Εντυπωσιακά στοιχεία για τον τουρισμό στο Βόρειο Αιγαίο το 2024 φέρνει στο φως η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία επεξεργάστηκε το ΙΝΣΕΤΕ. Η Περιφέρεια σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επισκέψεων σε ολόκληρη τη χώρα, φτάνοντας το εντυπωσιακό +40,1% σε σχέση με το 2023.
Η άνοδος αποτυπώθηκε όχι μόνο στις αφίξεις, αλλά και στις διανυκτερεύσεις και στα τουριστικά έσοδα, με ορισμένες αγορές να καταγράφουν θεαματικά ποσοστά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της ανόδου με αύξηση επισκεπτών +91%, ενώ ακολούθησαν η Γερμανία (+17%), η Ιταλία (+12%), η Ολλανδία (+9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+5%) και η Γαλλία (+4%).
Παράλληλα, ο εθνικός τουρισμός ενισχύθηκε σημαντικά, με το πρώτο εξάμηνο του 2024 να δείχνει έντονη δυναμική και το ισοζύγιο πληρωμών να παρουσιάζει θετική πορεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατέγραψε και την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση εισπράξεων σε εθνικό επίπεδο (+32,6%).
Με αφορμή τα στοιχεία, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, δήλωσε: «Η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφει μια σημαντική και ενθαρρυντική αύξηση του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική ανάπτυξη της περιοχής μας ως τουριστικού προορισμού υψηλού επιπέδου. Αυτή η θετική τάση επιβεβαιώνει την επιτυχή στρατηγική εξωστρέφειας για την προώθηση των μοναδικών φυσικών, πολιτιστικών και ιστορικών πόρων που διαθέτουμε».
Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει με στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διεθνή ανάδειξη του Βορείου Αιγαίου, στοχεύοντας σε ακόμη υψηλότερες επιδόσεις τα επόμενα χρόνια.