Λεσβιακή γευσιγνωσία με άρωμα ελιάς και ιστορίας στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους
Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τη σφραγίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άντισσας και τοπικές γαστρονομικές δημιουργίες στο Σίγρι
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2025

Με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Λέσβου και τη σύνδεση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού με την τοπική παραγωγή, συνεχίζονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις Λεσβιακής Γευσιγνωσίας που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι. Η δεύτερη εκδήλωση του φετινού κύκλου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, από τις 12:00 έως τις 14:00, και θα είναι αφιερωμένη στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άντισσας.
Στο πλαίσιο της Γιορτής Αγροτουρισμού 2025, η εκδήλωση φιλοδοξεί να προσφέρει στους επισκέπτες μια αυθεντική γευστική εμπειρία, αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματα του λεσβιακού ελαιώνα, σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα όπως η φέτα του Τυροκομείου Θυμέλη, τα ξηρά σύκα και η πράσινη φάβα του παραδοσιακού καφενείου της Μαρίας Λεοντίου.
Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025 12.00-14.00
Εκδηλώσεις Λεσβιακής Γευσιγνωσίας οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κάθε εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.
Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησαν οι φετινές εκδηλώσεις με γευσιγνωσία παραδοσιακής χάχλας από το Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου.
H δεύτερη εκδήλωση Λεσβιακής Γευσιγνωσίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Άντισσας την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025 και ώρα 12:00 – 14:00.
Εκδηλώσεις Γευσιγνωσίας
Οι εκδηλώσεις Λεσβιακής Γευσιγνωσίας πραγματοποιούνται στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Γιορτής Αγροτουρισμού 2025 που διοργανώνει και φέτος το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι, με στόχο την προβολή της γαστρονομίας της Λέσβου - Παγκόσμιο Γεωπάρκου UNESCO.
Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO προωθούν την γαστρονομία ως μια συνιστώσα της τουριστικής εμπειρίας της περιοχής που χαρακτηρίζεται από την εμπειρία του επισκέπτη που συνδέεται με τρόφιμα και συναφή προϊόντα και δραστηριότητες, αυθεντικές, παραδοσιακές ή/και καινοτόμες γαστρονομικές εμπειρίες.
Σκοπός των εκδηλώσεων του Μουσείου είναι να αναδειχθεί η σχέση του τόπου, των πετρωμάτων, των εδαφών και της βιοποικιλότητας με τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Λεσβιακής γης.
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων λεσβιακής γευσιγνωσίας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικές διαφορετικές γεύσεις τοπικών λεσβιακών προϊόντων!
Γευσιγνωσία Ελαιόλαδου
Γευσιγνωσία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άντισσας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιουλίου και ώρα 12.00-14.00 στους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.
Η γεύση του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άντισσας στα πλαίσια της εκδήλωσης θα αναδειχθεί μέσα από συνδυασμούς με την φέτα του Τυροκομείου Θυμέλη, τα ξηρά σύκα και την παραδοσιακή πράσινη φάβα που θα ετοιμάσει το παραδοσιακό καφενείο της Μαρίας Λεοντίου.
Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Άντισσας ξεκίνησε την τυποποίηση του ελαιόλαδου που παράγουν τα μέλη τον Μάρτιο του 2024. Οι πρώτες συσκευασίες που τυποποιήθηκαν είναι των 100ml.
Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο Συνεταιρισμός διαθέτει πλέον το παρθένο ελαιόλαδο σε διαφορετικές συσκευασίες 30ml, 100ml, 500ml καθώς και ενός (1l) και πέντε λίτρων (5l) που ικανοποιούν τις ανάγκες των καταναλωτών.
Ο Συνεταιρισμός πραγματοποιεί συνεχείς προωθητικές ενέργειες στην περιοχή και συμμετέχει σε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση γευσιγνωσίας και τη Γιορτή Αγροτουρισμού 2025 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2253054434, E-mail: [email protected].