ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι κυνηγοί αγροτικών επιδοτήσεων και οι άλλοι…
Μια αποκαλυπτική συνέντευξη του Γιάννη Φλωρίδη τον Ιούλιο του 2024 που ταρακούνησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/7/2025

Ήταν 26 Ιουλίου 2024, όταν ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ, Γιάννης Φλωρίδης, παραχώρησε συνέντευξη στο ρ/σ 99 FM ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το Τεφτέρι του Μανάβη». Στη διάρκεια μίας περίπου ώρας, προχώρησε σε σειρά αποκαλύψεων και μίλησε έξω από τα δόντια για τα προβλήματα του ΟΣΔΕ και τον κίνδυνο να μην καταβληθεί η προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων στα τέλη Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς.
Η συνέντευξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέντευξη του κ. Φλωρίδη ή ρεπορτάζ του «Ν» για το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων προκαλούσε αντιδράσεις από το Υπουργείο.
Τα όσα ανέφερε ο κ. Φλωρίδης ήταν ήδη γνωστά σε πολλούς — και κυρίως στην ηγεσία του Υπουργείου. Ωστόσο, μέτρα δεν είχαν ληφθεί. Η υποτιθέμενη επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν οδήγησε σε καμία ουσιαστική αλλαγή.
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ, μέσα σε δύο λεπτά, περιέγραψε πώς το σύστημα κατανομής των επιδοτήσεων «σκοτώνει» την αγροτική παραγωγή.
Χαρακτηριστικά είχε πει: «Χωρίσαμε τους γεωργούς σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που πηγαίνουν, δηλώνουν και ζητούν αυτό που δικαιούνται, αλλά φτιάξαμε και μία τάξη γεωργών-κυνηγών επιδοτήσεων, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τη Λέσβο μέχρι τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Έχουμε δημιουργήσει αγρότες τριών ταχυτήτων. Έχουμε τους πραγματικούς αγρότες, αυτούς που σκύβουν, δουλεύουν, παράγουν και θεωρούν την ενίσχυση ως εργαλείο που τους βοηθάει στη δουλειά. Έχουμε τους γεωργούς που είναι αδιάφοροι για τη γεωργική παραγωγή, έχουν γίνει κυνηγοί επιδοτήσεων και προσπαθούν να συγκεντρώνουν ενισχύσεις.
Τώρα έχουμε μια καινούργια γενιά αγροτών, που βρίσκεται πιο πάνω και από τους κυνηγούς επιδοτήσεων. Είναι αυτοί που, σε συνεργασία με κυκλώματα, φτάνουν στο σημείο να παίρνουν ενισχύσεις της τάξης των 14 εκατομμυρίων ή των 11 εκατομμυρίων ευρώ. Κανένας δεν βγήκε επίσημα να ανακοινώσει τι ήταν αυτή η υπόθεση που καταγγέλθηκε από την ΕΘΕΑΣ και αν τελικά ήταν αληθής ή κάλπικη, όπως ισχυρίστηκε ανεπίσημα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (σ.σ. αναφορά στον κ. Μπαμπασίδη)».
Δείτε εδώ το βίντεο με την παραπάνω αναφορά του κ. Φλωρίδη:
Όταν τα παραπάνω ειπώθηκαν δημόσια στις 26 Ιουλίου 2024, είναι βέβαιο πως είχαν ήδη διατυπωθεί πολλές φορές από τον κ. Φλωρίδη και τα υπόλοιπα στελέχη της ΠΕΦΑΣΥ στις επαφές τους με την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, τίποτα δεν άλλαξε στον Οργανισμό, ούτε στην κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων.
Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν ακουστεί πολλά από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έχει επέλθει στη λειτουργία του ΟΣΔΕ ή στην κατανομή των επιδοτήσεων. Το ΟΣΔΕ λειτουργεί, όσο λειτουργεί, με τεχνικό σύμβουλο· ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει βαρύτατα υποστελεχωμένος, ενώ το «πάρτι» με τις επιδοτήσεις των οικολογικών σχημάτων επικυρώθηκε με τις πληρωμές του 2024.
Υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη για τους αγρότες που χρησιμοποιούν τις επιδοτήσεις ως εργαλείο στήριξης της παραγωγής τους — όπως τους περιέγραφε πριν από ένα χρόνο ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ. Είναι πιθανό να μείνουν απλήρωτοι για μήνες και να χάσουν ένα σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων.
Δείτε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Φλωρίδη: