Με ιδιαίτερη χαρά και ανυπομονησία υποδέχεται η Βατούσα της Δυτικής Λέσβου το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής «Γεώργιος και Ειρήνη Σαμαρά», που θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 και 21 Αυγούστου 2025. Ένας θεσμός που πλέον καθιερώνεται, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών από όλο το νησί αλλά και από γειτονικές χώρες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε διαφορετικά μουσικά αντικείμενα, με τη συμμετοχή καταξιωμένων δασκάλων και ερευνητών της παραδοσιακής μουσικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά παραδοσιακά όργανα, να πειραματιστούν με νέες τεχνικές και να εμβαθύνουν σε μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ανατολίας, μέσα σε κλίμα δημιουργικότητας και ανταλλαγής.
Ανάμεσα στους δασκάλους που θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ είναι οι:
Δρόσος Κουτσόκωστας (παραδοσιακό τραγούδι)
Μαρίνα Λιόντου Μοχάμεντ (πολίτικο λαούτο)
Φωτεινή Ασινέθ Κόκαλα (ρυθμοί και groove, με ή χωρίς κανονάκι)
Λευτέρης Παύλου (κρουστά)
Πανορμίτης Μπούμπας (βιολί)
Λευτέρης Ναβροζίδης (ούτι)
Rusen Can Acet (παραδοσιακή μουσική Ανατολίας, θεωρία makam και τεχνικές δοξαριού).
Η κορύφωση της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την τελευταία βραδιά, με μια μεγάλη συναυλία στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές και οι δάσκαλοι, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα αφιερωμένο στην παράδοση της Λέσβου, των ελληνικών νησιών και των μικρασιατικών παραλίων. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει και χορευτικό συγκρότημα, παρουσιάζοντας χορούς και μελωδίες της Μικράς Ασίας.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κοινότητα Βατούσσας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο, με τη στήριξη του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.