× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δε τα κατάφερε το δελφίνι στον Γαβάθα

Όλο το ιστορικό της τετραήμερης επιχείρησης του «ΑΡΙΩΝ» και δεκάδων εθελοντών για τη σωτηρία δελφινιού στη Γαβαθά

Δημοσίευση 8/8/2025

Δε τα κατάφερε το δελφίνι στον Γαβάθα
' χρόνος ανάγνωσης

Στις 5 Αυγούστου 2025, η Ομάδα Διαχείρισης Εκβρασμών (ΟΔΕ) του «ΑΡΙΩΝ» ειδοποιήθηκε από λουόμενους για την παρουσία ενός ζωντανού δελφινιού, το οποίο κολυμπούσε σε αβαθή νερά στην παραλία Γαβαθά, στη Λέσβο με εμφανή δυσκολία πλευστότητας. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, το ζώο προσάραξε στην ακτή.

Αμέσως, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Εκβρασμών (ΟΔΕ) του «ΑΡΙΩΝ», και κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός διάσωσης του δελφινιού από το επιστημονικό και επιχειρησιακό δυναμικό του «ΑΡΙΩΝ», όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο εκβρασμών θαλασσίων ειδών της άγριας πανίδας (ΦΕΚ 3376/Β/19-5-2023). Το περιστατικό αφορά ένα νεαρό αρσενικό ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), ένα είδος πελαγικής κατανομής που απαντάται συχνά στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά σπάνια εμφανίζεται σε τόσο αβαθείς και παράκτιες ζώνες, εκτός και αν έχει σοβαρό πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον συντονισμό της περίθαλψης ανέλαβε η κα Έλενα Ακριτοπούλου, Θαλάσσια Βιολόγος, Υπ. Διδάκτορας του Π.Θ., και η κα Ευρυδίκη Κοντεμενιώτου, κτηνίατρος, Υπ. Διδάκτορας του Α.Π.Θ. και Επιστημονικά Μέλη του «ΑΡΙΩΝ».

Οργανώθηκε 24ωρη επιχείρηση διάσωσης και περίθαλψης του δελφινιού στο πεδίο, αποτελούμενη από τα μέλη των τοπικών εκπαιδευμένων διασωστικών ομάδων, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λέσβου, τη Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής Λέσβου, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης, το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας, την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου και τοπικούς εθελοντές της ΑΝΙΜΑ, υπό την συνεχόμενη καθοδήγηση του «ΑΡΙΩΝ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πραγματοποιήθηκε στο πεδίο η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης του δελφινιού από την τοπική κτηνίατρο του «Δικτύου Εθελοντών Κτηνιάτρων» του «ΑΡΙΩΝ», κα Κωνσταντίνα Τυροπώλη, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Δρ. Αναστασίας Κομνηνού, καθ. Τμήματος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. και υπεύθυνης του «Δικτύου Εθελοντών Κτηνιάτρων» του «ΑΡΙΩΝ». Από την λεπτομερή κλινική εξέταση και τον αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι το νεαρό δελφίνι παρουσίαζε σοβαρή αφυδάτωση, ανοσοκαταστολή και σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα πιθανόν ιογενούς αιτιολογίας.

Χορηγήθηκε υποστηρικτική και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή από την κα Τυροπώλη σύμφωνα με τα κτηνιατρικά πρωτόκολλα, σε συνεργασία με τον κ. Νικήτα Βογιατζή (μέλος του «ΑΡΙΩΝ», Περιβαλλοντολόγος, εξειδικευμένος στη Διάσωση και Νοσηλεία Θαλάσσιων Θηλαστικών / Υπ. Διδάκτορας του Π.Θ.), οι οποίοι παρείχαν συνεχόμενη 24ωρη κτηνιατρική περίθαλψη και νοσηλεία στο ζωνοδέλφινο.

Δυστυχώς, μετά από τετραήμερη και 24ωρη τιτάνια επιχείρηση διαρκούς συντονισμού, διάσωσης και εντατικής κτηνιατρικής φροντίδας, το ζώο κατέληξε. Πραγματοποιήθηκε νεκροψία/νεκροτομή και δειγματοληψία από τον κ. Ψύχα Β., Ομ. καθ. Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ., σε συνεργασία με την κ. Τυροπώλη και τον κ. Βογιατζή, για να προσδιοριστούν τα αίτια θανάτου. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας ήταν συμβατά με προσβολή από τον ιό morbilli, ο οποίος μεταξύ άλλων ευθύνεται και για την εκδήλωση θανατηφόρων νευρολογικών συμπτωμάτων. Δείγματα θα αποσταλούν στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. για περαιτέρω εργαστηριακές αναλύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο σύνολο της επιχείρησης, η τοπική αυτοδιοίκηση συνέβαλλε στο έργο διάσωσης από τις πρώτες ώρες εκθαλάσσωσης του δελφινιού με την Αντιδήμαρχο Πρασίνου & Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Δυτικής Λέσβου κα Αφροδίτη Βατή και την συνεργάτιδα της κα Μαρία Κατσαρού, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δήμου Δυτικής Λέσβου κ. Ιορδάνη Ιορδάνου, τον Αντιδήμαρχο της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δυτικής Λέσβου κ. Ανδρέα Αξή και τα μέλη αυτής καθώς και μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνοντας επιτόπου στο σημείο και ενισχύοντας την επιχείρηση καλύπτοντας οποιαδήποτε ανάγκη επί 24ωρου βάσεως.

Επίσης, ενημερώθηκαν για το περιστατικό ο Λιμενικός Σταθμός Σιγρίου, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΒΑ Αιγαίου και η ΜΔΠΠ του ΟΦΥΠΕΚΑ ΒΑ Αιγαίου.

Η ομάδα του «ΑΡΙΩΝ» θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Την κτηνίατρο Κωνσταντίνα Τυροπώλη

  • Το 2ο Σύστημα προσκόπων Μυτιλήνης συγκεκριμένα τον Μανώλη Αντωνάκη

  • Το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας και συγκεκριμένα τον Στρατή Ζγουρνιός, Ελένη Βουτηράκη και Ειρήνη Κωστάκη

  • Την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λέσβου και πιο συγκεκριμένα τους: Αντιγόνη Πιπεράκη, Βασίλη Ασμάνη, Χαράλαμπο Τζανετέα, Γλυκερία Σουλουγάνη, Βασίλη Καραμάν, Φωτεινή Βασιλακάκη

  • Την ΑΝΙΜΑ Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και συγκεκριμένα τον Νίκο Γραμμενόπουλο.

  • Την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής Λέσβου και συγκεκριμένα την Στρατή Βατή.

  • Την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου και συγκεκριμένα Ελπινίκη Δεληγιάννη.

  • Τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και συγκεκριμένα τα Τμήματα: Πρασίνου & Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, Πολιτικής Προστασίας και Τεχνικών Έργων.

  • Τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου για την ευγενική παραχώρηση της τέντας.

  • Τον Εξωραϊστικό – Πολιτιστικό Σύλλογο "ο Γαβαθάς"

  • Κέντρο Υγείας Καλλονής

  • Το Φαρμακείο Μαριόλα Ο.Ε.

  • Την Τοπική Κοινότητα Αντίσσης

  • Την συνεισφορά του ιδιώτη Ρούντι Ράλλη.

  • Τους Andrea και Hanna Canocchi καθώς και τους Ουρίμ και Γκλεντίς Ντόντα για την γνωστοποίηση του περιστατικού.

  • Και όλους τους μεμονωμένους εθελοντές που συνέβαλαν με την καρδιά τους σε μια τόσο απαιτητική συνθήκη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με έργα, λογοδοσία και σχέδιο πορεύεται ο Δήμος Μυτιλήνης

Η ομιλία Χριστόφα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έδωσε το στίγμα της δημοτικής πολιτικής
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και έντονο κρύο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία -Πού αναμένονται χιόνια
ΧΩΡΙΑ

Επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος προκαλούν προβλήματα υδροδότησης στο Πλωμάρι

Βλάβες σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις σε Μεγαλοχώρι, Παλαιοχώρι, Μελίντα και περιοχές του οικισμού
ΧΩΡΙΑ

Ζημιές στο οδόστρωμα της Εφταλούς

Υποχωρήσεις της ασφάλτου στον δρόμο προς Μόλυβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διατηρητέος ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Γκρέτσας

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πλωμάρι από τη Δευτέρα

Έναρξη εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ στο πλακόστρωτο από τη Λέσχη Βενιαμίν έως το κατάστημα Παύλου Κουβαρά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αεροπλάνο έφθασε έως τη Λέσβο και επέστρεψε στην Αθήνα

Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό επιφύλασσαν οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τοποθέτηση της Κομνηνάκα για το νομοσχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Σφοδρή κριτική του ΚΚΕ για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους τις πιέσεις για σιωπή στα στρατόπεδα και τις διώξεις στρατιωτικών και φαντάρων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πολλά τα μποφόρ και την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο

Συστάσεις από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή θαλάσσιων δραστηριοτήτων
ΧΩΡΙΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για νέα παιδική χαρά στον Πλακάδο Γέρας

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης περιλαμβάνει και τις παιδικές χαρές σε Μεσαγρό και Σκόπελο
ΧΩΡΙΑ

Κίνδυνος στον δρόμο Πλωμαρίου‑Μεγαλοχωρίου από ανεπιτήρητα άλογα

Έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιες αρχές αυξημένη προσοχή καλούνται να δείξουν οι οδηγοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρεμβάσεις ουσίας στις σχολικές υποδομές του Δήμου Μυτιλήνης

Μετά το 9ο Δημοτικό και τον Χάλικα σειρά έχει το σχολικό συγκρότημα Αγίας Φωτεινής