× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος φιλοξενεί το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης

Μυτιλήνη, σκηνή ειρήνης και πολιτισμού: Το αναλυτικό πρόγραμμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/8/2025

Η Λέσβος φιλοξενεί το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, η Λέσβος θα φιλοξενήσει από τις 2 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2025 το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης, ανοίγοντας τις πύλες της σε ιδέες, τέχνες και εμπειρίες που ταξιδεύουν από κάθε γωνιά του κόσμου.

Τον συντονισμό του φεστιβάλ έχουν η οργάνωση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και το αδελφό σωματείο από την Τουρκία «Ege Barış ve İletişim Derneği», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων:

κινηματογραφικές προβολές και εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και αφίσας,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

μουσικές συναυλίες και χορευτικά δρώμενα,

αθλητικές εκδηλώσεις, διαδραστικά παιχνίδια και γαστρονομικές εμπειρίες,

ενημερωτικές ημερίδες με θεματικές όπως Κοινή Πολιτιστική Κληρονομιά και Διαπολιτισμικές Σχέσεις, Πόλεμος και Ειρήνη, Βία, Στερεότυπα και Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντική στιγμή του φεστιβάλ θα αποτελέσει η συζήτηση για τη “διπλωματία των πόλεων” με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και την Τουρκία, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των νησιών ως χώρων ειρήνης, συνεργασίας και διαλόγου.

Ευρύ δίκτυο συνδιοργάνωσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φεστιβάλ στηρίζεται από ένα πλέγμα οργανώσεων και φορέων, μεταξύ των οποίων:

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Κάριτας Ελλάς, Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών Λέσβου,

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αναγνωστήριο Αγιάσου “Η Ανάπτυξη”, Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ, Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας,

αλλά και διεθνείς οργανισμούς και πολιτιστικά σχήματα όπως το Ethnofest – Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου, το KulturForum TürkeiEuropa, η Operazione Colomba, το Pro Asyl και το Yunanistan’dan Notlar.

Με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών ομάδων και φορέων από την Τουρκία, όπως ο Ayvalık Giritliler Derneği – Mübadele Türküleri ve Rebetiko Korosu και το DansAivali Topluluğu, το φεστιβάλ αναδεικνύει τον ιστορικό και πολιτιστικό διάλογο του Αιγαίου.

Ένα μήνυμα πέρα από τα σύνορα

Η Λέσβος, τόπος με βαθιά παράδοση στη φιλοξενία και στη συνύπαρξη, γίνεται ξανά το επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης φιλοδοξεί να γίνει θεσμός που θα γεφυρώνει λαούς και πολιτισμούς, αναδεικνύοντας τον ρόλο του πολιτισμού ως εργαλείου κατανόησης και αλληλοσεβασμού.

Από τις 2 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2025, η Μυτιλήνη μετατρέπεται σε σταυροδρόμι πολιτισμών και ιδεών, φιλοξενώντας το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης Λέσβου. Με συνδιοργανωτές τη «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και το αδελφό σωματείο «Ege Barış ve İletişim Derneği», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης, το φεστιβάλ δίνει έμφαση στη δύναμη του πολιτισμού να γκρεμίζει σύνορα και να ενώνει τους ανθρώπους.

Έναρξη με βιβλία, τέχνη και κινηματογράφο

Η αυλαία ανοίγει την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου με ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου στο Δημοτικό Θέατρο, εκθέσεις ζωγραφικής των ασυνόδευτων ανηλίκων της «Ηλιακτίδας» και φωτογραφίας της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης. Το ίδιο βράδυ, μια σειρά από δυνατά ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν ιστορίες μετανάστευσης, προσφυγιάς και αξιοπρέπειας, όπως το “Borderland”, το “To whom it may concern” και το “Εκείνοι που επέζησαν – Ιστορίες αξιοπρέπειας”.

Αναφορές στην ιστορία και τη μνήμη

Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, η κάμερα εστιάζει στην Ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923 και τις μνήμες που κουβαλά ακόμη η Λέσβος και τα απέναντι παράλια. Ντοκιμαντέρ όπως το “Αναζητώντας τη Χρυσούλα Ροδάκη” και το “Διωγμένοι για την Ειρήνη” ξαναφέρνουν στο προσκήνιο προσωπικές και συλλογικές αφηγήσεις, ενώ η προβολή “Κυπραίες” φωτίζει τις ιστορίες γυναικών που αναζήτησαν τη συμφιλίωση.

Ανθρώπινα δικαιώματα και καλλιτεχνικές φωνές

Η Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου ανήκει στη Διεθνή Αμνηστία, που φέρνει στο κοινό έκθεση αφίσας, συζητήσεις για τον ακτιβισμό και την ταινία “Μετά την Οδύσσεια”, αφιερωμένη στη γυναικεία ενδυνάμωση μέσα από εμπειρίες μετανάστευσης. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με την πολυβραβευμένη “Lesvia” της Τζέλης Χατζηδημητρίου, που καταγράφει την ιστορία των λεσβιακών κοινοτήτων της Ερεσού.

Συναίνεση, μνήμη και μουσική συνύπαρξη

Στις 5 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Σαπφούς, το διαδραστικό παιχνίδι «ΣυΝΑΙνεση» ανοίγει συζήτηση γύρω από το δικαίωμα στη συναίνεση. Το βράδυ, η Πλατεία «Μηλένα Κοντού» φιλοξενεί μια μοναδική συναυλία από το Ayvalık Giritliler Derneği – Mübadele Türküleri ve Rebetiko Korosu με τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας DansAivali Topluluğu, επιβεβαιώνοντας τη μουσική ως κοινή γλώσσα των λαών.

Διπλωματία των πόλεων και νέες γενιές

Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου οι μαθητές των Λυκείων της Μυτιλήνης συμμετέχουν σε βιωματικό εργαστήριο ειρηνικής συνύπαρξης με συνομηλίκους με μεταναστευτικό υπόβαθρο στα Κεντρικά Λύκεια. Το απόγευμα, στο στρογγυλό τραπέζι για τη «Διπλωματία των πόλεων και την εμπέδωση της Ειρήνης», εκπρόσωποι από Ελλάδα και Τουρκία θα υπογράψουν διακήρυξη φιλίας. Η μέρα κορυφώνεται με δύο μεγάλες συναυλίες: τη χορωδία Maranatha και την προσφύγισσα καλλιτέχνιδα Ghawgha Taban με διεθνείς μουσικούς συνοδοιπόρους.

Τελική αυλαία με ποδόσφαιρο και μουσική

Η τελευταία μέρα, Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, ξεκινά με φιλικό αγώνα βετεράνων ποδοσφαιριστών στο γήπεδο «Π. Σαλταμάρας», αναδεικνύοντας τον αθλητισμό ως πεδίο κατά του ρατσισμού. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μια εντυπωσιακή συναυλία που ενώνει κορυφαίους Έλληνες και Τούρκους καλλιτέχνες: τον πιανίστα Burçin Büke, τον βαρύτονο Güvenç Dağüstün, τον Λέσβιο μουσικό Νίκο Ανδρίκο, τη Mehtap Meral και τον Erdem Güreler.

Ένα νησί-μήνυμα ειρήνης

Με θεματικές που αγγίζουν τον πόλεμο και την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μνήμη και τη συνύπαρξη, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης Λέσβου φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός. Ένα φεστιβάλ που ξεπερνά τα όρια της τέχνης και του πολιτισμού, δίνοντας στη Λέσβο τον ρόλο μιας πραγματικής γέφυρας ειρήνης στο Αιγαίο.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Δείτε όλο το πρόγραμμα:


2 Σεπτεμβρίου – Μυτιλήνη

  • 17:45 | Ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου – Δημ. Θέατρο

  • Καθ’ όλη τη διάρκεια | Έκθεση ζωγραφικής (Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ)

  • Καθ’ όλη τη διάρκεια | Έκθεση φωτογραφίας «Στον τόπο της μνήμης και της ελπίδας» (Φ.Ε.Μ.)

  • 18:00 | Προβολή «Oh boy» (10΄)

  • 18:15 | Προβολή «Borderland» (26΄)

  • 18:45 | Προβολή «To whom it may concern» (44΄)

  • 20:00 | Προβολή «Εκείνοι που επέζησαν – Ιστορίες αξιοπρέπειας» (33΄)

  • 20:30 | Πολιτιστική εκδήλωση Αλβανικού Σχολείου

  • 21:15 | Προβολή «Και ΕΛ και ΑΛ» (28΄)


3 Σεπτεμβρίου – Μυτιλήνη

  • 17:45 | Ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου – Δημ. Θέατρο

  • Καθ’ όλη τη διάρκεια | Έκθεση ζωγραφικής (Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ)

  • Καθ’ όλη τη διάρκεια | Έκθεση φωτογραφίας (Φ.Ε.Μ.)

  • 18:15 | Προβολή «Αναζητώντας τη Χρυσούλα Ροδάκη» (56΄)

  • 19:45 | Προβολή «Κυπραίες» (70΄)

  • 21:30 | Προβολή «Διωγμένοι για την Ειρήνη» (55΄)


4 Σεπτεμβρίου – Μυτιλήνη

  • 17:45 | Ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου – Δημ. Θέατρο

  • Καθ’ όλη τη διάρκεια | Έκθεση ζωγραφικής (Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ)

  • Καθ’ όλη τη διάρκεια | Έκθεση φωτογραφίας (Φ.Ε.Μ.)

  • 18:00 | Έκθεση αφίσας «Ο γύρος του κόσμου μέσα από 8 αφίσες» (Διεθνής Αμνηστία)

  • 18:00 | Ανοιχτή ενημέρωση για Δικαιώματα & Ακτιβισμό (Διεθνής Αμνηστία)

  • 18:45 | Προβολή «Μετά την Οδύσσεια» (85΄)

  • 20:30 | Προβολή «Το δώρο» (24΄)

  • 21:30 | Προβολή «Lesvia – Λεσβία» (78΄)


5 Σεπτεμβρίου – Μυτιλήνη

  • 18:00 | Διαδραστικό παιχνίδι «ΣυΝΑΙνεση» – Πλατεία Σαπφούς (Διεθνής Αμνηστία)

  • 20:30 | Μουσική συναυλία – Πλατεία «Μηλένα Κοντού»
    Ayvalık Giritliler Derneği – Μουμπαντέλε Τούρκουλερι & Ρεμπέτικο Κορό

    • χορευτική ομάδα DansAivali Topluluğu


6 Σεπτεμβρίου – Μυτιλήνη

  • 11:00 | Εργαστήριο ειρηνικής συνύπαρξης – Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης

  • 18:00 | Συζήτηση «Διπλωματία των πόλεων και εμπέδωση της Ειρήνης» – Περιφέρεια Β. Αιγαίου

  • 20:30 | Συναυλία «Maranatha» – Πλατεία «Μηλένα Κοντού»

  • 21:30 | Συναυλία Ghawgha Taban – Jonas Cambien – Marianna Sangita – Πλατεία «Μηλένα Κοντού»


7 Σεπτεμβρίου – Μυτιλήνη

  • 11:00 | Αγώνας ποδοσφαίρου βετεράνων – Γήπεδο «Π. Σαλταμάρας»

  • 20:30 | Συναυλία – Πλατεία «Μηλένα Κοντού»

    • Burçin Büke (πιάνο) – Güvenç Dağüstün (βαρύτονος)

    • Νίκος Ανδρίκος (σάζι)

    • Mehtap Meral (φωνή) & Erdem Güreler

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης