× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το πρώτο μου τριαντάφυλλο» άνθισε στην Αρχαία Αντισσα

Μια μαγευτική μουσική βραδιά με τον Θοδωρή Βουτσικάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου, γεμάτη ενθουσιασμό και μηνύματα για την ανάδειξη του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/8/2025

«Το πρώτο μου τριαντάφυλλο» άνθισε στην Αρχαία Αντισσα
' χρόνος ανάγνωσης

Μια ανεπανάληπτη βραδιά έζησε το κοινό που βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης 20 Αυγούστου στη μεσαιωνική τάφρο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Άντισσας, όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία «Το πρώτο μου τριαντάφυλλο» με τον Θοδωρή Βουτσικάκη και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου. Η είσοδος ήταν ελεύθερη, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες επισκέπτες να απολαύσουν τραγούδια μεγάλων Ελλήνων δημιουργών αλλά και διαχρονικές μελωδίες από τον μεσογειακό πολιτισμό.

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης, με την ιδιαίτερη ερμηνεία του, παρουσίασε ένα πρόγραμμα που ταξίδεψε το κοινό μέσα από κομμάτια όπως «Το τυχερό αστέρι», «Τα χίλια περιστέρια», «La vita e bella», «Το πρώτο μου τριαντάφυλλο» και «Το τραγούδι του καιρού». Η Λίνα Νικολακοπούλου έδωσε το δικό της στίγμα στην καλλιτεχνική σύλληψη της βραδιάς, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «μαγική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με ομιλίες και χαιρετισμούς ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κυρατζής.

Η Λίνα Νικολακοπούλου, ανοίγοντας τη βραδιά, διάβασε στίχους που μιλούσαν για την αιώνια προσπάθεια του ανθρώπου «να αγγίξει τον ουρανό», μεταφέροντας την ποίηση στον ίδιο χώρο που εδώ και αιώνες σμιλεύεται από τον πολιτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος αποκαλύπτει συνεχή κατοίκηση από την 3η χιλιετία π.Χ. έως τον 14ο αιώνα μ.Χ. «Η Άντισσα είναι μοναδική· δεν υπάρχει άλλος τέτοιος χώρος στη Λέσβο που να παρουσιάζει αυτή τη διαχρονικότητα», σημείωσε, τονίζοντας ότι η αποκάλυψη μιας ιστεροβυζαντινής πόλης καθιστά τις ανασκαφές ιδιαίτερης σημασίας.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εξέφρασε την περηφάνια του που η Περιφέρεια στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες ανάδειξης του μνημείου: «Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα συγκεντρωνόταν τόσος κόσμος σε αυτόν τον μαγικό τόπο. Οφείλουμε να αναδείξουμε την Άντισσα, που έχει περισσότερα στρώματα πολιτισμού ακόμα και από την Τροία».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κυρατζής υπογράμμισε ότι «η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτισμού αλλά και ανάπτυξης, καθώς θα συμβάλει καθοριστικά στην τουριστική αξιοποίηση της δυτικής Λέσβου».Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δημιουργία νέου μουσειακού χώρου στο Σκαλοχώρι, όπου θα φυλαχθούν τα ευρήματα των ανασκαφών. Ο Παύλος Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι «η δημιουργία ενός μουσείου θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποκατάσταση του επιθαλάσσιου τείχους και τη διαμόρφωση του χώρου, ώστε η Άντισσα να ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανάδειξης. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε, έχει συμβασιοποιηθεί το έργο για τη βελτίωση της πρόσβασης, με στόχο να καταστεί ο χώρος εύκολα επισκέψιμος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, διοργανώτρια της εκδήλωσης, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και φορείς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της βραδιάς, ενώ έκλεισε με την επισήμανση ότι «η πολιτιστική κληρονομιά της αιγαιοπελαγίτικης γης αποτελεί παρελθόν, παρόν και μέλλον του τόπου μας».

Η συναυλία «Το πρώτο μου τριαντάφυλλο» απέδειξε πως η μουσική και η ποίηση, όταν συναντούν την ιστορία και τον πολιτισμό, μπορούν να δημιουργήσουν εμπειρίες που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη και να δώσουν νέα πνοή σε μνημεία που αξίζουν να αναδειχθούν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Βραδιά ηλεκτρονικού ήχου από τη SYNTHESIS στη Λέσβο

Τρεις καταξιωμένοι καλλιτέχνες ενώνουν δυνάμεις σε ένα ιδιαίτερο club event στη Σκάλα Ερεσού
ΒΙΒΛΙΟ

Μαρία Βρανά‑Παπάλα, Σαπφώ: Λόγος και ποίηση

Γράφει ο Δημήτρης Κωστούλας, φιλόλογος, μουσικός ερευνητής*
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εργαστήρια ψηφιδωτού για μαθητές στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου με την καθοδήγηση του Mees Hehenkamp και της Γιούλας Κουτσουμπού
ΧΩΡΙΑ

Νέα χρονιά, με εντονη πολιτιστική δράση για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Το Αναγνωστήριο της Αγιάσου έκοψε την πίτα του την ημέρα των Θεοφανίων
ΒΙΒΛΙΟ

Μυστική Βελγική και Tree Stitch ραφή από την tortuguita

Δείτε εδώ το πρόγραμμα εργαστηριών βιβλιοδεσίας του Ιανουαρίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

30 χρόνια φωτογραφίας μόδας σε μία έκθεση στη Λέσβο

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του Bill Georgoussis
ΘΕΑΤΡΟ

Η γέννηση ενός φασίστα έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το συγκλονιστικό μονόδραμα του Νίκου Κούνδουρου ανεβαίνει τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ
ΘΕΑΤΡΟ

«Η Ευθαλία του Γαλατά» στη Λέσβο

Η θεατρική μεταφορά του έργου του Θωμά Κοροβίνη με τη Νικολέττα Βλαβιανού σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΜΟΥΣΙΚΗ

Δύο υποτροφίες από το aRtοποιώ για τη νέα χρονιά

Στη μνήμη της Αργυρώς Καραγκίκα και του αγαπημένου Μπωντλαίρ
ΘΕΑΤΡΟ

Οι «Αστεγοι» επιστρέφουν με τα «Ορφανά» του Dennis Kelly

Δύο ακόμη παραστάσεις ενός σκληρού, σύγχρονου κοινωνικού θρίλερ στη Μυτιλήνη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αναβολή της συναυλίας με τους TRIO MOUSIKANTI στο Κτήμα Οινοφόρος

Θα ανακοινωθεί σύντομα νέα ημερομηνία