων σας.
Η οργάνωση του ταξιδιού είναι σίγουρα απαραίτητη, είτε την υλοποιήσετε μόνοι σας είτε την αναθέσετε σε ταξιδιωτικό πρακτορείο. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν πολύ καλές τιμές σε πολλά από τα πακέτα τους. Προτιμήστε, πάντως, να στραφείτε προς πρακτορεία που γνωρίζετε, που έχετε συστάσεις από κάποιους που έχουν συνεργαστεί με αυτά και που υπάρχουν online αναφορές και αξιολογήσεις για την ποιότητα των παροχών τους. Αναζητάτε πάντα τον αριθμό ΜΗΤΕ (αριθμός μητρώου επιχείρησης που χορηγεί ο ΕΟΤ) των γραφείων αυτών, τον οποίο πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφουν στην ιστοσελίδα τους, σε όλες τις έντυπες και ηλεκτρονικές τους καταχωρήσεις.
Μην αρκεστείτε σε μια καλή προσφορά που μπορεί να σας δελεάσει με την πρώτη ματιά. Μεγάλη προσοχή, στις «κρυφές χρεώσεις» όπως φόροι αεροδρομίων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά, είσοδοι σε μουσεία ή αξιοθέατα, ξεναγήσεις, αυτά υπάρχει περίπτωση να είναι υπερτιμημένα. Προσοχή στις προαιρετικές εκδρομές, δεν είναι λίγες οι φορές που σημαντικά αξιοθέατα δεν περιλαμβάνονται στη τιμή του πακέτου και αναφέρονται στο πρόγραμμα ως «προαιρετικές εκδρομές» που θα κληθείτε να τις πληρώσετε συμπληρωματικά. Επιβεβαιώστε, για χώρες που χρειάζεται η θεώρηση βίζας, αν περιλαμβάνεται στο πακέτο σας ή χρεώνεται έξτρα.

Ρωτήστε το συνολικό αριθμό των συνταξιδιωτών σας, επηρεάζει την τελική τιμή. Ενημερωθείτε για τις συνολικές ημέρες του ταξιδιού, εκτός από τις διανυκτερεύσεις και τις ημέρες μετακινήσεων υπολογίστε πόσες «καθαρές» μέρες θα έχετε στη διάθεση σας. Επίσης, ξεκαθαρίστε να περιλαμβάνεται στη τιμή φαγητό, πόσα γεύματα και τι είδους (BB: Bed and Breakfast, διαμονή με πρωινό, ΗΒ: Half Board, ημιδιατροφή, διαμονή με πρωινό και ένα γεύμα ή δείπνο, FB: Full Board, πλήρης διατροφή, διαμονή με πρωινό, γεύμα και δείπνο).
Ζητήστε από το πρακτορείο να σας ενημερώσει για τα ξενοδοχεία που θα καταλύσετε και τι μέτρα προστασίας λαμβάνουν έναντι του κορωνοϊού. Στα περισσότερα πακέτα των ταξιδιωτικών γραφείων, οι κρατήσεις συνήθως είναι σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. Αναζητήστε στο διαδίκτυο πληροφορίες και κριτικές, για αυτά τα καταλύματα, πόσο κοστίζει αν κάνετε κράτηση μόνοι σας και κυρίως εντοπίστε την τοποθεσία τους.
Η τοποθεσία του ξενοδοχείου σας είναι ίσως το πρωταρχικό στοιχείο το οποίο πρέπει να προσέξετε. Η σωστή επιλογή της τοποθεσίας, κοντά στο τουριστικό κέντρο, θα σας γλυτώσει χρόνο και χρήματα. Στις πολυπληθείς πόλεις του εξωτερικού, συνίσταται να αποφεύγετε ξενοδοχεία τα οποία βρίσκονται εκτός τουριστικού κέντρου για λόγους οικονομίας και ασφάλειας.

Αν η ασφάλεια είναι η βασική σας προτεραιότητα, ένα ταξιδιωτικό γραφείο θα σας κάνει να νιώσετε πραγματικά πιο άνετα. Οι μετακινήσεις, τα καταλύματα, οι ξεναγήσεις είναι κλεισμένα πριν από σας για εσάς και θα είναι ασφαλείς και εγγυημένες.

Οι ξεναγοί του γραφείου θα σας βοηθήσουν να γλυτώσετε κακοτοπιές, κακόφημες γειτονιές ενώ έχουν δίκτυα συνεργατών σε κάθε χώρα που τους ενημερώνουν και τους υποστηρίζουν. Επίσης, συνεχώς θα σας υπενθυμίζουν την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του ιού παρέχοντας σας μάσκα, γάντια και αντισηπτικό.

Από τους ξεναγούς, θα ενημερωθείτε έγκαιρα για όλα, για όσα σχετίζονται με τον Covid- 19 αλλά και τις πολιτισμικές συνήθειες της περιοχής που επισκέπτεστε. Για επικίνδυνες περιοχές, απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες χώρες στις οποίες ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τη σωματική σας ακεραιότητα (ομάδες ληστών, τρομοκρατικές επιθέσεις) η συνεργασία σας με ένα τουριστικό γραφείο είναι σοφή επιλογή.
Όλες οι νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις που οργανώνουν ταξίδια είναι υποχρεωμένες από τη νομοθεσία να ασφαλίζουν τους πελάτες τους με ασφάλεια αστικής ευθύνης. Ένα από τα σημαντικότερα που καλύπτει αυτή είναι η ιατρική περίθαλψη, που στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά και σε περίπτωση χρεοκοπίας της διοργανώτριας εταιρίας, θα καλύψει τον ασφαλή επαναπατρισμό σας, και τη χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης, ηθικής βλάβης του ταξιδιώτη. Αποφύγετε τις περιοχές αυξημένου κινδύνου σχετικά με την επιδημική έξαρση του ιού. Αυτό θα παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο στην επιλογή του τελικού σας προορισμού.

Φυσικά όταν επιλέγετε να ταξιδέψετε μέσω ενός ταξιδιωτικού γραφείου, ξέρετε εκ των προτέρων ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε. Θα συναναστραφείτε με άγνωστο κόσμο, με διαφορετικό χαρακτήρα από τον δικό σας, θα χρειαστεί να σηκωθείτε συγκεκριμένες ώρες, για να επισκεφτείτε αξιοθέατα εξασφαλίζοντας έτσι ότι θα δείτε πολλά και ενδιαφέροντα σημεία χωρίς να χάσετε πολύτιμο χρόνο. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα δεσμευτικό αφού υπάρχουν στιγμές που μπορείτε να κινηθείτε και εκτός γκρουπ. Ψάξτε και μόνοι σας για αξιοθέατα, παραλίες, μουσεία, λίμνες, ιστορικά κτίρια, ιδρύματα και πάρκα που θέλετε να επισκεφτείτε και δε συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα σας.

Αφού καταλήξετε στο ταξιδιωτικό πακέτο που πληροί τις ανάγκες σας διαβάστε με προσοχή τους όρους συμμετοχής, ώστε το ταξίδι σας να είναι οπωσδήποτε ασφαλισμένο για αστική επαγγελματική ευθύνη του τουριστικού γραφείου. Θα υπογράψετε τη σχετική σύμβαση και θα παραλάβετε αντίγραφο της και την απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Μη διστάσετε να απαιτήσετε την επιστροφή των χρημάτων σας, αν τελικά οι παροχές του ταξιδιού δεν ήταν οι συμφωνηθείσες.
Η επιλογή του ταξιδιού σχετίζεται με τις επιθυμίες, την προσωπικότητα, το χρόνο αλλά και το βαλάντιο του εκάστοτε ταξιδιώτη!

Η όποια απόφαση σας λαμβάνεται πάντα με προτεραιότητα την υγεία σας. Μείνετε απόλυτα ενημερωμένοι γύρω από τις εξελίξεις σχετικά με τον Covid-19.
Travel now! Stay Safe!

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ